Doorgeslagen vocht door buitenmuur

NatureEleven

  • #1
Hallo allemaal,

Ik ben er sinds vanochtend achter dat een schilderklus van 2 jaar geleden voor problemen heeft gezorgd met vocht in mijn woning.

Wat was de klus?
De buitenmuur (enkelsteens, aan de westkant van het huis) was altijd bekleed met plastic schroten. Door een storm zijn die schroten kapot gegaan en waren niet meer voor iets soortgelijks te vervangen. Daarop heeft de schilder alles eraf gehaald, de muur behandeld met foxeermiddel (uit de mail gehaald met hem) en vervolgens overgeschidlerd met Sikkens Alphatex IQ Mat
De muur bleek veel verf gewoon op te zuigen waardoor er een stuk of 4 lagen nodig waren om het resultaat er enigzins uit te laten zien.

Ik heb hier en daar de verflaag verwijderd en ik schrik nogal van hoe het er daaronder uit ziet. Zie de foto's voor een paar impressies.


"Uiteraard" is de schilder van de aardbodem verdwenen, reageert niet meer op mails en telefoontjes. Door de hevige regenval van afgelopen weken is er nu vocht naar binnen geslagen.


Graag zou ik willen horen wat nu slim is om te doen; de gaten bijvoorbeeld vullen met een ander materiaal dan nu gebruikt is (het lijkt erop dat ze rommel gebruikt hebben hiervoor, niet geschikt voor deze klus in ieder geval) en zo ja, welk materiaal dan. Of is dat vergeefse moeite en kan ik beter meteen de muur laten isoleren en stuccen zodat deze uberhaupt niet meer blootgesteld is aan vocht?

Iedere mening of idee is welkom!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als er nog geen isolatie is aangebracht.

Isoleren en bekleden met ???? (al naar gelang budget).
Ruimte tussen het isolatie materiaal en de achterzijde van het te bekleden materiaal zodat er goed met buitenlucht kan worden geventileerd.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Zit er isolatie aan de binnenkant van de muur ?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
De vraag is waar het vocht vandaan komt. Als de buitenkant geschilderd is, komt daar weinig vocht doorheen. Het komt dus ergens anders vandaan. Te checken zaken:

- deze muur aan de bovenkant open?
- is er ergens lekkage?
- afwatering maaiveld?
- Kruipruimte geventileerd?
- huis geventileerd?

Het komt vaker voor dat het water uit de grond veel hoger voor problemen zorgt.

Als de verf het vochttransport naar buiten blokkeert, is dit een logisch gevolg. Een voorzetwand gaat dit probleem niet oplossen.
 

NatureEleven

  • #5
@ Wgb, die zat er wel tussen toen de plastic schroten er nog op zaten.

@Jan, voor zover mij bekend zit er geen isolatie aan de binnenkant nee, het is een enkelsteensmuur verder.

@Ijkenhout, de buitenkant is geschilderd maar de plekken op de foto's voelen toch behoorlijk vochtig aan. Vooral de foto met het boorgat in het midden, die zit ook precies op de hoogte van de lekkage binnen. Het steen op die plek is behoorlijk poreus.
De muur is verder goed afgedekt boven met een windveer die even daarvoor ook vervangen is na een stormschade.
Verder heb ik nergens lekkage kunnen vinden tot zover.
Mijn huis staat in Bussum midden in het dorp en mijn kelder en kruipruimte zijn beiden kurkdroog. Het huis is wel geventileerd verder afgelopen tijd. Sowieso zitten er veel kieren in het huis door de leeftijd.
Het huis is overigens 110 jaar oud dus kan best zijn dat materialen toen nog van een andere kwaliteit waren.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Ik dacht al dat er geen isolatie zat in huis.
In combinatie met een dichte buitenlaag blijft het vocht in de muur zitten, het kan niet weg.
Vooral als er niet voldoende geventileerd wordt, een probleem met huizen van die leeftijd, blijft alles vochtig.

Oplossing is m.i. isolatie toepassen d.m.v. een nieuwe binnenwand met isolatie er tussen.
Als dit niet mogelijk is dan aan de buitenkant rachels met isolatie en dan afwerken met b.v. douglas zweeds rabat.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Is er geen isolatie toegepast zou het vocht van binnenuit kunnen condenseren direct achter de verf.
Ik zou een laag isolatie op de gevel aanbrengen en er voor zorgen dat het kan ventileren zoals ik eerder heb geschreven.
Tenzij je graag een landelijke uitstraling wil houden.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Door de verf is de gevel dampdicht. En door slechte isolatie condenseert het leefvocht in de woning op de koude muren. Deze worden hierdoor nat, en dit vocht veroorzaakt de problemen.

- Verf op de gevel vervangen door dampopen systeem
- Isoleren aan de binnenzijde
- Meer ventileren.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Meer ventileren? Wat heeft dat voor zin als de luchtvochtigheid rond de aanbevolen waarde schommeld?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
Nu wel, maar na isoleren zullen er minder naden en kieren zijn. En dus zul je dan meer moeten gaan ventileren om de luchtkwaliteit goed te houden.

Daarom hebben oude(re) woningen geen mechanische ventilatie en nieuwe woningen wel. Dat heeft een reden...
 

NatureEleven

  • #11
@ Jan, zou je dan niets doen verder aan de buitenzijde? Ook niet de bestaande verflaag eraf halen en een damp-open systeem erop monteren? Je aanpak aan de buitenzijde klinkt als iets dat ik zelf eenvoudig zou kunnen. Rachels netjes aanbrengen, isolatie ertussen en afwerken met die planken. Zou dat voldoende zijn en is dat een toekomstvaste optie?

@ WGB, wat zouden de alternatieven zijn als ik toch die landelijke uitstraling wil houden? Zoals de muren er nu uit zien rondom was ik erg blij (even los van de probleemplekken die nu ontstaan zijn).

@ Walker, als ik je goed begrijp zeg je dat het probleem van binnenuit ontstaat en niet dat dit doorslaand voht van buiten is? Ik ging uit van doorslaand vocht doordat het afgelopen weken zulk slecht weer geweest is. En toen ik verder ging kijken en ik de lelijke plekken onder de verflaag zag was mijn conclusie dat dit van buiten kwam. Echter ben ik helaas geen expert ;) Hoe zou ik erachter kunnen komen wat de oorzaak is? Het is ruim 2 jaar goed gegaan namelijk en "ineens" na deze vochtige weken steekt dit probleem de kop op. Overigens, heb ik de rest van de muren geinspecteerd, alleen op die ene plek is er sprake van vochtplekken. Wat zegt dit?

Allen hartelijk dank voor het meedenken, waardeer ik bijzonder!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Isolatie binnenin aanbrengen is veruit de beste optie, daarnaast ook voldoende ventileren.
Aan de buitenkant isoleren kan ook maar dan dampopen en afwerken met de eerder beschreven douglas planken zodat er enige ventilatie is.
Ik ben het met Walker eens, het grootste gedeelte van het vocht komt van binnenuit en een gedeelte zal ook van buiten gezien de zeer slechte staat van de verf die er nu op zit.
 

NatureEleven

  • #13
Het zou dus kunnen zijn dat door de vochtige weken de luchtvochtigheid in huis te hoog is geworden en het op die plek is neergeslagen? Zou een periode goed ventileren en de plek in de gaten houden een voorlopige aanpak kunnen zijn om te zien of het probleem erger wordt? Of beter direct oplossen en isoleren?

Het lijkt mij dat het sowieso veel zin heeft om de lelijke plekken met verfkrabber en staalborstel "schoon" te maken van de oude vulling en verflaag en dit opnieuw te doen. Maar dan met materiaal dat hier (waarschijnlijk) wèl voor bedoeld is of niet?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #14
Zet er de hogedruk eens op met vuilfrees, waarschijnlijk werkt dat veel sneller en beter dan een staalborstel.
Een goede kennis van ons in Duitsland heeft het gehele huis incl. dakpannen nat gestraald en daarna weer geschilderd en alles ziet er weer als nieuw uit.
(wel de kozijnen, ramen enz. goed afplakken anders moet je die ook weer schilderen)

suc6

Gerrit
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #15
Alles wat je op de muur zou smeren remt het transport van vocht, dat van binnen naar buiten verloopt. De verf moet een bepaalde hoeveelheid vocht kunnen doorlaten, dampopen zijn. Is de verf minder dampopen zal een hoeveelheid vocht voor de verf blijven hangen. Stenen zijn poreus en nemen dat vocht op. Blijft er teveel vocht in de steen hangen wordt het water. Zakt de temperatuur onder nul bevriest het water. Water wat bevriest zet 10% uit. Bij die temperatuur moet de verf toch elastisch genoeg blijven en mag niet beschadigen. Gaat de verf toch kapot zal er regenwater bij de stenen komen. Het drogen van de poreuze stenen en voegen zal nog langzamer verlopen. Enz.

Voor landelijk blijft er niets anders over dan van binnen uit te isoleren. Vraag me wel af of een verf heel zal blijven. Ook verf heeft een levensduur en de daaraan verbonden elasticiteit.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #16
Je kunt de gevel afwerken met een minerale grondverf. Er is een bepaald merk, wat begint met kei, wat een begrip op zichzelf is.
 

NatureEleven

  • #17
Ik heb een vochtmeter kunnen lenen van iemand, het luchtvochtigheidspercentage in huis is ruim 70%. Hoger dan de aanbevolen 40-60 wat ik het en der las.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #18
Kijk ook nog even op het internet ijken van een hygrometer. Je zou je zorgen kunnen maken om niets.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #19
Opnieuw schilderen zonder iets aan het probleem te doen heeft in ieder geval weinig zin. Ook niet met een andere verf.

De ventilatie in huis kan waarschijnlijk een stuk beter. Controleer de aan- én afvoer. Of dat in balans is.
 

NatureEleven

  • #20
Allen, net terug van vakantie en heb nu pas de gelegenheid het probleem aan te pakken. Ondertussen heb ik met een vochtmeter het vocht in de muur van binnenuit gemeten.

Rondom de plekken is die uiteraard te hoog (25%+) maar gelukkig is het overgrote deel binnen de norm (lager dan 10%, laag volgens het meetapparaat).

Ik heb nog even verder gekeken, op de 1e etage zijn er gipsplaten aangebracht maar ik weet niet wat daar achter zit (dit zou ook gewoon een stuk holle muur kunnen zijn, klinkt in ieder geval wel zo) In ieder geval speelt daar (nog) geen probleem. Op de begane grond waar de lekkage zit is de muur gewoon enkelsteens met een stuc/verflaagje erop. Anders dan de rest van het huis.

Ik denk dat de volgende aanpak zou moeten werken maar hoor graag jullie mening:
- binnenmuur op de begane grond isoleren met een vochtwerende folie, isolatiemateriaal en gipsplaten
- Verflaag op de buitenmuur chemisch laten verwijderen (gecheckt met Sikkens, de gebruikte verf had daar nooit toegepast moeten worden.
- Gaten restaureren en opvullen met dampdoorlatend materiaal (suggesties?)
- Opnieuw verven met een dampdoorlatende verf (Sikkens Loxam werd aangeraden)

Dank allemaal voor de vele inzichten en suggesties overigens!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu