Douglas bankje beitsen/lakken

Heronimus84

  • #1
Beste mensen, ik heb ca 5 jaar geleden deze douglas bank laten maken. Voorheen heeft hij altijd binnen gestaan, in ons nieuwe huis past hij echter niet meer, dus hebben we hem buiten gezet.

Hij is 5 jaar geleden met een blanke lak afgewerkt, maar nu hij naar buiten gaat wil ik hem goed beschermen tegen de weersinvloeden zodat we er nog jaren plezier van kunnen hebben, maar wel de mooie kleuren en patronen van het hout zichtbaar blijven.
Online lees ik een aantal methoden. Beitsen/lakken en oliën. Wat kan ik in dit geval het beste gebruiken? In eerste instantie schuren lijkt me?

Verder zijn de schroefkoppen in het hout zichtbaar.

Moeten die nog extra met iets behandeld worden om roesten/houtrot te voorkomen?

Graag jullie advies hierin.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Als er al lak op zit, zul je deze helemaal af moeten schuren. Lak dicht het oppervlak af, en zorgt ervoor dat er geen olie of beits in het hout kan trekken.

Als je ergens niet goed geschuurd hebt, wordt het een vlekkerig geheel.
 

De Bob

  • #3
Doorgaan met lakken, 2 x per jaar.

Beitsen gaat niet meer, of u moet alles met afbijt behandelen/afspoelen/ontvetten/schuren en 2 a 3 lagen buiten beits erop aanbrengen.

of maak/koop een afdekzeil/hoes, er zijn hoezen te koop voor tuinmeubelen/tuinsets.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Rubber doppen eronder zodat het kopse hout geen vocht opzuigt. Het vlakke gesloten zitgedeelte is niet echt geschikt voor buiten, daar blijft altijd water opstaan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu