Elektromagneet voor ontgrendelen deur van de hoofdingang

Nickc

  • #1
Op het moment dat ik introk in mijn appartementje, trof ik er een zeer verouderde parlofoon aan. Praten over de parlofoon lukte niet, het ontrgrendelen van de deur (hoofdingang) van het gebouw lukte echter nog wel met een drukknop op deze verouderde parlofoon.

Ik veronderstel dat het ontgrendelen van de deur mbv een elektromagneet gebeurt.

Ik heb op een bepaald moment een zeer domme beslissing gemaakt, de zeer verouderde parlofoon in te ruilen voor een nieuwer model parlofoon. Bijgevolg heb ik alle draden die geconnecteerd waren met de parlofoon overgeknipt en de parlofoon weggegooid.

Ik heb het idee van een nieuwe parlofoon reeds opgeborgen, maar ik zou graag willen dat ik de deur (hoofdingang) van het gebouw opnieuw kan ontgrendelen vanaf mijn appartement.

Waar de parlofoon vroeger aangesloten was, zitten er 2 plastic buisjes in de muur. Uit elk van deze 2 plastic buisjes komen een 10-tal witte en rode laagspanning draadjes. Bij 1 van de 2 buisjes heb ik spanningen/weerstanden kunnen meten (zie foto). De spanningen die ik gemeten heb zijn wisselspanningen. Ik veronderstel dat witte draad (2) de fasedraad is en dat witte draad (1) en witte draad (3) nuldraden zijn.

Ik denk, maar ik weet niet zeker dat R1 de elektromagneet is die verantwoordelijk is voor het ontgrendelen van de deur. De weerstand die ik meet bij R1 lijkt heel erg te fluctueren, maar schommelt op bepaalde momenten onder de 10 Ohm.

Momenteel zit er geen spanning over witte draad (1) en rode draad (3), maar ik denk dat ik die spanning nodig heb om de elektromagneet van stroom te voorzien en zo de de deur te kunnen ontgrendelen.

Ik kijk heel erg uit naar jullie bedenkingen/advies!
Alvast hartelijk bedankt!


 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Is geen chocolade van te maken.
Eerst is merk en type belangrijk.

Oude systemen hebben 4 draden en de bel appart, of 5 met de bel intern in het toestel.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Belangrijkste vraag om mee te beginnen is hoeveel binnenposten hoeveel buitenposten?
Is het een appartement met 1 binnenpost en 1 buitenpost en een deur die ontgrendeld moet worden dan stelt het weinig tot niets voor.
Je hebt dan nl. een set nodig met 1 binnenpost en 1 buitenpost.
Bij de koop er even op letten wat er in de omschrijving staat hoeveel aders er nodig zijn om alles aan te sluiten. (ze zijn er die maar van 2 aders nodig hebben en gewoon op de oude bel aansluiting passen)
Staat er bij het aantal N+2 dan houdt dat in dat als je de deur wilt ontgrendelen je naast de draden die je nodig om te kunnen praten 2 extra aders nodig hebt om de deur te open.
Staat dat er niet bij dan wordt de sluitplaat voor het ontgrendelen meestal aangesloten op de buitenpost en heb je dus geen extra draden nodig tussen de voordeur en de binnenpost.
Let bij de koop wel op wat je koopt, veel sets worden nl. verkocht met infraroodverlichting.
Wat ze er dan niet bijvertellen is dat de camera niet om kan schakelen naar zwart/wit en altijd in kleur blijft werken.
Zit er dan infaroodverlichting op de buitenpost dan is dat complete onzin want met een kleurencamera heb je totaal niets aan infraroodverlichting.
De betere intercom sets maken dan ook geen gebruik van infraroodverlichting maar juist van wit licht om iemand zichtbaar in beeld te brengen.
 

Nickc

  • #4
Alvast bedankt voor jullie feedback.

@the headhunter:
Jammergenoeg heb ik de buitenpost/binnenpost niet meer en kan ik dus niet bevestigen wat het merk en type van het systeem is. Ik kan wel bevestigen dat het een systeem van het oudere type is.

@ Gerrit B:
Het enige doel is het ontgrendelen van de deur vanuit mijn appartement. Ik hoopte dit doel te bereiken mbv de witte en rode draden en een schakelaar. Dus geen nieuw systeem (binnenpost en buitenpost) installeren.


In geval van het ontgrendelen van de deur bij oudere systemen mbv een drukknop op de binnenpost: Staat de binnenpost normaal gezien rechtstreeks in contact met de deurontgrendeling, of loopt het signaal van de binnenpost via de buitenpost naar de deurontgrendeling?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Dat hangt van het gebruikte systeem af.

Zijn er meer gebruikers van de voordeur.
Dan kan je daar iig het merk achterhalen.

Of kan je de buitenpost zien, dan is daar ook wel wat uit af te leiden.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Alleen de draden verbinden met een schakelaar zal waarschijnlijk niet gaan want je hebt altijd spanning nodig om de deur te ontgrendelen.
Heb je de oude spullen weggehaald dan kan het voedingsgedeelte daar ook wel eens bijgezeten hebben.
Moet het zo goedkoop mogelijk dan geen videofoon nemen maar een simpel een deur intercom en dan ben je voor een complete set moet binnenpost, buitenpost, voeding en aansturing van je deurslot in totaal nog geen 60 euro kwijt. (werkt ook nog eens via slechts 2 aders)
Voordeel is dan dat je ook eerst kunt praten met degene die buiten staat voordat je de deur openen doet.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Is de parlofoon niet van de vve?
 

Nickc

  • #8
Ik heb de elektrische deuropener net gedemonteerd en vastgesteld dat hier 2 bruine draden op toekomen (zie foto onderaan).

@Gerrit:
Zoals je kan zien op mijn elektrisch schema, meet ik over 2 sets van draden een wisselspanning van 13,6 V. Ik zou deze toch kunnen gebruiken in principe om de elektrische deuropener aan te sturen, of zie ik dat verkeerd?

Toch denk ik dat ik jouw suggestie ga volgen. Alleen heb ik geen ervaring met de installatie van elektrische systemen... Gaat wel een spannende bedoening worden als ik dat alleen ga doen :D

Nog 2 vraagjes:
1. Met voeding bedoel jij de transformator die 220V omzet naar 12V of 24V?
2. Met aansturing van het deurslot bedoel jij het onderdeel op de foto?

 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
Ik kan het schema zeer slecht lezen maar als er nu al 13,6V wissel op staat dan moet er nog ergens een trafo aanwezig zijn die van 230V 12V maakt en omdat de trafo niet belast is meet je waarschijnlijk die 13,6V

Installatie van zo'n intercom stelt meestal niet zo heel veel voor en meestal zit er wel een handleiding bij die je aangeeft welk draadje waar op aangesloten moet worden.
Enige wat jij dan uit moet zien te zoeken is dat draadje 1 boven wel hetzelfde is als de draad die je beneden 1 noemt.

Aansturing deurslot is dus in jouw geval een elektrische sluitplaat waar nu dus die 2 bruine draden op zitten.
Als je boven 13,6V wissel hebt en er zitten onderweg geen extra schakelingen dan zou je in principe boven 2 draden tegen elkaar kunnen houden en zal deze sluitplaat beneden beginnen te brommen/zoemen.
Hoor je alleen maar een klik dan is het geen wisselspanning maar gelijkspanning maar weet je wel dat je de juiste 2 draden hebt.

Zaak is nu om eerst uit te zoeken waar de trafo zit die voor de 13,6V zorgt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Waarom geeft TS geen antwoord op de vraag of hij de enige gebruiker is?
[/u]
 

Nickc

  • #11
Klopt inderdaad. Er is zonder twijfel een transformator voorzien. Ik ben zeker dat ik wisselspanningen gemeten heb op de plaats waar vroeger de binnenpost voorzien was.

Ik meet 13,6 V wisselspanning en geen weerstand over draad 1 en draad 2.
Ik meet 13,6 V wisselspanning en geen weerstand over draad 2 en draad 3.

Als ik draad 1 met draad 2 verbind of draad 2 met draad 3 verbind, ga ik toch kortsluiting maken?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Ja of je maakt elders in het systeem een toestel defect of de buitenpost waardoor niemand er meer wat mee kan.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #13
Gerrit B schreef:
Belangrijkste vraag om mee te beginnen is hoeveel binnenposten hoeveel buitenposten?
Is het een appartement met 1 binnenpost en 1 buitenpost en een deur die ontgrendeld moet worden dan stelt het weinig tot niets voor.
dat was ook 1 van mijn 1e vragen.

Daarom ook het advies om eerst naar die trafo te gaan zoeken die voor de spanning zorgt want daaruit valt vaak veel meer op uit te maken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Nickc,

u ontwijkt de vraag of er meer dan 1 gebruiker is, wilt u hier antwoord op geven?
 

Nickc

  • #15
Er zijn 2 appartementen in dit gebouw, maar enkel ik (1 van beide appartementen) ben vragende partij voor een oplossing. Er zou dus 1 buitenpost en 1 binnenpost geïnstalleerd worden.

Ik wil iedereen bedanken voor de reacties so far. Morgen ga ik op zoek naar de transformator. Ik hou jullie op de hoogte!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #16
Dan nog: Het is een installatie welke betrekking heeft op de gezamenlijke ruimte / toegang. Dus is het een VVE-aangelegenheid.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #17
Meestal is het zo dat de intercom dan onder de verantwoordelijkheid van de VVE valt (als die er is) en dat je er dan niet zelf wat aan mag gaan doen.

Mag dat allemaal wel dan zou ik op zoek gaan naar een intercom die gebruikt maakt van slechts 2 aders om alles een stuk makkelijker te maken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu