Draairichting deur van binnen naar buiten omdraaien

Bouwnieuw

  • #1
Momenteel wordt onze nieuwbouwwoning (projectbouw-woning) gebouwd. Wij hebben als kopers de keus gemaakt om een extra deur te laten plaatsen van de woning naar de garage. Helaas hebben wij (met de kennis van nu) niet gerealiseerd dat de draairichting van de deur precies de verkeerde kant op is. Deze draait in de woning, maar had de garage in moeten draaien.

Omdat de deur nog maar net is geplaatst (afgelopen week) en hier verder nog geen afbouw heeft plaatsgevonden, leek het mij de kortste klap de aannemer vriendelijk te verzoeken om het complete kozijn om te draaien, zodat de deur de juiste ruimte in draait. Hier wil men niet aan mee werken: de koperskeuze zoals op tekening staat wordt en blijft gehanteerd.

Aan jullie de vraag: is het haalbaar om na afbouw en oplevering (dus na aanbrengen isolatie en metselwerk tegen kozijn) het kozijn los te krijgen, te draaien en weer te bevestigen (en dat alles dus zonder of met normaal bij te werken 'schade')?

De deur zit (als ik het zo kan tellen) met 8 ankers vast: 3 links, 3 rechts en 2 boven. Vooral t feit dat die straks achter t metselwerk weggewerkt zitten baart mij zorgen: hoe krijg je die ooit netjes los als je er praktisch onmogelijk bij kan...?

Iemand hier ervaring mee?

 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Dit krijg je naderhand, zonder veel breekwerk en schade niet gedaan.
De enigste optie is dan, om een nieuwe sponning in het kozijn te maken, en de deur wat in te korten en om te draaien.
 

Bouwnieuw

  • #3
Dank voor je snelle reactie. Het was het antwoord wat ik verwachtte, balen. Het idee van een nieuwe sponning vind ik best creatief. Hoeveel deurbreedte kost dit ongeveer?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Het kozijn bestaat uit 2 delen: Het kozijn zelf en de spouwlat. Deze zitten aan elkaar geschroefd en gelijmd voor een lucht- en waterdichte verbinding. Je kunt niet klakkeloos een draairichting wijzigen van binnen- naar buitensponning.

Het wordt echt slopen en een nieuw kozijn plaatsen. Maar overleg vooral nu met de uitvoerder en de projectbegeleider, om te zien wat er nog geregeld kan worden. De meerkosten bij de aannemer zullen lager zijn dan wanneer je zelf alles moet gaan doen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
Het is een binnendeur
Maar ik ben het met je eens dat gewoon omdraaien niet kan
de aannemer gaat ook niet meewerken aan een nieuw kozijn daar moet hij minstens 2 maanden op wachten.
misschien gaat hij wel akkoord met een stelkozijn
waar je later het echte kozijn inschuift.

van het huidige kozijn kan je de bestaande sponning er afhalen
De hoekjes zijn goed te doen met een oscillerende zaag
 

De Bob

  • #7
En een compleet kozijn aan de garage kant tegen het bestaande kozijn schroeven, en de doorgang en kozijn netjes afwerken ?

Deur heeft u al.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Hoe wil je de deur dan openen?

Als de deur als vluchtdeur, dus net als de achterdeur wordt gezien mag het m.i. niet.
 

De Bob

  • #9
Dr deur draait nu de woning in, als je een kozijn contra plaatst tegen het bestaande kozijn in de garage, dan draait de deur de garage in.
Tevens misschien vluchtdeur.
 

Bouwnieuw

  • #10
Dank voor de reacties!

Ik ben gisteren naar de bouwplaats geweest en heb met de uitvoerder gesproken over de (on)mogelijkheden. Hij heeft me uitgelegd en laten zien waarom het kozijn nu niet meer gedraaid kan worden. Het kozijn is besteld in een draairichting (of beter gezegd, in een montagerichting), en je krijgt als je dat omdraait een aantal problemen, o.a. met de spouwlat (zoals Walker hier ook al terecht schreef). Natuurlijk is zo'n kozijn wel om te draaien, maar de aansluitingen met spouwlat e.d. past dan niet meer zoals het hoort, waardoor de luchtdichtheid niet meer gegarandeerd wordt. Voor de aannemer is de enige optie een nieuw kozijn te bestellen, waar nu simpelweg de tijd niet voor is gezien de metselaars zo goed als gaan beginnen.

Hij heeft me ook zeer sterk afgeraden om het kozijn achteraf alsnog om te draaien, omdat dat simpelweg niet haalbaar is zonder teveel sloopwerk. Je krijgt dat kozijn er nooit uit zonder deze te beschadigen/slopen, waardoor netjes herplaatsen onmogelijk wordt. Natuurlijk staat het vrij om dit te doen, maar weet dat een nieuw kozijn dan vermoedelijk benodigd zal zijn.

Jammer, maar helaas voor nu. Neemt niet weg dat de wens om de draairichting te veranderen natuurlijk in stand blijft.

Het is een reguliere achterdeur met driepuntssluiting, omdat de garage ongeisoleerd is en voorzien is van een eenvoudige stalen kanteldeur. Inbraaktechnisch moet dit dus een volwaardig kozijn/deur zijn.
Het topic wat Peter aanreikte vind ik een mooie optie. Denk dat dat best haalbaar moet zijn om de sponning om te draaien, en 2x17 mm afschaven van de deur is volgens mij niet echt een barriere. Zeker omdat dit een deur is voor het gemak, en niet een doorgang om meubels of andere grote objecten doorheen te halen (we krijgen openslaande deuren aan voor en achterzijde van de woning).
Een extra kozijn plaatsen vind ik ook een mooi alternatief. Ik weet alleen niet of daar de ruimte voor is (denk het wel, overigens, qua dikte van de spouw/metselwerk). En mogelijk is dit een duurdere optie dan een bestaand kozijn aanpassen, maar daar kan ik nog moeilijk een oordeel over vellen omdat ik niet weet wat het aanpassen van een kozijn kost (gevoelsmatig minder dan een nieuw kozijn). Iemand daar een beeld bij?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Moet het geen brandwerende deur zijn?

Omdraaien kan wel, zet latten in de bestaande sponning en zaag iets van de deur af aan beide kanten, geen grote klus, heb ik wel vaker gedaan.
Kan zijn dat het slotgat er al in zit, dan wordt het wat lastiger, dat moet dan dichtgezet worden met b.v. 2 componenten vuller.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #12
Ik denk dat de deur rondom een sponning heeft met daarin een (gelaste) kaderdichting.. Dan wordt smaller maken wel erg lastig. De tijd van 38 mm deuren zonder dichting ligt al lang achter ons.
 

Bouwnieuw

  • #13
Walker, doel je met smaller maken op de deur zelf of op de sponning/kozijn? (Misschien een domme vraag, maar ik leer de laatste dagen omtrent van deuren ;-).)
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #14
Op de deur zelf. De sponning van het kozijn kun je niet meer aanpassen zonder dat het blijvend zichtbaar is.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Zijn er geen gewone deuren meer te koop dan?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #16
Voor nieuwbouw niet: Ivm de hoge luchtdichtheidseisen voor de gebouwschil hebben deuren minimaal 1 dichtingskader. In Nederland zit dit kader in de deur.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #17
Als dat niet wettelijk verplicht is zou ik er een mooie gebruikte deur in zetten.

@ Walker, weet jij of iemand anders hoe het zit met de brandwerendheid van een deur van de woning naar een garage ?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #19
Zal de aannemer een zorg zijn, hij verandert de deur en of kozijn niet.
Vandaar dat ik de vraag stel.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #20
Vreemde reactie, Jan. Volgens mij geeft deBob een letterlijk antwoord op je vraag.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu