Douche verven i.p.v. tegels

Kirstenvharten

  • #1
Goedemiddag klussers,

Wij zijn aan het orienteren om onze douche te gaan verven ipv tegelen. Reden hiervoor is dat heel de badkamer is afgewerkt met 'marmerino stucwerk' en tegels daarbij uit de toon zouden vallen. Ook hopen wij op deze manier wat goedkoper uit te kunnen zijn als we het zelf kunnen doen.

Het gaat om een open douche van 2m breed en 1m diep. Het is dus marmerino stucwerk (vergelijkbaar effect als met tadelakt etc.) wat er al een aantal jaartjes opzit. Ter bescherming van de wand moet hij steeds worden ingesmeerd met bijenwas. De ondergrond is cement gebonden panel. Door de jaren heen is het er bij de vorige eigenaren kennelijk bij ingeslagen om de wand goed te onderhouden want het douche gedeelte is lelijk geworden (vochtplekken in de muren). In de winter wordt dit door de vloerverwarming minder maar helemaal fraai is het niet meer helaas.

Hebben jullie tips hoe we deze douche het beste kunnen aanpakken? Met een speciale waterbestendige verf, primer en coating o.i.d.?

groet Kirsten

P.s. de foto's zijn al wat verouderd: inmiddels zijn de plekken lelijker en groter geworden.



 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Omdat de muren behandeld zijn met bijenwas, kun je daar niet zo maar even over heen.
Dat telt zowel voor verf, als ook voor tegels.

Zo te zien, zit er in de douche hoek stenen plinten.
Zijn die ook afgekit tegen de muur aan ?

Kijk ook even goed in de hoeken, of er nergens een kitvoeg los zit en aan vervanging toe is.
Ook bij de goot, want dit is vaak de grootste boosdoener bij lekkages.
 

Kirstenvharten

  • #3
Ja er zitten marmeren strips aan de onderkant.
Deze zijn ook afgekit. Kit is een jaar geleden nog vervangen maar het probleem is dat de muur door t vocht is aangetast. Er zit geen lekkage in de afvoer. Sinds het vervangen van het kitwerk is het niet veel erger geworden maar de
Vochtplekken verdwijnen niet meer.

We zullen inderdaad de bijenwas moeten verwijderen en het oppervlak opschuren alvorens we kunnen verven. Dan lijkt mij een primer, verf en coating en nieuw kitwerk wederom een goed plan.

Vraag is alleen welke producten gebruik je ervoor?
 

Kirstenvharten

  • #4


Bijgaand een nieuwe gedetailleerde foto!
Kit zal sowieso vervangen moeten worden want dit is beschimmeld!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Hoe of wat met verf, daar weet ik verders niets van.
Misschien dat onze schilder specialisten hier meer van weten.
Maar ik ben zo wie zo geen voorstander van een geschilderde douche hoek, want vaak kom je dit soort problemen tegen na enkele jaren.

Daarom raad ik het de klanten ook altijd af, en adviseer ze om toch tegels te nemen in het natte gedeelte.

Maar misschien kan een mod deze vraag naar het schilder topic verplaatsen, zodat je van de specialisten een goed schilder advies kunt krijgen.
 

Kirstenvharten

  • #6
Bedankt Peter. Hoe benader ik hen?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #7
Als de kit op de foto vorig jaar vervangen is, en nu al weer zo schimmelt, lijkt het erop dat de ventilatie (ver) onder de maat is.

Verwarmen EN ventileren is de enige manier om de badkamer heel te houden!

Hoe de huidige schade te verhelpen, durf ik je niet te zeggen. Tegelen kan altijd nog, maar is eigenlijk wel zonde van deze prachtige badkamer!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Deze manier of techniek komt uit het zuiden van Europa voor succes moet je dezelfde condities als daar creëren in jouw badkamer, denk ik.
 

Kirstenvharten

  • #9
Ja tegelen vinden wij dus ook zonde maar het effect zal nooit meer zo mooi worden als dat het was dus de douche zal iets aan gedaan moeten worden. (ook om verdere achteruitgang van de muur zelf te voorkomen).

Kitwerk wordt a.s. weekend al vervangen. Qua verwarming is het prima in de badkamer (vloerverwarming ook in het douche gedeelte) en er is een raam met ventilatierooster (alleen het raam staat haast nooit open). Ook een ventilator die continu draait.

Daarom denken wij dus aan een schilderlaag met een epoxy coating oid maar daar hebben we de ballen verstand niet van!

Ik hoop dat iemand mij van tips of adviezen kan voorzien voor wat betreft een schilderlaag?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #10
Meet eerst eens het vochtpercentage van de muren. Ligt die > 4% dan kunt u met geen enkele verf schilderen, ook niet met 2 komponenten. De muren moeten volkomen droog en stabiel zijn ( niet pulveren, krijten of afgeven) zijn.

U dient eerst het vocht probleem op te lossen want die vocht plekken zijn er niet zo maar. Als het doorslag is van binnen naar buiten zult u de oppervlakte laag moeten verwijderen, = bikken tot op de ondergrond

Is het doorslag van buiten(muur) naar binnen, dan valt er na heel goed drogen ( verwarmen EN ventileren) nog wat te redden. Tenzij de oppervlakte al aan het verpulveren is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu