Elektrische hoofdaansluiting (zegelrecht)

E Kamps

  • #1
Hoi allen,

Huidige situatie:
Wij hebben een extreem verouderde meterkast. De hoofdzekering-box (gesloten / verzegelt, waarschijnlijk 25A) en het meterbord zijn beide nog zwart bakeliet van PNEM. De meter zelf is een moderne slimme meter. De groepkast zelf is niet interessant, want die gaat er zo wie zo uit.

Wensen:
Het liefst zouden we alles vervangen (voor Eaton materiaal). De hoofdzekering zou een 2P automaat moeten worden (40A) in een modern kastje (weet eerlijk gezegt niet welke dat zou moeten zijn). En als we dan toch bezig zijn, kunnen we een bijpassend meterbord ook wel meteen doen. Vervolgens vervangen we dan de hele groepenkast erboven.

Probleem:
Ik ben opgeleid tot elektromonteur, maar heb hierin geen werk en heb geen zegelrecht. Ditalles aanleggen volgens de regels is voor mij geen probleem (afsluiten van de hoofdaansluiting buiten beschouwing gelaten). Maar ik mag officieel natuurlijk niet de zegels verbreken. De hoofdzekering en de meter zijn van Enexis en de groepenkast aansluiten op de meter (draden met de juiste diameter) is daardoor voor mij ook niet te doen. Ik heb een installatie-bedrijf gevraagt om mij te helpen, maar zij geven aan dat ze alleen werk doen als ze de groepenkast mogen leveren en plaatsen. De kosten daarvan zijn extreem veel hoger dan zelf doen en dan mogen zij met de hoofdzekering en het meterbord nog niets (?).

Vraag:
Wat mag ik nou wel en wat nou niet? En wat kan ik van Enexis vragen?

Scenarios:
(1) Wat nou als ik de groepkast ophang en aansluit op de oude bedrading naar de meter? Komt Enexis dan de hoofdzekering vervangen en vervangt meteen die oude bedrading? En kan ik hen dan vragen om het meterbord en de hoofdszekering-kast ook meteen te vervangen?
(2) Kan ik Enexis de hoofdaansluiting laten afsluiten, zelf alles vervangen en hen vervolgens vragen om te controleren en af te zegelen (of iets dergelijks)?

Bijgevoegt heb ik een alinea van de website van Enexis die het voor mij nog ingewikkelder maakt... Ik hoop dat iemand mij wat inzicht kan geven in hoe dit normaal gesproken werkt.

Met vriendelijke groet,
Eelco.

 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Alles onder jouw hoofdschakelaar dwz.
Het meterbord,meter hoofdmast en voeding zijn van Enexis en mag jij niets aan doen.
Je kan Enexis vragen om dat te wijzigen maar omdat er geen reden voor is mag jij dat zelf gaan betalen.

Een hoofdaltaar is altijd enkelpolig.

Wat Enexis voor jou kan betekenen moet je Enexis vragen.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #3
Ga er maar van uit dat het lekker blijft zitten. Het enigste wat je nodig bent, is een monteur met zegelrecht om je meterkast te wisselen (dus het gedeelte boven de meter)
 

E Kamps

  • #4
Duidelijk. Dan weet ik in ieder geval wat er niet kan. Scenario 2 valt dan dus zo wie zo af. Scenario 1 is dan dus afhankelijk van wat Enexis nodig vind.

Dank je vriendelijk.
 

E Kamps

  • #5
Ik heb inmiddels Enexis gesproken. Zij vervangen inderdaad alleen wat nodig is. Bij een opwaardering van 1 x 25A naar 1 x 40 of 3 x 25Atot50A is een nieuw zekeringsautomaat, inclusief het kastje, echter waarschijnlijk gratis. Het meterbord heb ik niet specifiek naar gevraagt, maar zal extra kosten met zich meebrengen.

Ik heb mijn eisen bijgestel, omdat alles van hetzelfde merk niet is weggelegt voor een situatie met een oud huis.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu