Electrische verwarming goedkoper dan gas

Danmarc

  • #1
Ik mis up-to-date informatie m.b.t. het verwarmen van de woning cq. douche ed. via de gebruikelijke stroomvoorziening.

Zelf moest ik mijn aangekochte woning moderniseren.

Mogelijkheid was het aanleggen van een CV installatie (materiaalkosten alleen al 2.500 euro plus zo een 1.000 euro arbeidskosten) en het elektrisch verwarmen.

Electrisch verwarmen:
Kan gebruik maken van de huidige infrastructuur in huis. Moet alleen wat groepen bij plaatsen en extra verzwaring inpandig laten aanleggen. Van de gebruikelijke 1 x 25A naar 3 x 35A (kosten 300,- plus 125,- aan materiaalkosten meterkast ed.)
Electrische radiatoren met een hoog rendement. Zoekend op Internet kwam ik al gauw bij platen uit. Goedkoop in aanschaf en volgens de theoretische gegevens goedkoper dan gas!

Totale kosten 1.000 euro incl. alles.

De CV vroeg om een investering van 3.500 euro.

Verschil is 2.500. Bovendien laat je de gasaansluitng volledig verwijderen, waardoor je geen vastrecht kosten daarvoor hoeft te betalen.

Wat trek ik in vol vermogen (verwarming 4 Kw) alleen in de koude wintermaanden.

Voor mijn vergelijking heb ik natuurlijk meer gegevens nodig. Alleen het verstoken van die 2.500 euro kost al meer dan 12.500 Kw

Mocht ik in mijn vergelijking zaken vergeten dan hoor ik het graag. Maar ik vraag me toch af of de oude gedachten als zou het elektrisch verwarmen veel duurder zijn dan gasverwarming misschien wel een beetje achterhaalt is?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Hoeveel KW heb je nodig om de totale woning te verwarmen?

Heb je de energie waarden wel bekeken en de daaraan gekoppelde kosten?

Ofwel is 1KW gas gelijk in kosten aan 1KW elektrische energie.

De omzetting van gas naar warmte of elektrisch naar warmte dan is elektrisch rendabeler maar ik betwijfel of het goedkoper is.
 

Danmarc

  • #3
Correcte berekening.

De eerste 10.000 Kw kost 0,20 daarna 0,12. M.a.w. 2.500 euro is 14.166 Kw.

Vastrecht van een gasmeter is 18,18 (dit terzijde)

Voor totale verwarming van de woning (75 m²) gebruik ik 10 panelen van 425 watt. Ofwel 4250 watt. Dit is nooit 24 uur. Enkel gedurende de uren dat het echt koud is en enkel voor de vertrekken waar je je bevind. Werkelijk verbruik is dus wat moeilijker te bepalen.

Ik kan nog niet middels een jaarafrekening nagaan. Wat de eventuele xtra kosten zouden zijn. Mijn maandelijkse termijnen zijn nog steeds opgebouwd op basis van zowel gas als electrisch. Wel kreeg ik dit maal geld retour voor het gebruik van gas en heb ik electrisch moeten bijbetalen. Beide rekeningen overscheiden echter de altijd betaalde rekeningen niet. Wat dat aangaat ben ik er tot op heden nog niets in kosten op achteruit gegaan (m.a.w. ik betaal per maand niets meer dan toen ik op gas de woning verwarmde). De vergelijking is echter een normale gaskachel tenopzichte van electrische radiatoren. In mijn vergelijk kan ik geen CV meenemen. Die heb ik nooit geinstalleerd.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #4
Hoi Danmarc,

Vraagje, hoe warm je water op voor de douche en dergelijke.

Begrijp ik dat je wandpanelen bedoeld, een soort electrische radiator.

Als ik jou berekening hanteer voor verwarmen met gas en dan ook zonder warm water en alleen als het koud is en per ruimte kom ik uit op ca. 10 a 11 cent per uur.

Het is zo een beetje appels en bananen verglijken geloof ik.

Het woord centrale verwarming zegt hat al een beetje je regelt het centraal. hoe regel jij de installatie.

Wat zijn de kosten voor alle toch wel zware kabels die moet aanbrengen en aanpassingen in de meterkast.

Laat maar eens wat horen,
sucses ermee
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #5
Danmarc,

Nooit je huis electrisch verwarmen! Dat elektrisch verwarmen duurder is, is echt niet achterhaald! Het verhaal hierachter is nogal eenvoudig: een elektriciteitscentrale maakt van aardgas elektriciteit met een rendement van hooguit 55%. De restwarmte wordt weggegooid. Dat rendement van 55% geldt dus ook voor je elektrische verwarming. Een moderne HR-ketel heeft een rendement van ca. 95%. Het verschil in rendement moet je domweg betalen! Dat beetje vastrecht wat je niet zou hoeven betalen is maar een schijntje in vergelijking met wat je bespaart met gas.

Nog een paar feiten: een elektrische plaat zet de elektriciteit altijd met een rendement van 100% om in warmte. Dus een fabrikant die daar reclame mee maakt heeft het wel erg gemakkelijk! Het verlies lijdt je in de centrale bij de omzetting van gas naar elektriciteit en daar betaal je ook voor. In de praktijk zul je met elektriciteit zo'n 40% duurder uit zijn.

4250 W voor een woningverwarming lijkt me wel erg weinig. Het dubbele lijkt me meer voor de hand te liggen. Misschien weten andere mensen beter wat er aan HR_ketelvermogen in een woning van 75 m2 geinstalleerd moet worden.

Groeten, Hein
 

Chathanky

  • #6
4250 watt krijg je niet een volledige woning warm, als het niet gaat om een passieve woning, reken 50 watt per m³ voor een indicatie van een gemiddelde woning, dan zit je aardig in de richting.

Voor een preciese berekening zal je een transmissie rekensom moeten maken van warmteverlies en warmtetoeslag van je woning.

Elektrisch verwarmen is niet goedkoper dan gas, hoewel met de huidige prijzen het verschil wel kleiner is geworden omdat het gas in verhouding meer gestegen is.
 

Danmarc

  • #7
Cvolieboy: Je hebt gelijk. Het zijn wandpanelen die ieder voor zich warm worden en niet centraal (centrale verwarming) worden geregeld. Deze panelen gebruiken 425 watt en warmen op naar ca. 88 graden. Het is een radiator er zijn dus geen bewegende delen. Middels de luchtverplaatsing wordt het vertrek verwarmt.

4,250 Kw per uur kost 0,85 cent per uur indien alles volledig aanstaat. Iets dat niet zo snel voorkomt en slechts als het behoorlijk koud is.

De electriciteitskabels hoef je niet aan te passen. De gebruikelijke huiskabel kan 3500 watt hebben. Ik gebruik 2 groepen waar ik de panelen onder heb verdeeld. M.a.w. per groep 2125 watt.

Ik heb enkel de hoofdaansluiting moeten verzwaren van 1 x 25A naar 3 x 35A. Kosten zijn 300 euro met als extra kosten materiaal. Zoals een nieuwe groepenkast en 3-fase hoofdschakelaar en wat extra automaten. 100 euro. Totale kosten 400 euro.

Verder moet ik natuurlijk extra kabels trekken in de vertrekken. Maar daarvoor heb ik de bestaande infrastructuur gebruikt. Alleen de keuken heeft nu zijn eigen groepen gekregen.

Voor warmwater (afwas met de hand) gebruik ik een electrische 15 liter ketel. Direct heet water zonder de gebruikelijke opwarmtijd van een geiser. Normaal gaat de vaat gewoon in de vaatwasser (zuiniger dan een handwas). De douche heeft ook een eigen groep gekregen i.v.m. het electrisch verwarmen van het water. Direct op de juiste temperatuur, en heb enkel een koudwater aanvoer nodig. Dit soort elementen zijn in Engeland heel gewoon. Hier nog niet zo doorgedrongen. Dit gebruikt echter wel 3500 watt als je staat te douchen.

De keuken krijgt nog een inductiekookplaat (ook een eigen groep) zo ook de combimagnetron.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Maar wat is nu de vraag?

Of is dit promotie voor elektrisch verwarmen?
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #9
Danmarc,

Ik begrijp dat je geen vraag had maar een mededeling. Had ik me de moeite wel kunnen besparen!

Hein
 

Chathanky

  • #10
Voor warmwater (afwas met de hand) gebruik ik een electrische 15 liter ketel. Direct heet water zonder de gebruikelijke opwarmtijd van een geiser. Normaal gaat de vaat gewoon in de vaatwasser (zuiniger dan een handwas). De douche heeft ook een eigen groep gekregen i.v.m. het electrisch verwarmen van het water. Direct op de juiste temperatuur, en heb enkel een koudwater aanvoer nodig. Dit soort elementen zijn in Engeland heel gewoon. Hier nog niet zo doorgedrongen. Dit gebruikt echter wel 3500 watt als je staat te douchen.
:mrgreen: Zeker niet duur in verbruikals je genoegen neemt met 0,8 liter per minuut.

Maar laat het ons weten als het geplaatst is volgens jou gegevens, of het bevalt. :lol:

Ik denk dat het allemaal een beetje te optimistisch is, en zeker niet realiteit.
 

Addie

  • #11
De huidige tarieven van de nuon zijn Gas per m³ € 0,3795
Electra conitunu tarief per kWh € 0.0762.

Nu gebruikt mijn cv 24 Kw volgens de fabrikant 3.36 m³/h dus kost 24 kWh mij 3.36 x0,3795 = € 1.28 (afgerond).

Zou ik dit electrisch doen dan kost mij dit 24kw x 1 uur x 0.0762 = € 1.83
(afgerond).

Dus de keuze lijkt mij nog al duidelijk.
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #12
Je moet natuurlijk wel alle kosten in rekening brengen. Volgens de laatste tarieven inclusief transport en belastingen kost een m³ gas EUR 0.64 en een kWh stroom EUR 0.17.

Als je gewoon rechtdoor rekent dan geldt het volgende:

1 m³ gas komt bij een rendement van 95 % overeen met 9.2 kWh, dat is gewoon op te zoeken op internet. (Google: calorische waarde aardgas)

Dus: 1 kWh gas kost 0.64/9.2= EUR 0.07
------ 1 kWh stroom kost EUR 0.17

Dus: voor elektrische warmte betaal je 0.17/0.07=2,4x zoveel als voor gaswarmte. Niet doen dus!

Groeten, Hein
 

Danmarc

  • #13
Hein Weijers: Bedankt voor je waarschuwing! Het is inderdaad zo dat je beter goed kunt opletten. Ik bedacht echter dat de meeste landen om ons heen, in de wijde wereld, geen infrastructuur hebben van een gasnet. Hoe doen ze dat nu toch in een dergelijke situatie. Grote gasflessen ofzo ... maar nee ... zoals ik reeds schreef aan Cvolieboy ... in Engeland bijvoorbeeld. Is het heel gewoon dat je een electrische douche hebt, of een electrische keukenboiler. Zo ook in Zuid-Amerikaanse landen en op het verre Aziatische continent.

Geluk is dan ... een grote afzet markt van apparaten die ook in hoog tempo innovatief vernieuwd worden.

Mijn reizen hebben mij vervolgens aan het denken en rekenen gezet. Ik dacht dit moet hier toch ook kunnen. Fossiele brandstoffen zijn schaars. Maar electriek kan je op vele manieren opwekken. Bovendien hoeft dat niet duur te zijn. Jammerlijk genoeg is de KW-prijs in Nederland weer een van de hoogste in de EU (waar zijn we niet de duurste mee). Redenen: die fijne mileubelastingen ed. Verschillen tussen de 6 en 10 cent.. Je ziet hier wordt kunstmatig zelfs de electriekprijs hoog gehouden.

Je zult gelijk hebben dat het rendement van een gas gestookte electriciteitcentrale 55% bedraagt en een moderne HR-Ketel 95% (let wel even op de prijs die je voor een dergelijk apparaat moet betalen!). Wat wel vreemd is dat wij hier in Nederland het gas in de bodem hebben zitten en een dure prijs betalen voor onze stroom terwijl bijvoorbeeld in Frankrijk de stroom goedkoper is (meer kerncentrales?).

Gelukkig zijn er ook nog andere manieren om electriciteit op te wekken, dan gas.

Je hebt dus gelijk dat er verlies optreedt die je wel moet betalen. Als je stroom maakt in en gascentrale.

Laat mij dan maar gewoon kern-stroom kopen :wink:

Je kunt misschien in twijfel trekken dat 4250 watt erg weinig is. Een verwarmingsplaat verwarmt echter bij koud weer (zoals de afgelopen tijd) 8 m2 oppervlak. 10 platen is 80 m2 en in mijn woning is 75 m2. Je zult dus begrijpen dat het wel degelijk genoeg is.

Ook ik weet even niet welk vermogen HR-ketel ik nodig zou hebben.

Misschien is het electrisch verwarmen van de woning zo gek nog niet!
 

Danmarc

  • #14
The headhunter schreef:
Maar wat is nu de vraag?

Of is dit promotie voor elektrisch verwarmen?
Ik zet alleen uiteen wat ik zelf heb gevonden aan informatie. Natuurlijk heb ik niet het totale overzicht en misschien zijn er anderen die ook een dergelijke ervaring hebben. Of misschien zelfs wel betere of andere oplossingen.

Dus een promotie ... nee hoor. Want koop je een huis waar een CV installatie reeds is aangelegd dan hoef je niet die inverstering te plegen van 3.500 euro. Bovendien zal je dat ook op gas koken, douchen en misschien zelfs afwassen. Op dat moment vallen je vastreachtkosten, meterhuur ed. te verrekenen met een groter aantal m3 gas. Bij mij is dat nog geen 200m3 per jaar geworden.

Dus een promotie?

Bovendien lijkt het me goed om de grijze cellen te prikkelen en op zoek te gaan naar andere mogelijkheden. Die misschien in de loop der tijd achterhaald zijn.

Het kan dus zijn dat je uit een eigen ervaring gegevens hebt die iets kunnen toevoegen.

Ook kan het zijn dat er kosten zijn die ik over het hoofd zie.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #15
Uit voorgaande bericht blijkt dat er geen sprake is van een vraag over verwarming, maar een uitdaging voor (deels politieke) discussie over energieprijzen en energie-methodes in diverse landen.

Dit heeft niets te maken met het doel van het forum, dat streeft klussers te helpen bij (in deze rubriek) hun verwarmingsproblemen. Waarmee een einde aan dit onderwerp.

Slotje!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu