Ervaringen hout gestookte cv systemen

Djerikp

  • #1
Ik heb het hier is uitgelegd, opzich hebben we er binnenkort ruimte voor (de installatie omvat niet alleen de ketel maar ook een boiler van +-1000 liter). De vraag is nu alleen zijn er hier mensen met ervaringen rondom hout gestookte cv systemen. Wat zijn de voor's en tegen's en de do en dont's...
 

Fiesiekus

  • #2
Het principe van de houtgestookte CV-ketel is al oud. In België worden hout-pallet-gestookte CV-ketels heel regelmatig toegepast. Punt is dat je opslag van pallets nodig hebt en regelmatig moet bijvullen en asverwijderen; met alle zooi, stof en troep van dien. 's Morgens heb je niet heel snel de CV-ketel "op vol vermogen" zoals bij 'n gasketel wel kan. Kijk ook eens naar het gewicht van de houtketel(s).

De prijzen van gas stijgen voortdurend, ik weet niet of pallets ook in prijs stijgen.

Er is niets mis met dit principe; het is idd milieu-vriendelijker dan gas- of oliestook.

Op diverse Belgische sites kan je wel info over pallet-levering en de prijzen, opzoeken.
 

H@ns

  • #3
Een kuub aardgas in BE ligt op het moment zo rond de 70/80 cnt (beetje lastig te berekenen omdat jullie a) in kWh rekenen en b) de gasprijzen totaal ondoorzichtelijk zijn geworden sinds de vrije energiemarkt)

Een kuub stookhout in België rond de 100,- (net over de grens in Fr slechts 30,-)

En die "pallets" oftewel geperste korrels of staven zijn iets duurder dan hout maar leveren meer rendement en minder as. per saldo dus gelijk aan hout.

De huidige houtgestookte ketels zijn zo geavanceerd dat je er weinig omkijken naar hebt, maar uiteraard altijd nog meer dan een gastoestel.

Houtopslag is inderdaad een groot ding om rekening mee te houden maar dat geldt voor mazout eveneens en voor gas in grote delen van België ook (aardgas uiteraard niet)
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Om verwarring te voorkomen er worden zeer waarschijnlijks pellets bedoeld en geen pallets. Pellets zijn korrels en veel pellets worden op pallets vervoerd. :wink:
 

Fiesiekus

  • #5
Ja Frank, ik bedoel die geperste houtpillen, dat zijn pellets.
 

Djerikp

  • #6
Ah okee, dat maakt een hele boel duidelijk. Die installateur (die uit mijn topic start is geknipt) begon over pellets. Dus ik dacht aan de houten dingen, waar ze producten op vervoeren.

Kan je eigenlijk alle soorten hout in zo'n ketel stoppen. Dus als je bv hardhout hebt?

Nou woon ik dicht aan de grens met duitsland, heeft iemand enig idee wat de pellets daar kosten?

@Fiesiekus: Ik heb gezien dat een ketel van 25 kW. op 430 kg zit. Maar opzich is gewicht niet zo'n probleem, het is de bedoeling zijn dat hij gewoon de begane grond komt (in een schuurtje). En de grote boiler van 1000 liter. Dus je praat over +- 1,5 ton voor de hele combinatie.

Daarnaast verwacht ik binnenkort genoeg ruimte te hebben om +- 12 m3 hout op te slaan onder een overstek.
 

Fiesiekus

  • #7
Lijkt me een bereleuk project worden. Ik heb veel hout gestookt, in een gewone houtkachel in de woonkamer. De ruime beschikbaarheid van hout is een belangrijk voordeel!
 

Djerikp

  • #8
Nouja, ik ga alle voor en tegens is naast elkaar zetten. En uiteraard meer informatie inwinnen bij een installateur over eventuele installatie van dit geheel, want er zijn nog wel wat technische zaken die geregeld of veranderd moeten worden wil ik dit gaan toepassen.

Het lijkt mij inderdaad ook een leuk project. Wellicht dat het op den duur nog wat centen opleverderd en omdat iedereen is toch zo met het milieu vraagstuk bezig, waarom dan maar niet meteen duurzaam stoken...

Anyway, het eerste project hier is een dakkapel (vergunningsvrij :-)), daarna het schuurtje van 4 * 8m. En daarna deze houtgestookte installatie of de installatie van een nieuwe gasketel.

Meer voor en nadelen hoor ik graag...
 

Djerikp

  • #9
Nog even een overdenksel van mij. Hoe zit het eigenlijk met de tapwater voorziening, kan een hout gestookte cv ketel hier ook in voorzien? hoe wordt dit technisch opgelost?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #10
Dat kan bijvoorbeeld door een tapwater spiraal in het buffervat...
Al dan niet met naverwarming van een gasketel.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu