Doorzakken luifel tegengaan.

Emklap

  • #1
Hoi,


Wij hebben een overkapping/luifel van ca 3*3 meter die aan twee aansluitende zijden aan ons huis is bevestigd. De punt die niet aan het huis bevestigd is heeft geen ondersteunende paal (dat wilden we niet) en wordt door een stalen bak omhoog gehouden.



Na 10 jaar zakt de vrijhangende punt steeds verder door waardoor het water niet meer van de overkapping af loopt.

Kan iemand me vertellen hoe het heet als een luifel aan een staaldraad of stalen stang hangt? Hoe heet de stalen stang/kabel? Bij een brug heet dit geloof in een "tui" maar bij een luifel weet ik dat niet.

Ik denk er aan om een handlier oid op het (platte) dak van het huis te plaatsen en zo de luifel stukje bij beetje omhoog te tillen.


Alle feedback is welkom.
Groetjes,
Maarten
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Voor een tuidraad of trekschoor zul een erg stevig ankerpunt aan je gevel moeten hebben. Het metselwerk alleen is niet sterk genoeg. Deze kun je trouwens koppelen met een draadspanner, zodat hij nastelbaar is.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Het is beter eerst erachter te komen waarom deze luifel zakt. Als het zo gebouwd is, moet het ook zo berekend zijn. Kan je de constructietekening hiervan plaatsen?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Schroefstempel, dommekracht of een hydraulische krik met een metselprofiel erop. Dat is de eenvoudige manier om de punt weer omhoog te krijgen. Wel met beleid, je bent sterker dan je denkt.
Plafond eruit en kijken hoe het eea verankerd is aan je woning, daar zit ergens beweging in.
 

Emklap

  • #5
Bedankt voor de reacties, ik heb de bouwtekeningen en constructieberekeningen en zal die eens doornemen.

Ik heb de voorlopig eerst maar een paal geplaatst ter ondersteuning. Als deze niet te veel in de weg staat zal deze er misschien permanent komen.
 

De Bob

  • #6
Bij een brug heten dat "linten".

Een mooie hardhouten paal eronder, is niets mis mee, en sterk, en gefixeerd.

Plafond eruit slopen is ook niet alles.

Zet zo mogelijk wel een flinke poer onder de paal.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Als je de punt vrij wilt houden kun je ook 2 draadstangen boven op de punt bevestigen en die aan de muur bevestigen zodat je 2 driehoek constructies krijgt.
Aan de muur geen simpel keilbouten oid. gebruiken maar chemische ankers gebruiken.
Veel kracht zal hij niet hoeven te dragen aangezien er bij de constructie al vanuit gegaan is dat het zonder steun zou moeten kunnen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Als aan de anderkant bouten kapot zijn, gaat de paal niet het volledige probleem oplossen. Het is verstandig eerst de oorzaak op te sporen. Kan je de aannemer die het gebouwd heeft niet vragen? Dit lijkt aardig op een constructiefout.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu