Dubbel glas: alles vervangen?

Barends

  • #1
Hallo,

Ons huis is in 1976 gebouwd. Dubbelglas rondom van Thermopane 1/78 (?). Van 1 raam wisten we bij aankoop al dat het lek was. Met de strenge vorst blijken nog 2 ramen condens te hebben. die willen we zeker vervangen als we ook de buitenboel gaan schilderen. Dat condens is overigens al weer verdwenen.

In totaal hebben we zo'n 28m2 ruit rondom. Die andere ramen hebben geen condens maar zijn wrs wel even oud als het huis.

Is het een goeie investering om alles te laten vervangen (a E3000 ongeveer) of slimmer om gewoon wat stuk is te laten doen en de rest lekker te laten. als we alleen wat nodig is gaan doen gaat het om 10m2 ongeveer over 5 ruiten ( 2 rookglas aan de voorkant moeten ook weg om cosmetische redenen).

dubbelglas heeft geen eeuwig leven, maar wat goed, is goed zou ik denken. Of kan je beter nu inzetten (met subsidie) op HR++. die investering haal je er wel in 15 jaar uit maar de vraag is of wij er zo lang inblijven.

Dus: kan je iets zeggen over de levensverwachting van die andere ruiten?

Bedankt!
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Misschien is dit nog slimmer:

Afhankelijk of u bij uw inboedelverzekering een extra glasdekking hebt, kunt u lekke ruiten claimen bij uw verzekering. Lek is lek, u hoeft ze niet eerst met een hamer te bewerken om voor vergoeding in aanmerking te komen.

Standaard verkrijgt u een certificaat met 10 jaar garantie. Over de levensduur kun je weinig zeggen. Dit is mede afhankelijk hoe de ruit in de sponning zit - laatst nog dubbelglas vervangen dat was ingehangen op aluminium T-profiel, maar daar toch nog 12 jaar over gedaan heeft om lek te raken-, of het kozijn door de jaren heen gaat "knellen" om het raam ( dit is de grootste oorzaak van lekkende dubbele beglazing ), en of band en stelblokjes op de juiste wijze zijn geplaatst en niet in de laatste plaats de conditie van de kit.

De fabricagedata staat aan de binnenzijde op de strip. Zo kunt u eenvoudig zien van welke maand en jaar de ruit is.

Alhoewel we hier niet aan prijsadviezen doen is de door u genoemde prijs "normaal"voor 28m2 dubbelglas inclusief plaatsen en materialen.
 

Chathanky

  • #3
Er zijn genoeg voorbeelden van dubbel glas die al 30 jaar of meer mee gaan.
Het kan zijn dat door verkeerde montage of onderhoud de levensduur verkort maar er zijn ook wel eens problemen geweest met bepaalde materialen die gebruikt werden om de glasplaten goed af te dichten.
De garantie na het zetten is normaal 10 jaar, dit om fabrikage en montagefouten af te dekken. De levensduur is bij normaal gebruik veel langer.

De tv begeeft het volgens velen ook altijd net na de 1 of 2 jaar garantie maar dit zijn ook wel de uitzonderingen op de regel. Zou mooi zijn als dat wel zo was.:mrgreen:

Hr++glas verliest bijna 3x minder dan het oudere dubbelglas. Het komt als je het goed bekijkt altijd wel geheel of deels naar je toe.
Het geheel of gedeeltelijk vervangen hangt af wat je wil en wat je mogeijkheden zijn. Mocht na 5 jaar de andere ruiten het begeven dan loop je voor dat deel 5 jaar achter op wat je al had kunnen besparen en dan zal je zien dat de subsidies niet meer van toepassing zijn. En wat ben je over 5 jaar kwijt aan het zetten van glas? Betaal je weer de aanvangskosten.
Ga je over 2 jaar verhuizen?

Die overweging kun je zelf ook wel maken, toch?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
De subsidiepot is nagenoeg leeg :cry: Vandaar mijn verzekeringsadvies.

Dat is geen flessentrekkerij: als u ervoor verzekerd bent, maak er dan ook gebruik van.
 

MvanV

  • #5
Let er bij gedeeltelijk vervangen wel op welk type en fabrikant glas het is. Dan moet dat bij volgende ramen hetzelfde zijn. Tussen verschillende Hr++ ramen kunnen anders kleurverschillen zitten. Dat ziet er van buiten af maf uit.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu