Doe het zelf vlinderen

Glenn Mitsumatsu

  • #1
Ook ik denk dat ik alles wel zelf kan, dus vlinderen ook.

Nou het viel best wel tegen in het begin maar, achteraf ben ik tevreden over het eindresultaat.
Tegenviel viel me de geheimzinnigheid rond dit onderwerp, want qua instructies is er weinig concreets te vinden.
( leerzaam zie joeptjoep: power troweling )

Dus dacht ik zal ik mijn ervaring dan maar delen:

- vraag bij beton bestelling om beton te later gevlinderd moet worden.
- gebruik trilbalk om gestortte betonbed zo vlak mogelijk weg te zetten voor het vlinderen.
-Maak met spaan de vloer aan de omtrek zo glad mogelijk, bij de 1e 10-15cm aan de kanten kom je niet met de machine.
- Laat ik eerst zeggen probeer de vlindermachine eerst uit! Op een stuk asvalt bijvoorbeeld, zet de messen 45graden en probeer hem eens de baas te blijven. Als je gecontroleerd van links naar rechts kunt manouvreren ben je er klaar voor. (check of messen aan de onderkant goed schoon zijn en er geen uit geharde betonresten aan kleven, anders heb je meteen krassen met vlinderen.
- Dan het meest stilgezwegen onderwerp wanneer je moet beginnen. Het tijdstip voor de eerste vlinderbeurt is 6 uur na het storten. Wat varieren kan van 3 uur warme zomerdag met zon erop, tot 12uur later in de winter met vorst.
- Beton moet net of net niet plakken aan schoenen bij het belopen.
- Vlindermessen stand 1e beurt zo recht 'hoog' mogelijk.
- Dan vlinderen van links naar rechts en een keer haaks erop vlnr. Profi's hebben vloerspaan op zak om met de hand hier of daar een kuiltje te dichten tijdens het vlinderen.
- Door vlinderen moet er een licht mm dun papje op vloer ontstaan om vloer dicht te smeren. Ontstaat dit niet dan heel lichtjes nat sproeien met water en verder.
- Na nog eens 3 uur vlindermessen platter halverwege, dus machine staat lager. Nog eens vlinderen.
- Twee uur later voor de laatste keer. Er ontstonden donkere wolken, donkergroene plekken aan het oppervlak, wat goed schijnt te zijn.
- Machine van de vloer en de volgende morgen vloer nat spuiten en plastic eroverheen leggen en een week laten uitharden en niet belopen.

Zwaar werk, heb blaren op mijn handen en een brakke rug, maar vloertje is glad als een spiegel en ik ben happy!!

Ik besef maar al te goed dat dit slechts een benadering is van hoe het zou moeten, maar bij gebrek aan beter is dit een piepkleine basisinstructie.

Succes
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
De machine ook niet te lang laten draaien langs de muren, anders drukt die daar de beton omhoog tegen de muur, en is de vloer niet vlak.
 

Li'lPopeye

  • #3
Oud onderwerp al, maar wat betreft de stand van de vlinder bladen van de machine, kun je het beter net andersom doen als in het openingsbericht...
Dus: Je begint met "overschoenen" op de bladen en hoek zo plat mogelijk. Daarna "overschoenen" eraf en iedere keer dat gevlinderd wordt de stand van de bladen schuiner tov het beton. (machine hoger).
Kort gezegd: van begin (plat) naar eind (hoog).
Precies andersom als in het openingsbericht dus. (of las ik het verkeerd?)
Hoek 1.png

^^^In het begin^^^

Hoek 2.png

^^^Daarna^^^

Hoek 3.png

^^^Op het eind^^^ Dit is wel erg extreem, maar je snapt het wel.

En het beton laat je zien wat er mogelijk is/hoe ver je kunt gaan.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Li'lPopeye schreef:
Oud onderwerp al...
Precies! Oud onderwerp!

Als je bij alle oude onderwerpen hier bijdrages gaat plaatsen hoe je het zelf hebt gedaan of wat er aan de startpost of antwoorden niet correct is, dan kun je nog wel even voort. Want er staan op Klusidee tot nu toe ruim 140.000 onderwerpen.

Door dat te doen ga je de aandacht afleiden van de actuele onderwerpen!
Dus doe dat alsjeblieft niet, ga niet op zoek naar waar je nog meer je foto's bij kunt zetten van wat je allemaal verbouwd hebt.
 

Li'lPopeye

  • #5
Sorry dat ik inhoudelijk reageerde op een oud onderwerp.

Oude onderwerpen komen ook in resultaten van zoekmachines voor. Zo had ik dit topic tijd terug gevonden, nog voordat ik me hier geregistreerd had. Ik zocht namelijk informatie mbt zelf beton vlinderen. Kwam bij dit topic terecht, en... tja informatie klopt gewoon niet of de beste man heeft zich vergist.

Nu ik geregistreerd ben hier, dacht ik een reactie te plaatsen op dit onderwerp. Ik had geen idee dat het onderwerp dan weer "naar boven" gehaald werd.
Had ik het anders niet gedaan? Dan had ik het nog gedaan, maar ik begrijp van je dat het niet wenselijk is.
Hoe oud mag een onderwerp zijn om er nog op te mogen reageren?

Kees schreef:
...ga niet op zoek naar waar je nog meer je foto's bij kunt zetten van wat je allemaal verbouwd hebt.
Alsof ik een spammer ben... Er is maar 1 topic waar ik foto's geplaatst heb van wat ik geklust heb en dat is in een rubriek die daarvoor bedoeld is! Ja ik heb ook uitroepteken op mijn toetsenbord:prima:
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Het is vrij eenvoudig:

- Mensen komen hier omdat ze een vraag hebben op klusgebied. Deze wordt meestal snel en goed beantwoord.

- Als mensen zich hier melden en zonder klusvraag meteen een hele workaround gaan plaatsen, moet je je afvragen wat de achterliggende reden is. Als moderators hebben we er een redelijke dagtaak aan om alle commerciële namen en linkjes uit dit soort berichten te slopen... Er zijn nog steeds ZZP-ers of bedrijven (of werknemers van bedrijven) die denken hier een klantengroep te kunnen vinden.

Enige uitzondering waarbij niet direct een klusvraag gesteld wordt is het "mijn project" topic, wat meer een showcase is voor bijzondere of integrale projecten.

- De meeste klusvragen zijn urgent. Na 1-2 maanden is de klus wel klaar, en voegen nieuwe antwoorden voor de topicstarter niets meer toe. En zeker niet na 4 jaar.
 
  • Like
Waarderingen: Li'lPopeye

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Li'lPopeye schreef:
Er is maar 1 topic waar ik foto's geplaatst heb van wat ik geklust heb en dat is in een rubriek die daarvoor bedoeld is!
Ik wil graag nog even toevoegen, dat je eerste topic in diezelfde rubriek door een moderator verwijderd werd, omdat er klachten waren over reclame (en reclame zien wij hier als spam) t.b.v. een videosite van jou! Het was dus beslist niet alleen dat topic, dat de haren van de leden hier recht overeind lieten staan!
 

Li'lPopeye

  • #8
Dat klopt Kees. Dat was mijn eerste bericht in die rubriek (met links) en die is verwijderd. Van moderator vernomen waarom en daarop topic in die rubriek gemaakt die volgens de regels is, volgens mij.
Kees schreef:
...dat de haren van de leden hier recht overeind lieten staan!
Laten we hopen dat de haartjes rustig blijven liggen en dat we vanaf nu op gewone voet verder kunnen gaan. Ik zal geen links meer plaatsen, inhoudelijk reageren op oude vragen, begrijp nu dat dat niet mag.
 
  • Like
Waarderingen: Marcn.88

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
LIjkt me een prima voornemen. :super:
 
  • Like
Waarderingen: Li'lPopeye

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu