Drukverlies Atag Blauwe Engel

CarelD

  • #1
Beste Helpers,

Even beginnen met te melden dat ik het forum goed doorgezocht heb, vooral de berichten van Wilco :roll: maakten mij niet vrolijk.

Ik heb een vergelijkbaar probleem:

Drukverlies in systeem (2004), Atag BE 45KW uit 1993.

Binnen een week is mijn druk terug van 1,8 Bar naar 0.

Overdrukventiel en expansievat zijn al vervangen, vloerverwarming is al afgekoppeld geweest. Alle leidingen en aansluitingen nagelopen, geen lekkages. Er zit ook geen lucht in het systeem, de ketel is het hoogste punt.

Volgens de (3e) installateur (allemaal van het zelfde bedrijf) die kwam kijken is de warmtewisselaar lek. Er hangen inderdaad wel wat druppels aan en de bak zat ook vol met rotzooi.

Is het behoorlijk zeker dat deze paar druppels mijn systeem in 4 dagen laten leeglopen? Of is het trial and error van mijn installateur?

Graag jullie deskundig advies!

Carel
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Wij kraken noch maken de deskundigheid van installateurs.

Indien u niet tevreden bent meld u dan bij de installateur.

Storingzoeken is altijd trail and error.

Soms begin je direct goed en heb je de fout zo te pakken.
Soms aan de verkeerde kant en duurt het gewoon langer of heb je meerdere handelingen nodig.
Er zal een reden zijn dat de monteur de keuzes gemaakt heeft die hij gemaakt heeft dat kunnen wij op een forum nooit zien.

Druk: om de druk te verlagen is maar weinig verlies nodig.
Vloeistof laat zich niet samen drukken. Dus in een gesloten systeem van stel 5 liter heb je maar een paar milliliter nodig om druk te veroorzaken.
Zo is het ook in uw systeem: u hoeft misschien slechts een paar liter te verliezen om daling te krijgen van 1,8 -> 0 bar.
 

Chathanky

  • #3
Om een buffer te heben en het uitzetten van het warme water op te vangen heb je het expansievat in het systeem zitten, daar zit onder druk nog een aantal liters buffer in om de schommelingen op te vangen.

Als je alles hebt nagelopen kwa leidingen en dergelijke blijft er weinig anders over dat het bij de ketel vandaan komt. Als er verder geen plassen onder de ketel zijn is de mogelijkheid dat het in de wisselaar behoorlijk groot.

Als de ketel uit staat en je hebt de mogelijkheid om de siflon los te koppelen en e een teiltje onder te zetten mag er geen water inkomen, anders is de warmtewisselaar defect.

De installateur heeft de mogelijkheid om de wisselaar af te persen, bij drukverlies is de wisselaar defect. Er is ook een methode om ph waarde te meten en zou uit deze metingen z'n conclusie kunnen trekken.
 

Ron CV

  • #4
Als idd alles in nagelopen lijkt mij idd ook dat de warmtewisselaar het probleem veroorzaakt, dit kun je testen door de ketel 's avonds uit te zetten en te wachten tot die af gekoeld is. Hierna draai je het syfon eronder vandaan en zet je er een droge emmer onder, als je 's morgens opstaat en er ligt aan laag(je) water in dan weet je het zeker.

Als dit het geval is laat dan je installateur bij Atag informeren want ik meen dat er 5 jaar volledige garantie op de wisselaar zit ( de wisselaar en het monteren van de nieuwe wisselaar door Atag zelf ) , de kosten voor deze wisselaar zijn niet gering..

Succes
 

CarelD

  • #5
Heren,

Bedankt voor de info, het ding is van 1993 dus garantie zit er niet meer in :( .

Tijd voor een nieuwe ketel, toch weer 3000 euro investeren, jakkes.

Groet, Carel
 

Philip-L

  • #6
Hi,
Ook iets soortgelijks gehad met mijn Atag. Maar het lag niet in de ketel maar bij een paar radiatorkranen die heel weinig lekten. Het water kwam langs de kraanas naar buiten en bleef onder de kraandop hangen of liep langs de leiding. Moeilijk te zien. Aandraaien van de wartel aan de bovenkant van de kraan wil wel eens helpen.

Met slechts weinig water bijvullen breng je een systeem weer op druk. Het expansievat zorgt voor de druk (want je moet in het expansievat het rubber vel wegdrukken tegen de gasvulling in het vat) als er een of meer kranen de hele dag ietsie staan te lekken is de druk in een paar dagen teruggelopen. Het water dat vrijkomt verdampt snel want de radiator is warm en helpt daaraan mee.
OK?
OK!
 

Klusidee ralf

Administrator
Admin
  • #7
De opmerking van Bloemie over de kwaliteit van het genoemde merk is verwijderd, omdat de forumregels positieve of negatieve reclame niet toestaan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu