Drooghok maken

Capriolo

  • #1
Hallo klussers,

Voor mn paardendekens wil ik een drooghok maken voor als ze nat zijn. Dit drooghok wil ik verwarmen, het liefst met een houtkachel (omdat ik 5 ha bos in mn achtertuin heb :) )

Nu heb ik verschillende mogelijkheden;

-De meest ideale manier zou zijn in mn houten schuur die aansluit op een andere houten schuur waar mn paarden(stallen) staan en hooi opgeslagen is. Deze schuur zou geïsoleerd moeten worden en een schoorsteen moeten krijgen.

Waar ik een beetje mee zit is de houtkachel: houten schuur, de houten schuur die er vlak naast staat met de opgeslagen hooi en een hoop stof.

Hoe "gevaarlijk" is dit, kan ik dit "gevaar" wegnemen op de een of andere manier.
Als gevaar zit ik te denken aan: vonken van de kachel, hete schoorsteen, stofexplosie??.

-De andere mogelijkheid is in de garage eronder, deze is volledig uit beton en betonstenen gebouwd. Probleem is hier de hoogte, ik heb net geen genoeg ruimte om de dekens uit te hangen en ook de schoorsteen gaat een hoofdbreken worden.

-Een tijd geleden was ik bij een vereniging met een houten schuur als clubhuis, daar werd een gaskachel als verwarming gebruikt zonder schoorsteen of iets van extra ventilatie. Zou dit een eventuele optie zijn voor in die garage (geen schoorsteen nodig) als het niet mogelijk blijkt met de houten schuur.... alhoewel het erg jammer is van al dat brandhout wat ik heb en ook de hoogte is een probleempje.

Bedankt voor het meedenken,
Cor
 

Fiesiekus

  • #2
Ik zit te denken: heel vroeger droogde we bloembollen met een oliekachel die buiten in een stenen hokje, met schoorsteen erboven, stond.

In de achterkant zat een electrische ventilator waarmee de lucht uit het hokje werd aangezogen en onder een rooster kwam. Bovenop het rooster stonden de kisten met natte bollen.

Brandgevaar heb je dan bijna niet want je kachel met schoortsteen staan beiden buiten
 

Capriolo

  • #3
@ fiesiekus: geen slecht idee, om een aparte stenen hok te maken hiervoor.

Alhoewel ik graag dit in die houten schuur zou willen doen omdat ik daar ook meteen alle andere paarden spullen zou willen plaatsen (en meteen verwarmd is indien nodig).

Cor
 

Fiesiekus

  • #4
Ik bedoelde dan ook: je blaast de warme lucht in de schuren en stallen. Je gaat met zoveel brandbaar materiaal daarin toch geen houtkachel neerzetten???
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #5
Wat dacht je van een ruimte waar in enkele wanden houten schetten zitten zodat de wind er door kan?
Zo wordt/werd ook hout gedroogd.
 

Capriolo

  • #6
@ Fiesiekus: ahhh.... ik snap je idee... En ik vind het een goed idee :-) Ik weet alleen nog ff niet hoe ik het moet realiseren... kan je wat verder op dat idee ingaan.

@ Waldy: in de zomer is dat goed, maar in de winter met -20 graden (oostenrijk) zullen de dekens zeker niet de volgende dag droog zijn.

Bedankt,
Cor
 

Fiesiekus

  • #7
Zoiets gebruikten we 35 jaar geleden om bollen te drogen:



Misschien zijn er op 't forum (oud-)bollenboeren die zich dit kunnen herinneren?
 

Capriolo

  • #8
Het idee is me duidelijk.

Stel ik maak buiten zo'n hok, gaat er dan niet een hoop warmte verloren, die in het brandhokje blijft en niet naar het drooghok gaat? zeker als het bijvoorbeeld buiten -20 graden is?

Het brandhokje heeft 4 muren en hoe goed het geïsoleerd zal worden , ik heb het gevoel dat er toch een hoop warmte verloren zal gaan.

Cor
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #9
Met de gratis brandstof van zo'n "achtertuin" zou je aan een investering in een hout gestookte CV ketel kunnen denken.
 

Capriolo

  • #10
@ sxnder: ja... zo kan ik bezig blijven , ik kan ook een droogtrommel kopen zo....
 

Fiesiekus

  • #11
Lastig te zeggen, een houtgestookte CV vind ik ook wel een goede optie (wel veel duurder en complexer natuurlijk). Misschien moet je ook je woning er op aansluiten, wordt het dan rendabel?
 

Capriolo

  • #12
@ Fiesiekus: we hebben hier een vrijwel gloednieuwe pellets brander staan die voor het huis zorgt.

Ik wilde alleen een rendabele oplossing voor de paardendekens, een houtkachel in die houten schuur leek me naast de mogelijke gevaren een ideaale goedkope oplossing. CV ketels e.d. aanschaffen hiervoor, dat word een beetje overdreven allemaal.

Ik ga verder brijen op de externe houtkachel of eventueel een houtkachel in die garage daar beneden, alhoewel ik dan een beetje met de hoogte zit.

Cor
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #13
Mijn suggestie was idd bedoelt icm het woonhuis waarin je dus blijkbaar al in houtgestookt geinvestereerd hebt. Maar goed, ik neem aan dat het dan ook niet rendabel zal zijn leidingen hiervan naar de paardenstal door te trekken?
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #14
Kan je er niet een radiator neerhangen om iets te drogen heb je luchtverplaatsing nodig
 

Ronbiky1964

  • #15
Inderdaad, in stalen of betonnen zeer klein hokje naast de stal de verwarming opstellen.
 

Capriolo

  • #16
Tja, ik ga er nog eens over nadenken. Radiatoren, cv e.d. zie ik niet zitten .. dat is het niet waard. Dat apartje "verwarmings-hok" zie ik nog wel zitten......

Cor
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu