Expansievat op drinkwaterleiding?

Helpmnkoelkastisstuk

  • #1
Ik kwam de volgende pagina tegen in de handleiding van een buffervat, waar de aansluiting van de waterleiding op een hygiënespiraal wordt gespecificeerd:



Ik zie dat de nummers 1, 2, 3, 5 en 6 eigenlijk gewoon een inlaatcombinatie vormen. Echter, er wordt ook gesproken van een "membraanexpansievat" (nr. 7) en een "manometeraansluiting" (nr. 4). Ik heb nooit gehoord van een expansievat of manometer op een waterleiding? Overdrijven ze een beetje in de handleiding of is dit echt nodig? En waarom eigenlijk twee afsluiters?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Afsluiters en manometeraansluiting zijn om de keerklep te controleren.
Expansievat ben ik in het wild nog nooit tegengekomen bij sanitairwater.

Hoe een fabrikant ook overdrijft, je hebt je er in principe gewoon aan te houden anders vervalt de garantie.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #3
Al die verschillende onderdelen zijn geen inlaat combinatie maar een veiligheid circuit.

Omdat de inhoud een grotere capaciteit heeft dan 43Kw moeten er dubbele scheidingen en ook losse appendages worden gebruikt.

Dit gaat bijna over industrieel gebruik, dus ook dergelijke beveiligingen.

Vr Gr
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #4
Cvolieboy,

Kun je dat ook gewoon zo kopen als één onderdeel, zo'n veiligheidscircuit? Of moet je al die onderdelen los achter elkaar monteren? (Bedoel je dat met "losse appendages"?)

Ik was van plan om zo'n buffervat te installeren. Zeker niet voor industrieel gebruik. Denk aan 300 tot 500 liter.

Expansievat bij SWW vond ik ook al vreemd, vandaar dit topic. Ik vraag me af of je daar speciale versies van moet hebben voor drinkwater. En hoe moet je een dergelijk vat dimensioneren? Kan het zijn dat dit eigenlijk niet hoeft en niemand dit daarom doet?
 

Marcn88

  • #5
Voor t drinkwater expansievat neem 3% van de toatale boilerinhoud voor de grote van t vat, dit zijn speciale vaten geschikt voor drinkeater en dient aangesloten te worden met een doorstroom t stuk
Expansievaten in (grote) drinkwaterinstallaties worden toegepast om niet zo veel water te lozen bij opwarming in het riool via de inlaarcombinatie
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #7
Een inlaatcombinatie is in ieder geval wel nodig toch? Ik weet dat het bij een boiler moet, maar is het bij een drinkwaterspiraal ook echt nodig of verplicht?

(Wat de handleiding ook zegt, ik ga geen veiligheidscenter installeren dat half zo duur is als het hele buffervat. Of ik neem wel een ander merk wat niet zo overdreven doet in de handleiding :? )
 

Marcn88

  • #8
Een inlaatcombi is verplicht voor elk toestel wat warm water bereid dus ook de doorsteoom spiraal
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu