Douchebak kraakt

Cornelis

  • #1
Mijn badkamer begint langzaam vorm te krijgen (duurt allemaal een stuk langer dan gedacht, maar dat is vrij normaal geloof ik).

Ik heb een V&B douchebak gebruikt uit de Architectura reeks. Dit is een bak van acryl. Die heb ik volgens de gebruiksaanwijzing extra ondersteunt met 3 richels mortel (ik heb 16 in 1 mortel gebruikt).



Nu heb ik een probleempje. De douchebak kraakt nogal als ik er op stap. De ondersteuning lijkt dus een beetje tegen te vallen. Ik kan de douchebak er nu niet meer uithalen om het te verbeteren, hij is al te ver ingebouwd onder de tegels.

Maar van de onderkant zou ik er nog wel bij kunnen langs de afvoer pot.



Ik heb het al geprobeerd en ik kan een flexibel slangetje hier naar binnen schuiven. Ik dacht als ik daardoorheen nu Pur spuit en het slangetje langzaam terug trek, dan komt er extra ondersteuning onder de bak. Langs beide zijden van de afvoerpot, komen er dan twee extra ribbels onder de bak.

Stom idee? Valkuilen? Low expansion foam gebruiken?
 

Cornelis

  • #2
Nog een foto, gemaakt bij het plaatsen van de bak. Laat de afdruk zien van de mortel onder de bak. Niet zo scherp, maar beter heb ik niet.

 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #3
Je hebt bijna alles juist gedaan. Alleen het belangrijkste over het hooft gezien of simpelweg niet gelezen.

Op de foto mis ik het, namelijk de ondersteuning op de vier hoeken. Je hebt nu de bak enkel en alleen op de mortel liggen. Je had ook de alle zijde van de douchebak moeten voorzien van een ondersteuning.

Hierdoor gaat je bak kraken en erger nog heel veel werken als je er in staat met als bijkomstig nadeel lekkage langs de kit naden met als gevolg een lekkage.

Een tip haal hem er uit en maak het zoals het hoort, nu laten zitten en later er als nog uit moeten halen ivm lekkage is kut. Je hebt dan kleurverschil in tegels en voegen. Nu even door de zure appel heen bijten en juist oplossen.

PS het stond gewoon in de handleiding omschreven hoor.
De vier randen moeten altijd volledig worden ondersteund :shock:
 

Cornelis

  • #4
Dat lijkt me niet. Ik had eerst de vloer met egaline gevlakt. Toen zat er nog een minimale schommeling in en die heb ik met tegellijm opgevuld. Dus hij staat echt wel vlak nu.

Na een nachtje woelen wilde ik het vanochtend nog even testen, en nu kraakt hij niet of nauwelijks! Ik kijk het nog even een paar dagen aan.
 

Cornelis

  • #5
Ik denk dat ik de oorzaak van mijn kraken gevonden heb aldus de tekst op de website van Plieger:

Acryl kraakt tijdens gebruik.
Er is geen kit tussen de onderrand van het acryl en de ondersteuning van steen of hout aangebracht. Het kraken kan geen schade veroorzaken.



Ik heb geen kit tussen de bak en de vloer, hij kraakt dus op de tegellijm die ik daar gebruikt heb. Maar volgens de bovenstaande firma kan het dus geen kwaad.

Ik heb wel kit tussen de bak en de wand, zoals in de gebruiksaanwijzing staat. Straks als de vloer klaar is (dat wordt een kalkstuc vloer) zal ik ook kit tussen vloer en de bak doen.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
Doe jezelf een plezier, haal de onderste tegels er even af en plaats hem goed. Je blijft je hier aan ergeren, en als het een beetje tegenzit gaat het lekken doordat de bak toch iets beweegt tegen de wanden.
 

Cornelis

  • #7
Maar wat moet ik dan veranderen? Hij staat vlak op de vloer. Hij is ondersteund in het midden met die 3 rillen mortel. En hij is rondom afgekit. Meer staat er niet in de gebruiksaanwijzing, dus ik weet niet wat ik nog kan verbeteren.
 

Cornelis

  • #9
Deze gebruiksaanwijzing is iets anders dan wat ik heb gekregen bij de bak. Die vind je hier:

gebruiksaanwijzing

Hier is wel sprake van mortel of purschuim.

En ik heb het gedaan volgens plaatje 7 op pagina 11. Alleen staat hij niet op tegels, maar op de egalisatie, met kimband in de hoeken en tegellijm onder de voorrand, om te voorkomen dat hij een klein beetje wiebelde (minder dan 1 mm).Dus rondom staat de rand op iets stevigs.

Ik heb trouwens de 48mm hoge versie, niet die hele platte.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #10
Je hoeft ons niet te overtuigen dat je het goed hebt gedaan hoor. Een goed vast geplaatste douchebak kraakt namelijk niet.

Dus de keuze is het kraken accepteren (en risico op lekkages voor lief nemen) of het ding beter vast zetten.
 

Cornelis

  • #11
Nee dat snap ik :D

Het is alleen niet handig om de boel te slopen als ik niet weet wat ik daarna moet doen.

Vanochtend kraakte hij helemaal niet en ik heb toch pas komend weekend tijd, dus ik kijk het nog een paar dagen aan. Even ook met heet water testen of er dan geen rare dingen gebeuren.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #12
Je had eerst een lat tegen de muur moeten maken, waarop de randen van de bak rusten, en dan de bak met kit op de latten vast moeten zetten.
Nu hebben de randen helemaal geen steun.
Zeker ook aan de buitenkant van de bak, waar je straks instapt, moet de rand goed ondersteund worden.

Het kraken wat de bak nu doet, is nog niet het ergste, dat komt omdat de specie krimpt als die uithardt.

Je hebt een hele grote kans, dat de bak straks gaat scheuren op de buitenrand.
De bak staat nu als het ware gewoon los op de vloer, en dat randje kit wat straks tussen de bak en tegels komt, zal de bak echt niet vast zetten.
 

Cornelis

  • #13
Nee, ik denk dat je in de war bent met een ander soort bak. Deze heeft een rand rondom waarmee hij op de vloer steunt, niet op een houten lat. De kit is alleen maar voor afdichting.

Een paar postings hoger heb ik een link naar de handleiding gegeven en als je kijkt op plaatje 7 pagina 11 (op pag 10 is ook een plaatje 7 maar die is anders) dan snap je de constructie en plaatsing van deze bak.

Maar dat van die krimpende specie is wel een goede. Er is wat speling te voelen als je bovenop die ribbels staat. Vandaar ook mijn oorspronkelijke vraag over het navullen met pur.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #14
Uwe situatie!

Even heel goed pagina 7 lezen en dan voorbeeld 2.
En pagina 4 voorbeeld 2.
Wat is hier met de douchebakrand aan de hand?
Kijk eens heel goed links onder de bak wat zit daar?
Juist een ondersteuning!

Trouwens bij elk ander voorbeeld worden alle zijdes ONDERSTEUND.

Vandaar demonteren en juist uitvoeren zoals reeds eerder vermeld.

Jij heb een ander voorbeeld gebruikt namelijk dat van pagina 10 en 11 en dat is niet jouw situatie dus het foute! Maar dat had ik je reeds eerder al verteld.

Ik zou zeggen lees het aandachtig en zie wat er fout is gegaan en trek hier je conclusie uit! Je kunt wel denken dat het goed zit de handleiding zegt iets anders en de ervaring hier ook trouwens!

Modder nou niet aan maak het juist doe je het niet niet zeuren als je straks een lek hebt :oops:

Dus lees nog maar eens goed en dan ook de garantiebepalingen!


John
 

Cornelis

  • #15
Van alle dingen waar ik over twijfel is dat juist het enige waar ik absoluut zeker van ben. Hij staat rondom stevig op de vloer. De voorbeelden die jij aanhaald zijn anders. Er zit een diepe put achterin, hij staat op een opstand of het is de ondiepe bak van 15 mm hoogte. In die gevallen moet je natuurlijk wel iets van ondersteuning maken. Maar bij mij staat hij rondom op een vlakke vloer.
 

Cornelis

  • #16
Gisteren avond heb ik de eerste Pur injectie gedaan. Onder de bak door heb ik 3 gaatje geboord aan de voorkant, want daar kraakt hij het ergste.

Boven op de bak een balk gelegd met een krik en lange balk tegen het plafond om de bak omlaag gedrukt te houden. Ook de delen van de bak die op afschot liggen heb ik verzwaard met emmers water om te voorkomen dat hij bol ging staan. Daarna vlak achter de voorrand op 3 plekken een flinke dot pur ingespoten.

Vanochtend gaan kijken en het is gelukt! De bak voelt aan de voorkant nu ook veel steviger. Het bovendek van de bak boog daar best een beetje door, ondanks dat de rand gewoon goed ondersteund is.

Ik denk dat ik een beetje te zuinig geweest ben met de mortel, gecombineerd met wat krimp tijdens het drogen gaf net even teveel flex in het bovendek van de bak. Van het weekend haal ik nog wat meer pur en ga dan in het midden er ook nog wat bij spuiten.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #17
Als je je goed voelt bij deze oplossing, prima toch? Ik zou 't anders aanpakken, maar daar gaat het niet om.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #18
Zoals hessie reeds aangaf als jij je er goed bij voelt lekker zo doen.

Die rand achter of sleuf zoals jij hem noemt is de benodigde ondersteuning.
Vast op de vloer en kraakt is dus niet vast op de vloer.

Maar het is jou feestje! en jou bak.

John
 

Cornelis

  • #19
Ik snap dan weer niet dat jullie niet snappen dat de achterrand gewoon op de vloer staat, en daar wordt ik dan weer onzeker van want ik weet ook wel dat jullie veel meer ervaring hebben. Maar ik heb die bak in handen gehad en hem met dat randje op de vlakke vloer gezet, dus ik zou niet weten wat daar fout aan is of hoe ik dat kan verbeteren.

Hier is een officiele video. Vanaf 3:30, aufbau auf fliesen, staat mijn situatie ongeveer. Alleen heb ik er geen tegels onder maar een vlakke vloer gemaakt van egaline. Dat lijkt mij geen verschil te maken...

https://www.youtube.com/watch?v=m_f7ZOe3onc

Ik zie hier in de video nergens een extra latje. Hij staat met de rand op de vlakke vloer en het midden wordt extra ondersteund met pur.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #20
Het euvel zal dan zijn, dat de rand niet vast gekit zit op de vloer, en er wat vuil tussen zit.
Dan gaat het ook knarsen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu