Eiken keukenkasten verven

Nathalieverheyen

  • #1
In het huis dat we onlangs gekocht hebben staat een klassieke eiken keuken. Aangezien die niet bij de rest van ons interieur past, zouden we die graag in een nieuw kleurtje steken.
Kan ons iemand tips geven over hoe we dat het beste aanpakken?

Groetjes,
Nathalie
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #2
Ja hoor.

Staan de kasten in de was?

Of zijn ze vernist?
 

Nathalieverheyen

  • #3
Ze zijn vernist. Alvast bedankt!
 

Dingena

  • #4
Eerst goed ontvetten met Sint Marc,

Hierna schuren (vernis moet helemaal weg), wil je het dekkend schilderen ga je gronden en dan aflakken.
Als je gaan beitsen hoeft/mag er natuurlijk niet gegrond worden.

Tussen de lagen licht schuren.

Er zijn goede krasvaste lakken te krijgen bij de verfspeciaalzaken, het is altijd aan te raden om na de kleur nog een vernis laag erop te zetten.
Bezuinigen op de verf zorg in de toekomst alleen maar voor ergernissen.

Tip: grondverf in dezelfde kleur als je lak!
Mocht er een beschadiging komen dan zie je niet de afwijkende kleur van de grondverf maar dezelfde kleur en valt de beschadiging minder op.

Succes!

Dingena
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #5
Ik doe het niet graag, maar ik moet collega Dingena een beetje tegenspreken/aanvullen en hoop dat hij het me daarvoor niet al te kwalijk neemt :oops:

Als je ontvet met St Marc dien je heel goed na te spoelen met proper water en goed laten drogen vooraleer verder te werken.
De vernis mag er gerust blijven op zitten zolang dat het inderdaad ontvet en geschuurd wordt. Het hoeft er niet echt helemaal af, toch niet als je dekkend wil schilderen.

Indien je een transparante of gebeitste of geglazuurde afwerking wenst is het inderdaad aangeraden. Een goed voorbereide vernislaag is ook een goede grondlaag! Maar het moet "mat" gezet worden.

Een goede krasvaste lak dient geenszins overlakt te worden met vernis . "Goede krasvaste lak" bezit reeds deze verhardende eigenschappen en hoeft geen verdere afwerking.

Bij gebruik ervan is er dus kans op hechtingsproblemen , waasvorming(acrylvernis) en vergeling bij gebruik van de solventgedragen versies.
 

Nathalieverheyen

  • #6
Heel erg bedankt. Nu kunnen we eraan beginnen.
 

Dingena

  • #7
Haha, nee hoor geen probleem, maarre... ik ben geen hij.. :wink:

Inderdaad, na de sintmarc schoon spoelen, vergeten...

Maar wij adviseren al jaren na een krasvaste lak ook nog een beschermlaag aan te brengen, dit eigenlijk niet voor de krasvastheid, maar voor de 'watersporen' bij keukenkastjes.

Als je bijv (mag ik merk noemen?) Glitsa meubellak als laatste laag erop zet (na 6 dagen te hebben gewacht) dan is de lak goed beschermd tegen alle soorten vocht die via een keukenkastje naar beneden kunnen komen :wink:

Deze geeft een goede hechting en vergeelt niet, en ook waasvorming is door dit product verleden tijd.
Maar dit is alleen uit onze ervaringen hoor, dus iedereen zal dat misschien anders zien..

Inderdaad bij dekkend schilderen is de vernis een mooie startlaag, echter als het een watergedragen vernislaag is en de klant gaat erover heen met terpentine gedragen verf dan krijg je met de tijd problemen, (rek en krimp 'tijd' verschilt tussen de 2 producten).

Aangezien de krasvaste lakken allemaal nog terpentine gedragen zijn is dan ook het advies de vernis laag verwijderen. (in alle testen wordt tot nu toe nog steeds watergedragen minder krasvast bewezen dan terpentine gedragen verven).

Gebruik je ipv dekkend een binnenbeits= vaak watergedragen, zet er dan zo wie zo een beschermlaag overheen.

Je kan ook controleren of de vernislaag watergedragen is of niet, beetje spiritus op een doekje en wrijven, gebeurt er niets dan is het terpentine gedragen, dus dan is het advies van Mwdecor goed, wordt het een beetje 'kauwgom achtig' dan is het watergedragen, en kan je er niet zomaar met terpentine gedragen overheen.

Sorry voor evt. typefouten, zit met koorts mijn tijd in te vullen want slapen gaat niet aangezien de buurman een uitbouw aan het maken is... :cry:

Succes!

Dingena
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #8
:D Leuk dat je het goed opneemt! Prachtige discussie trouwens. Ik kom er later nog op terug op de inhoud ervan, ik moet nu even naar een klant!

Snel beterschap toegewenst trouwens!!!
 

H@ns

  • #9
Eensgelijk!
En euh.. Verheugd te zien dat er hier vrouwen zijn die zowel verstand hebben van afwerking als meubels! (Met plezier je verhaal over fineer gelezen :wink: )
 

Dingena

  • #10
:oops: Nou daar moet ik van blozen hoor Hans!


Groetjes Dingena
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #11
Klopt H@ns; Hoedje af voor zoveel wijsheid. Geldt trouwens ook voor jou!

Nu, wat betreft die krasvaste lakken nog dit : er bestaan ondertussen ook PU Acrylaten , zowel voor binnen als voor binnen -en buitengebruik. Je vraagt je waarschijnlijk ook af, net zoals ik, of die echt geschikt zijn om ons leuke(!) weer te weerstaan : het antwoord is JA!

Ik heb ondertussen een paar werken staan buiten die er na 3 jaar nog verduiveld goed uitzien, zonder watersporen trouwens.

Afgezien daarvan ben ik ook nog altijd voorstander van de solventgebonden PU, ze zijn toch iets gebruiksvriendelijker dan de watergebonden versies. Maar dan weer milieuonvriendelijker...

Ik wil maar zeggen : voor mij hoeft een PU niet afgelakt te worden, en zeker niet de solventgedragen. Die verffilm is zo hard en gesloten dat daar echt niets van vuil of sporen kan op gaan hechten, zelfs niet buiten.
Het is , zoals je zelf zegt, afhankelijk van de gebruikte producten en de eigen ervaring. De een doet het zus, de andere zo, verftechniek is en blijft nog altijd een niet -exacte wetenschap.

Wat betreft Glitsa heb ik nul ervaring maar ik ga zeker de eigenschappen ervan even opzoeken en mogelijks eens testen mocht ik er ooit een bus van zien staan bij een leverancier.

Enne, wat betreft solventverven over acrylaatverven : gezien het binnen is en de temperatuur en vochtigheidsgraad weinig onderhevig is aan grote schommelingen zal dat nogal meevallen. Ik vrees geen krimpverschillen.
Desgevallend kan je altijd een tussenlaag plaatsen om mogelijke hechtingsproblmen op te vangen, bijv. schellak.

Voor zover mijn kennis reikt zijn er weinig meubelen afgespoten met watergedragen vernis, en zeker niet de meubelen die enkele jaren terug vervaardigd werden.
Dus het vermoeden is groot dat de keukenkastjes van Nathalie afgespoten werden met een cellulose of twee componenten PU op solventbasis.

Zo, al bij al een leerrijke discussie voor andere forumlezers hoop ik.
 

Dingena

  • #12
Mijn sceptische houding komt voort uit dagelijkse omgang met klanten.. :roll:

Maar zo wordt mijn dag weer helemaal goed met deze discussie!

Ik weet van het bestaan af, 'k snap wat je bedoelt... maar soms is het ook voor ons moeilijk om van het vertrouwde af te stappen... ik zal eens wat gaan experimenteren.

Glitsa is er in verschillende soorten, dus let op als je het tegenkomt dat je niet de verkeerde neemt, voor meubels zijn wij dol op de meubellak, dit omdat het (naast bescherming tegen slijtage) zeer goed beschermt tegen warme kopjes of water.

Kijk gaat iemand een bijzettafeltje waar een lakentje overheen gaat en puur voor de sier ergens staat opnieuw kleur geven dan is het natuurlijk onzin. Het ligt een beetje aan de situatie.

BTW mocht je glitsa meubellak gaan proberen even het volgende:
Als je het gebruikt zonder andere onderlagen geen bijzonderheden, echter ga je eerst iets behandelen met wat kleur of iets dergelijks, dan is het verstandig om minimaal 6 dagen te wachten alvorens glitsa aan te brengen, deze lak is zo sterk dat deze anders aanvreet aan de vorige laag en dat is zonde van je werk.

Tja ook de krimpverschillen zijn we verschillend van mening, 'k heb het al zo vaak gezien dat ik mijn vingers er niet meer aan brand.. Inderdaad er is een oplossing, een tussenlaag, je kan hiervoor ook de universele grondverf van flexa gebruiken, echter ik ben niet dol op deze oplossing.. voor binnen zou het een oplossing kunnen zijn, maar voor buiten zeker niet.

Ik denk ook niet dat deze keuken met watergedragen vernis behandeld is, maar je weet het maar nooit, misschien hebben de vorige bewoners de keuken al eens behandeld. Ik zeg altijd maar het is een kleine test en geeft veel informatie. Het zekere voor het onzekere zeg maar, vermoedens willen klanten van mij eigenlijk nooit horen, vandaar dat ik gek ben op feiten :wink:

He.. lekker hoor even normaal met iemand praten over dit soort zaken, wat je vaak merkt op internet is dat mensen, die er niet zoveel vanaf weten beginnen te blaten en te schreeuwen. Ffijn om eens iemand tegen te komen die er veel verstand van heeft en waar je nog eens fijn mee van gedachten kan wisselen..;-)

Mag ik zo brutaal zijn om te vragen watvoor werk je doet?

Ennu H@ns, nou ik denk dat ik nog een heeeeeelle hoop van jou kan leren hoor als ik alles wat je antwoord eens goed doorlees... dus dan weet ik in ieder geval waar ik met vragen terecht kan;-)

Groetjes Dingena
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #13
Mijn werk ? Wel ik ben huisschilder in zelfstandig bijberoep met specialisatie in de decoratieve technieken, daarnaast heb ik nog een job in de medische administratieve sektor en ben ik ook nog druk bezig met adviesverlening bij de oprichting van een verfspeciaalzaak met +-300 m²verkoopsruimte.

Daar ga ik volgend jaar dan workshops inrichten voor particulieren en schilders. Ik hou mij ook bezig met het onderhandelen met de leveranciers.

Verder heb ik een heel brede interesse in alles wat met verf en houtafwerking te maken heeft en meer uitgesproken in de artisanale bereidingen van de producten.
T'is alles!

En jullie? Wat doen jullie daar in Nederland?
 

Dingena

  • #14
T'is alles? jeminee, bezige man hoor hahaha :wink:

Mijn schoonvader is ooit begonnen als een huisschilder en in 1960 is hij een winkeltje begonnen, zo'n 15 jaar geleden heeft mijn vriend het overgenomen en dit jaar viert, de winkel geen tje meer (iets meer dan 800 m2) het 45 jarig bestaan.

De winkel is van verfwinkel uitgegroeid tot woondecoratie, we leveren verf, behang. vloerbedekking (hard en zacht), gordijnen, kastenwanden, ijzerwaren, binnen- en buitenzonwering, enz... aan zowel particulier als zakelijk.

Daar zijn wij beide 6 dagen erg druk mee :wink: Bevalt ons zeer goed!
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #15
800 m²??? Jeetje, dan weten jullie inderdaad ook wat te doen. We gaan hier misschien even off-topic , maar...wat zijn jullie belangrijkste verfmerken? En richten jullie ook demonstraties in via de leveranciers van die merken?
 

Dingena

  • #16
Gelukkig doen we het niet met z'n tweeen en hebben we fijn personeel.
Sikkens, Sigma, Wijzonol, Niveau, Flexa, Histor, Cetabever, Rambo, Hammerite, Glitsa, hermadix, alabastine.

Belangrijkste? hmmm Niveau, Sikkens, Sigma en Wijzonol..maar dat verschuift wel eens. We hebben 3 mengmachines (sikkens, sigma en wijzonol) staan waarop eigenlijk alles gemaakt kan worden, 50.000 kleuren. In het verfseizoen is het dan dringen geblazen.
Niet de grootste maar wel de beste verfwinkel van Nederland is onze slogan.

Behang is net zo belangrijk, naast de minimaal 500 soorten die we op voorraad hebben hebben we nog zo'n 375 boeken om uit te bestellen.

Omdat we een heel huis in kunnen richten kunnen mensen bij 1 winkel terecht.

Demonstraties? ehum nee, bij ons werkt het zo dat als er iemand in de winkel komt en die vraagt voor zijn of haar situatie een product wij het beste product daarbij vinden. Dus geen enkel merk wordt 'voorgetrokken' zeg maar. Demo's hebben dan geen zin, aangezien we kwaliteit, advies en service balangrijker vinden dan een merk promoten;-) maar hier hebben wij hele ouderwetse opvattingen over hoor!
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #17
Wow...een mooi aanbod! En die ouderwetse opvattingen zijn zeker niet misplaatst, daar kan ik volledig inkomen.
Fijn dat je je ervaringen en visies wil delen!
Ik heb je trouwens een PB'tje gestuurd.

Nu hoop ik dat Nathalie haar keuken dus goed komt, ze heeft een mooi topic gestart!
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #18
Dingena; ik kan je pb's wel lezen hoor maar heb je niks in je inbox staan als je je inlogt?
 

Dingena

  • #19
Je eerste bericht heb ik niet gekregen die tweede wel...
 

Nathalieverheyen

  • #20
Jullie mogen gerust zijn...als het nu niet lukt weet ik het ook nier meer.
Toffe discussie trouwens. Heel erg bedankt allemaal.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu