Extra lamp op bestaande schakelaar aansluiten

HvdG

  • #1
In het toilet is 1 lichtpunt en een schakelaar waarin een Bruine en een Zwarte draad verbonden is. Nu wil ik, op deze schakelaar een extra lampje aansluiten wat een 2 adering kabeltje heeft. De bedoeling van het geheel is dat ik met de schakelaar beide lampen tegelijkertijd aan of uit zet. Ik heb het geprobeerd maar als dan de plafondlamp uitgaat dan gaat het extra lampje aan en visa versa. Wat doe ik fout ??
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Je moet beide lampen op hetzelfde contact van de schakelaar zetten. Waarschijnlijk heb je ze op twee verschillende contacten aangesloten en is het een wisselschakelaar.
 

HvdG

  • #3


Er zitten 2 gaatjes op 1 klem dus dacht ik dat beide dezelfde functie zouden hebben
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
Blauw van de kabel moet op blauw en de zwarte draad bij de zwarte van de schakelaar.

als je nu beide op de schakelaar had en toch een brandend zou ik maar een elektricien bellen om uit te zoeken hoe dat kon
 

HvdG

  • #5
De schakelaar heeft Bruin en Zwart en het aan te sluiten kabeltje heeft Blauw en Bruin.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Dit ziet eruit als knoeiwerk. Soepele snoeren mogen niet in een vaste bedrading gebruikt worden.

Voor je eigen welzijn en dat van je familie: haal er iemand bij die er verstand van heeft!

Als je brand krijgt ben je verder van huis en verzekering betaalt waarschijnlijk niets uit als het zo aangetroffen wordt. Om maar niet te spreken van persoonlijk leed.
 

HvdG

  • #7
Het is niet de bedoeling om met flex kabel aan te sluiten maar wil eerst uitvinden hoe en wat voor ik definitief leiding leg. Dus don’t worry
 

CV__

  • #8
Heb je gecontroleerd of die beide uitgangen direct met elkaar verbonden zijn?

Sowieso kan er geen soepel draad in die schakelaar. Dan moet je met iets als een Wago 221 een overgang maken. Kan wel als de doos diep genoeg is.

Als je eerste lamp een groter vermogen heeft; bijv. 50W halogeen en je tweede lampje is een 3W LEDlampje en je sluit hem tussen de ingang en uitgang van de schakelaar aan krijg je dat hij in serie staat met de eerste lamp. Dan zal die LED wel branden als de boel uit staat en gaat hij uit als je de schakelaar inschakelt. De halogeen gloeit dan wellicht een beetje.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #9
Je hebt bij de schakelaar geen blauwe draad zitten. Vanuit daar de bedrading naar de tweede lamp te leggen, heeft dus geen zin. Je moet de kabel leggen van het huidige lichtpunt naar het nieuwe.

Met alle respect: Ik heb de indruk dat je totaal geen idee hebt waar je bezig mee bent en niet eens begrijpt hoe een stroomkring met een simpele aan- uitschakeling werkt. Zomaar lukraak draden aan elkaar te knopen is levensgevaarlijk.

Als je dit echt zelf wilt doen, dan raad ik je aan om eerst de stickies hier te lezen, de brochures over elektrische installatie uit de bouwmarkt en ook eens je natuurkundeboeken weer van zolder te halen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu