Draaideur vervangen door schuifdeur - kozijn lijkt dragend?

LodewijkNapoleon

  • #1
Mijn partner en ik willen graag één van onze draaideuren gaan vervangen voor een schuifdeur. Dat betekent dat wij de doorgang volledig rond willen laten stuccen, dus moet in theorie het kozijn van de deur er ook uit. Stuccen wilt de stucadoor namelijk niet over het houten kozijn heen doen (logisch).

Wij twijfelen echter of dit een haalbaar plan is. Van wat ik begrepen heb bevindt zich boven een kozijn normaliter een latei, maar zoals op bijgevoegde foto te zien is lijkt de latei wel op het kozijn te rusten in plaats van de constructie boven het kozijn te dragen.



Wat wellicht lijkt op een barst in de latei in het verlengde van het kozijn is dus waar de wand begint. Het materiaal verschilt links en rechts van de lijn, rechts zijn het namelijk het soort stenen blokken waaruit de wanden opgebouwd zijn.

Mis ik hier iets, of is dit huis (gebouwd in de jaren ‘60) gewoon raar gebouwd?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Als er al een latei zit, dan is deze verkeerd geplaatst: een latei hoort breder te zijn dan de sparing. Grote kans dat je muren van bims-beton zijn, een soort voorloper van de gips of gibo wandjes - niet van gips maar van beton. Geen dragend vermogen, en brokkelen snel af.

Je kozijn is in dat geval dragend, en lastig te verwijderen. Loopt de wand door op de bovenverdieping?

Heb je een plattegrond/bouwtekening van beide verdiepingen?
 

LodewijkNapoleon

  • #3
Een latei is dus niet per definitie aanwezig? Ik begreep namelijk dat kozijnen in theorie nooit dragen zouden mogen zijn?

Ik weet dat ik een tijdje terug bouwtekeningen opgevraagd heb, maar ik heb moeite om ze te begrijpen, laat staan te bepalen welke pagina’s uit het 70-80 pagina tellende document ik zou moeten posten zodat ú er chocola van kunt maken. Ik zal zo de PC aanzwengelen en eens kijken of ik er meer wijs uit wordt nu ik iets heb om naar te zoeken.

Oh en ter aanvulling, de wanden zijn opgebouwd uit hele poreuze blokken van een zwarte kleur. Als het goed is dus niet van beton.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
Dat heb je verkeerd begrepen er is geen enkele regel die het toepassen van dragende kozijnen verbied.

plaats gewoon alsnog een latei of sloop het stukje metselwerk boven de deur ook als het niet verder doorgaat op de volgende verdieping
 

LodewijkNapoleon

  • #6
Walker,
Dat bimsbeton heb ik elders bij de rookgaard gezien. Kwa structuur lijkt het daar inderdaad op, maar het is niet hetzelfde. Dat bimsbeton was namelijk zeer makkelijk uit elkaar te "vegen", maar dit zijn echt blokken.

Edit - Ik heb een foto kunnen vinden op mijn telefoon.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Pak een gewone spijker en sla deze in een blok.
Gaat deze erin dan is het bims. Sla je de spijker krom dan zijn het vuilwerk betonstenen.
 

LodewijkNapoleon

  • #8
In dat geval is het zeker geen bimsbeton. Ik heb een tussenwand van dit materiaal weggesloopt en heb uren staan zwoegen om door deze blokken heen te komen daar waar ze overgingen in wanden die ik wilde laten staan. Met hamer en bijtel komt er telkens één van de bolletjes zoals op de foto te zien is los. Vandaar dat ik het bestempeld heb alszijnde "poreus", maar wellicht zet ik jullie daar juist mee op het verkeerde been ..
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #9
Dan zal het wel een b2 blok of iets in die richting zijn.

die zijn wel relatief licht maar ook hard die blokken worden overigens ook voor dragende muren toegepast.
 

LodewijkNapoleon

  • #10
De muur is inderdaad dragend. Vandaar ook mijn twijfel of ik "zomaar" het kozijn eruit kan slopen, vanwege de twijfelachtige plaatsing van het latei. Komt het vaker voor dat een latei gewoon op het kozijn rust? Dat lijkt me een beetje het doel van de latei te verzaken .. ?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #11
Die latei kan uit meerdere samengestelde blokken bestaan waar betonijzer in is verwerkt. Dus ik weet niet of je alleen op het beeld van de foto kan vaststellen dat de latei niet goed geplaatst is.
Dus dat het laatste blok is vertand in de muur.
 

LodewijkNapoleon

  • #12
Dan zal ik maandag even met de stucadoor overleggen of deze er moeite mee heeft dat ik het bestaande stucwerk rond het kozijn wat verder afschraap om te zien hoe het in elkaar zit. Het bovenste gedeelte van de latei lijkt namelijk verder door te lopen en is dan misschien inderdaad vertand met de muur?
 

LodewijkNapoleon

  • #13


Stucadoor is zojuist langsgeweest en we hebben een stuk van het stucwerk losgetikt om te zien hoe het eronder uit ziet.

Zonder verder te noemen wat de bevindingen van de stucadoor zelf geweest zijn hoor ik graag wat jullie er van denken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Leuk hoor, en dat aan de hand van zo'n foto?
Uw vertrouwen is groot. :roll:
 

LodewijkNapoleon

  • #15
Dat is ... onnodig sarcastisch..?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #16
Niet sarcastisch bedoeld maar meer een opgelaten gevoel dat we op het forum met magere info mogen beoordelen of een vakman het goed heeft.
Ik vind dat niet netjes.
 

LodewijkNapoleon

  • #17
Als de info te mager is; geef het aan. Eerder in het topic bleek men geen moeite te hebben uitspraken te doen op de toen beschikbare foto(‘s). Ik was mij er daarom niet van bewust dat dit te weinig info zou zijn om deze uitspraken aan bij te stellen.

Daarnaast was mijn intentie niet om het oordeel van “de vakman
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #18
Hoe breed is de opening?
Hoeveel metselwerk zit er boven de deur?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #19
LodewijkNapoleon schreef:
Ik weet dat ik een tijdje terug bouwtekeningen opgevraagd heb, maar ik heb moeite om ze te begrijpen, laat staan te bepalen welke pagina’s uit het 70-80 pagina tellende document ik zou moeten posten zodat ú er chocola van kunt maken.
De info die we kunnen gebruiken zijn de plattegronden van de verdieping waar het over gaat en die erboven, en de constructietekening van de vloer boven de wand.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu