Dubbel geisoleerd

Orrin

  • #1
Dag iedereen ben nieuw op het forum maar heb al aardig wat tips kunnen vinden. Sinds 3 maanden huis gekocht op super locatie en mooi stukje grond.
Het is uit 1975 en een bungalow met bitumen dak wat is vv in 2007.

Nu hadden ze gezegt dat het dak niet geïsoleerd was(eigenaar was overleden kinderen wonen in buiteland) Maar toen ik de plafonds ging weghalen zag ik aan de binnenkant glaswol zitten, ik dacht mooi laat zitten.
Vervolgens ben ik deze week de boeiboorden aant vv door trespa en zag ik nieuwe delen van dakbeschot waarschijnlijk van oude lekkage maar ook isolatie platen??!

Is het nu verstandig om de isolatie binnen te verwijderen? Wat nog wel mogelijk is via de buitenkant want kan zo tussen het dak en plafon kijken. De wind raast er ook aardig doorheen dus die buitenbak isolatie heeft dan sws geen effect toch?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Haal er iemand bij die de situatie ter plekke kan beoordelen, dat is niet verantwoordt dat van achter een beeldscherm te doen, we kunnen immers niet zien hoe de isolatie aangebracht is.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Van huis uit 1975 is de kans groot dat na 2000 het dak is vervangen. Rond die tijd werd al een 6 cm isolatie op het dak aangebracht als er dakwerkzaamheden moesten worden uitgevoerd.
Maak een paar foto van het dak. Kunnen we zien wat we zeggen.
 

Orrin

  • #4
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Dak ziet er zo op het eerste gezicht goed uit. Op het dak staan drie dakdoorvoeren. Pet van de doorvoer kan je eraf halen misschien kan je daar wat ontdekken.

Ik zie op de een na onderste foto twee schroeven door het dakbeschot steken. Kan je daar een patroon van ontdekken.

De ruimte van het glas van de lichtkoepel vind ik vrij laag hangen. Zou de lichtkoepel op het dakbeschot staan en je legt isolatie op het dak zou dat een aanwijzing kunnen zijn. Meet de hoogte van de lichtkoepel, in huis eens op, en de hoogte onderkant glas lichtkoepel dakbedekking.

Zoals ik het nu kan zien is er een laag glaswol op het plafond gelegd in die tijd kwam je dat wel tegen. Tussen de bovenkant glaswol en onderzijde dakbeschot moet dan geventileerd worden. Je snapt, dit stelt heden ten dage niets meer voor. En als er toch isolatie op het dakbeschot is aangebracht is dat bijna zinloos geweest.
 

Orrin

  • #6
Bedankt voor je reactie.
Even verder onderzoek gedaan.
Zo hebben ze in de keuken het glaswol verwijderd en met de resten de ventilatie zeg maar geblokkeerd.
Aan het onderkant van het dak langs de afvoer zie je duidelijk isolatieplaat zitten maar zonder een folie terwel als je tussen het regelwerk van de boeidelen kijkt zie isolatieplaat met folie (lastig te fotograferen)
Zou het dus beter zijn of alle glaswol te verwijderen en de ventilatie tussen het plafon en dakbeschot te stoppen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Glaswol laten zitten of verwijderen. 100% zeker weten welk type isolatie materiaal er misschien is aangebracht, hoe dik en is er een damprem op de dakvloer aangebracht. Hoe dik is de huidige laag glaswol.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Op de tweede foto ziet het er m.i. niet goed uit.
Ik herhaal mijn mening, laat iemand er naar kijken en advies uitbrengen, dit zijn geen zaken om op afstand te beoordelen.
 

Orrin

  • #9
2e foto hangt het dakbeschot idd dit is het einde na de laaste balk. Van een oude lekkage vermoed ik.
Bedankt voor jullie tijd ik ga iemand er naar laten kijken voordat ik alles dicht timmer.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
Voor een goede isolatie zonder condensproblemen moet het dampscherm aan de warme zijde volledig gesloten zijn. De isolatie onder het dakbeschot voldoet hier niet aan.

Zowel het dauwpunt als het dakbeschot bevinden zich binnen de constructie.

Kans op condensatie in de dakconstructie is dus groot. Op sommige foto's lijkt beginnende schade zichtbaar, maar dat is niet helemaal goed te beoordelen.

Ik kan me voorstellen dat je een goede dakbedekking niet gaat verwijderen om een dikker pakket aan te brengen (warm dak). Echter isoleren van binnenuit vraagt veel meer aandacht en zorgvuldigheid dan wat op de foto's zichtbaar is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu