Er blijft maar oneindig lang lucht in CV-systeem komen.

Marcus84

  • #1
Ik heb het euvel dat er constant opnieuw lucht in het CV-systeem komt. Ik ben hier 3 jaar geleden komen wonen. Toen was er niks aan de hand. Op den duur kwam er met regelmaat lucht in het systeem en de druk zakte telkens iets. Toen bleek dat de actuator (Honeywell VC4013), die de tweewegklep op de retour bij CV-vraag/warm watervraag open danwel dicht schakelt, te lekken.
Nadat de actuator vervangen was lekte de boel niet meer. Kort daarna heb ik de keuken gerenoveerd en heb ik wat cv-leidingen leeg laten lopen ivm verleggen leidingen.

De installatie opnieuw gevuld en de boel ontlucht begin Juni 2017. Dit telkens een paar weken elke week gedaan omdat het nogal een tijdje duurt voordat alle lucht eruit is.

Tot op de dag van vandaag ben ik wekelijks aan het ontluchten en zit er binnen een paar dagen weer lucht in de leidingen (te horen aan het borrelende geluid).
Ik heb de installatie begin Juni 2017 opnieuw gevuld en ontlucht en tot op de dag van vandaag (8 maanden later) ben ik dus nog steeds wekelijks aan het onluchten.
De druk zakt verder niet en ik kan nergens iets van lekkage ontdekken.

Ik snap dat ik na het hervullen een aantal keer moet ontluchten, maar dit gaat te ver. Er lijkt geen eind meer aan te komen en ik geloof niet dat dit nog lucht is afkomstig van de periode dat ik de installatie opnieuw heb bijgevuld.

De ketel is een Intergas Kombi Kompakt HR 36/30 uit 2005. Ik heb een handmatige ontluchter op de ketel en de ketel bevindt zich op de begane grond (bungalow woning). Op het hoogste punt in de woning (op de vliering) bevinden zich twee handmatige ontluchters (aanvoer / retour).

Het ontluchten is telkens nodig op zowel de ketel als die twee ontluchters op het hoogste punt.

Wat kan dit in hemelsnaam veroorzaken?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Beschrijf eens hoe je de installatie vult. Ik vermoed dat je bij iedere vulling een partij lucht erin pompt.
 

Marcus84

  • #3
Hessie, wat bedoel je met "iedere vulling"? Ik heb in het begin maar een paar keer bij moeten vullen en daarna niet meer. Gewoon de vulslang vol water laten lopen, dan aansluiten. Water erop en open draaien zodat het water de installatie instroomt.
 

Baszos

  • #4
Het is onmogelijk, dat je wekelijks ontlucht, en niet hoeft bij te vullen.

Beschrijf de rest van je installatie eens.
 

Marcus84

  • #5
Baszos, waarom is dat onmogelijk? Als er lucht wordt gegenereerd zonder dat er water ontsnapt dan zou ik niet hoeven bij te vullen.

Wat wil je precies weten over de installatie? Ik heb 8 radiatoren op de begane grond. Hoofdleidingen lopen over het plafond met aftakkingen naar de radiatoren. Heb daarnaast vloerverwarming op 5 groepen. Alles wat ik heb kunnen ontluchten heb ik ontlucht.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Lucht ontstaat niet in de installatie.
Er zit water en lucht in, laat je de lucht eruit dan zal de druk dalen.
Een lek membraan in een expansievat geeft ook veel onverklaarbaar lucht, maar de druk zal dan zeker eerst dalen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Als je zoveel lucht laat ontsnappen dan moet je druk in het systeem ook gaan zakken en zal je weer bij moeten gaan vullen want je expansievat kan dat nooit allemaal opvangen.
Worden alle radiatoren ed. wel warm?
 

Bernhard

  • #8
Expansievat en overstortventiel stuk. Expansievat niet op de zuigkant van de pomp aangesloten. bernhard
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #9
Cavitatie
 

Marcus84

  • #10
Headhunter & Gerrit: de druk tussen warm en koud is maar een paar tiende bar verschil. Dus met het expansievat lijkt niks mis te zijn. Alle radiatoren worden ook prima warm. In de radiatoren komt ook nooit lucht. Het is enkel bovenop het ventiel op de ketel en helemaal bovenin bij de hoofdleiding.

Bernhard: ik neem aan dat je met de zuigkant van de pomp dus de retourleiding bedoelt? Het expansievat zit op de retour. Waarop baseer je dat het expansievat stuk is? Zou de druk dan niet heel veel moeten stijgen en dalen op het moment dat de installatie verwarmt en afkoelt? De overdruk gaat alleen werken als er teveel druk op het systeem komt. Dat gebeurt niet, want de installatie komt niet boven de 2 bar. Ik begrijp niet precies hoe je de conclusie trekt dat èn het expansievat èn het overstortventiel stuk is.

Neesje: cavitatie... Hoe ontstaat dit en hoe los ik dat op?
 

Bert pit

  • #11

Bernhard

  • #12
Marcos,
je moet het echt zoeken in:
- te lage druk in de installatie
- verkeerde aanwijzing manometer, druk
- expansievat, stuk en of te klein
- lekkende overstortventiel en of ontluchtingspotjes.
Bernhard
 

Marcus84

  • #13
Bernhard & Bert, kijk, dat is een goed punt dat jullie daar aansnijden, dat de druk in het systeem mogelijk te laag is ook al zegt de meter van niet. Ik weet nog toen de tweewegklep lekte dat ik ook heel vaak lucht in de leidingrn kreeg toen de druk richting de 1.2 bar ging. Nu staat de druk echter op 2 bar.

Wat is een eenvoudige methode om te zien of de drukmeter wel klopt? Kan ik er zomaar meer druk op zetten en moet het overstortventiel dan zijn werk doen? Het ventiel lekt overigens niet.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #14
Je hebt de ketel dus beneden, waar de druk 2 bar is.
Boven bij je ontluchters is de druk lager. Daar zal zich daardoor lucht verzamelen.
Ik zou beginnen met plaatsen van automatische ontluchter(s) op het hoogste punt.

Hoeveel lucht komt er dan uit als je ontlucht? Seconden lang of?
 

Marcus84

  • #15
Ingmar,

Na een weekje niet ontluchten komt er zowel bij de ketel als bij het hoogste punt ongeveer een zuchtje lucht van een tot twee seconden uit. Genoeg om het geborrel in het systeem te veroorzaken. Als ik een paar weken niet ontlucht dan wordt het ook dusdanig erg dat er zoveel lucht bovenin de pijpjes (hoogste punt) verzamelt dat er twee radiatoren ook niet meer warm worden.
 

Tumkie

  • #16
Staat het expansievat niet op de verkeerde plaats in de installatie ?
 

Marcus84

  • #17
Tumkie: en wat is de verkeerde plaats? Hij hangt naast de ketel, aangesloten op de retour zoals eerder in dit topic genoemd.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #18
Licht heb je toch al dus..... tap eens wat water af, en kijk of je druk meter zakt. Na 3-5 seconden aftappen moet hij echt al wel in beweging komen. Zo weet je of je drukmeter wel echt iets doet.
Lucht is druk, als je zovaak ontlucht als u zegt (en vooral als er radiatoren koud blijven) zal er echt vaker bijgevuld moeten worden.

Hoe hoog staat de druk in koude toestand (ochtends)? En daarna in warme toestand? (Na een tijdje stoken).
 

Marcus84

  • #19
De drukmeter zakt en stijgt normaal bij het aftappen of bijvullen van water. Kan daar geen defect in ontdekken.

De druk als de installatie koud is is 1,9bar. Wanneer er goed gestookt wordt 2,2 bar.
Dus ogenschijnlijk geen problemen met de manometer of het expansievat?
 

Bernhard

  • #20
De plaats van het expansievat moet in het laatste stukje retourleiding naar de ketel worden aangesloten. Er mag geen leiding tussen zitten naar een radiator.
Eventuele oplossing kan zijn:
- groter expansievat
- microluchtafscheider
- verlagen pompdruk
- verhogen druk in de installatie bv 2,5bar in koude toestand
Bij een te grote stromingssnelheid kan bij de ontluchtingspotjes op de zolder lucht worden aangezogen.
Dit kan ontstaan bij een lage druk in de installatie en een lage watertemperatuur, dat zal dan in de gebeuren in de ochtend bij het opstarten.
bernhard
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu