Enorm gasverbruik!

Vivian1

  • #1
Hallo,

Mijn vriend en ik hebben een huis gekocht, waarvan we 12-12-2008 de sleutel hebben gekregen. Ons gasverbruik vanaf 12-12 tot en met afgelopen weekend is met 1.700m3 gestegen. Dit betekent een verbruik van 566m3 per maand en 6.800m3 per jaar.
Wij zijn maar met zijn 2 en werken fulltime, dus de verwarming staat alleen 's avonds en in het weekend aan op 20 graden.
Dit gasverbruik is toch abnormaal hoog?

Afgelopen weekend is er een monteur geweest die heeft gekeken of er een gaslek zit. Die zit er niet. Het enige waar het hoge gasverbruik volgens mij aan kan liggen in de cv ketel. Deze is ongeveer 13 jaar oud.
Maar als de cv ketel niet naar behoren werkt, kan er dan zo'n enorm gasverbruik zijn?

Hebben jullie ideeën over de oorzaak? De vorige bewoners betaalden trouwens een voorschot gas van € 330 per maand (4 gezinsleden) en wij zouden nu op € 530,- uitkomen..
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Ik weet niet in welk land u woont, maar in de meeste regio's is het gasverbruik in de zomer lager dan in de winter. Dus dat rekensommetje pakt gedurende het jaar gunstiger uit. Zonder echter een idee te hebben van de woningafmetingen, isolatiestaat, type verwarming (vloerverwarming, radiatoren, etc) type ketel (VR/HR) is het moeilijk aan te geven of uw verbruik buitensporig is.
 

Michiel_H

  • #3
Je kunt je gasverbruik van de afgelopen maanden niet zomaar extrapoleren naar de zomermaanden. De afgelopen winter was een van de koudste ooit. -/- 20 graden zal het komende maanden niet meer worden. Als er geen lek is geconstateerd dan zou ik in juli de stand nog eens opnemen en dat dan verdubbelen om je jaarverbruik te bepalen.
 

Vivian1

  • #4
We wonen in een vrijstaande woning. Goed geïsoleerd, overal dubbele beglazing. Geen vloerverwarming.

Mijn verbruik heb ik via Essent berekent en daar kwamen we uit op een voorschot van € 533,- per maand. Hiermee is ook rekening gehouden met de zomermaanden.
Mijn zus en vrienden komen per maand op veel minder uit, namelijk een voorschot van € 150,- en voor hun is het toch ook een koude winter geweest?
 

StefanD

  • #5
1700 kan best normaal zijn. Ik heb zelf in die periode 1861 m3 verbruikt. (2 onder 1 kap uit 1954 zonder spouw- en vloerisolatie) Mijn jaarverbruik zal zo'n 3500 m3 zijn.
 

Vivian1

  • #6
Stefan, dan komt het idd wel overeen met jou ja. Wat betaal jij dan als voorschotbedrag voor de gas als ik mag vragen?
 

StefanD

  • #7
533,- per maand lijkt mij erg hoog (op basis van het gasverbruik). De helft zal meer in de buurt komen.
 

StefanD

  • #8
Voor het lopende jaar zal ik op zo'n 250, - per maand uitkomen.
 

Vivian1

  • #9
€ 250,- vind ik wel een mooi voorschot ja.
Ik zal de komende dagen/weken het verbruik eens goed in de gaten houden.
 

H@ns

  • #10
Leuk hoor al die bedragen maar er is toch ook een soort verband tussen oppervlak, aantal kubieke meters, soort ketel en verwarming, wijze van bewoning, aantal bewoners, warmtebehoefte van de bewoners, douchebehoefte van de bewoners etc. én de stookkosten
Als je al die factoren naast elkaar legt en je hebt een match dan kun je ook de bedragen gaan vergelijken.

Nu verhoudt alles zich als appels tot peren
 

StefanD

  • #11
Ik denk dat die appels en peren hier best een aardige indruk geven. Van de twee woningen is bekend hoeveel er de afgelopen 3 maanden is verbruikt. In dat verbruik zijn al heel veel variabelen meegenomen waardoor het redelijk is om aan te nemen dat een extrapolatie over de rest van het jaar een redelijke indruk zal geven. Zo zal oppervlak, aantal kubieke meters, soort ketel en verwarming, wijze van bewoning en aantal bewoners waarschijnlijk gelijk blijven en zal de warmtebehoefte van de bewoners en de douchebehoefte van de bewoners ook niet ineens heel anders zijn.
 

GewoonIemand

  • #12
1700 kubiekemeter gas voor 4 maanden kan. Het is inmiddels lente dus doe er daarom maar ~~1000 kub erbij.
3000kub gas (voor een jaar) zou als het goed is rond de 200 euro / maand moeten zijn.

Maar als je echt zeker wil zijn dat er geen gaslek is zou ik de cv savonds dichtdoen , gasstand noteren, sochtends kijken. Indien er een verschil, dan zal er wel een lek zijn.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
@ StephanD: Wat een gelul, er is niet eens bekend welke soort ketels er in de woningen staan dus die variabelen zijn niet veel waard.

Bij ongebruikelijke woorden als extrapoleren graag ook de vertaling er bij, dit is een klusforum.
 

Chathanky

  • #14
Michiel_H schreef:
Je kunt je gasverbruik van de afgelopen maanden niet zomaar extrapoleren naar de zomermaanden. De afgelopen winter was een van de koudste ooit.
Zeker met de leeftijd te maken die opmerking? :mrgreen:

Over wat voor huisje heb je gekocht? een arbeidswoning of Paleis Soestdijk? :mrgreen:
 

Michiel_H

  • #15
Het woord "ooit" was inderdaad minder handig gekozen....
 

H@ns

  • #16
StefanD schreef:
Ik denk dat die appels en peren hier best een aardige indruk geven.
Tuurlijk! het gaat immers over twee exact dezelfde woningen, gezinnen etc.
Gewoon even extra... ex.. extr..a. ..extrappelsenperen!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu