Eiken gebinten boerderij opknappen

Fliep

  • #1
Wij zijn onze boerderij aan het opknappen en hebben 2 eikenhouten gebinten (dikke staanders, zie foto's) die in het verleden zijn aangetast door houtworm (ze zijn behandeld). Er zitten stukken in die helemaal zacht zijn als je er met een schroevendraaier in prikt, maar de kern is nog hard. Sommige plekken hebben gaten waar het hout weg is weg gebladderd. We willen de gebinten weer opknappen en behandelen zodat ze er weer mooi, maar nog authentiek uitzien. We denken er aan om ze te lakken, maar kan dat over de zachte delen heen? Of moet je dat dan eerst nog voor behandelen met iets? Zo ja met wat kunnen we dat behandelen dan of welke lak is geschikt?
We willen namelijk zo min mogelijk van de gebinten afhalen.



Filippien
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Zijn de eiken delen in het geheel te vervangen? Zo ja, dan beslist doen. Ook al werd er vroeger (bij gebrek aan betrouwbare en nauwkeurige berekeningen) zwaarder gebouwd dan nodig was, is zacht hout gewoon niet goed.
 

Fliep

  • #3
De gebinten zijn nog goed, het is alleen een klein deel van de buitenkant wat aangetast is. We hebben onze aannemer er naar laten kijken en die zegt dat ze niet vervangen hoeven te worden. Het is bovendien staand hout. De boerderij staat al 157 jaar.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
U zou er een schaaldeel van eiken overheen kunnen zetten, daar wordt in elk geval niet lelijker van.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
Je kan aan de gang gaan met een impregneer hars
dan krijg je een harde toplaag over de zachte stukken en behoud je het huidige uiterlijk.
 

Fliep

  • #6
Die impregneer hars gaan we proberen. We willen de balken in hun originele staat houden en niet afdekken met schaaldelen. Integendeel, we hebben ze juist vrijgemaakt van een er omheen gemetselde stenen pilaar...
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Dat metselwerk eromheen was niet om de kolom te steunen? Maar goed, je hebt er een aannemer naar laten kijken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu