Doorgang metselen

Bergje

  • #1
Ik wil een doorgang in een gevelmetselen zonder dat er een kozijn in komt want met een kozijn heb je in de buiten en binnenmuur een latei om het bovenste mestelwerk op te vangen maar ik wil dus een rollaag van 32 cm breed maken zodat de spouw ook dicht zit het is een overspanning van 2,50 m wie heeft hier ervaring mee want alleen een rollaag met daar boven in het metsel werk allleen murfor in te metselen lijkt me niet sterk genoeg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Een overspanning van 2.5m is te veel voor alleen een rollaag. Er moet dus een latei in komen. bv. twee hoekstalen aan elkaar gelast waar je de rollaag ter versiering op legt.

Je noemt het een gevel. Het is nu geen buitengevel meer neem ik aan?
 

Bergje

  • #3
Het is wel een buitengevel waar nu twee grote uitslaande deuren in zitten van een boerderij ik wil nu zo achtergevel hebben waar de deuren achter de binnenmuur zit maar meestal is er een segment of halfronde boog gemetseld maar ik wil eigenlijk een rollaag maar zoals jij het omschreef met bv hoekstaal dan komen die in zicht en ik wil als je er onder staat een rollaag van 32 cm zien en geen staal
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Zoals IJkenhout al aangaf, zal dat zo niet lukken met een rollaag.
 

Ralph

  • #5
Dat kan wel hoor met een anderhalfsteens boog en minimaal 125cm muur aan beide kanten. Heb je dat niet dan kan je een boog metselen met om elke 3 stenen een spouwanker omhoog van voldoende lengte, en dan leg je een latei op de kant achter op het metselwerk en buig je de spouwanker over de latei. Daar metsel je 2 lagen strips voor en daar op het opgaande werk.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Ik kan best een beetje metselen, maar 2.5 meter rollaag met spouwankers omhoog enzo zou ik niet aandurven. Dan wil je nooit in de opening blijven staan, omdat er altijd een risico is dat het naar beneden komt :)

Er zijn vast ook prefab producten, bv. betonnen latei met steenstrips eraan gestort. Dan ziet het er precies uit wat je wil, maar is wel stevig.

Als je het kozijn verschuifd (niet meer in de spouw), krijg je dan geen koudebrug?
 

Ralph

  • #7
Welnee hoor, het is beproefde constructie die ook wel eens uitgevoerd word met hoeklijn op de boog. Maar dat is bewerkelijker dan met een latei.

 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu