Deurkozijn uitbreken in badkamer

Grashopper

  • #1
Beste medeklussers,

Ben bezig met de renovatie van onze badkamer beneden. Dit wordt een kleine badkamer die via onze slaapkamer te bereiken is (we hebben boven ook nog een "normale" badkamer). Vroeger zat er een deur in de slaapkamer, voor die wand met deur heb ik een aantal jaren geleden een inbouwkast gemaakt over de gehele breedte. Eén deel staat precies voor de deur. Hier wil ik het binnenwerk uitslopen zodat je via de kast naar binnen kunt lopen. Nu is de deur vrij laag, rond de 2 meter hoog. Het plafond van de kast is wel weer hoog. Om wat ruimte te winnen wil ik graag het stalen deurkozijn verwijderen en de stenen erboven tot aan het nieuwe plafond.
Wil daarnaast ook nog een stukje van een 10 centimeter aan de linkerkant verwijderen omdat de kast iets breder is dan de deuropening.
Mijn vraag is of ik zit ongestraft kan uitbreken of dat ik de opening weer moet opvangen met een latei of houten balk. Het gaat om een steens muur die inclusief cementstuc een 23 cm dik is. Heb een stukje vrijgehakt, hier zie ik geen latei zitten. Hieronder een aantal foto's om de situatie te verduidelijken.

 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
De rollaag die je ziet fungeert als latei.
Zelfdragende latei plaatsen, dus géén samenwerkingslatei.
 

Grashopper

  • #3
Aan de andere kant van de muur zit de betonvloer van de eerste verdieping. Die zal op/in de muur liggen. Kan zo'n rollaag boven een stalen kozijn dan zoveel kracht opnemen?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Dat er een vloer op ligt had je wel meteen mogen vertellen :denk: Je moet er een constructeur bij halen. Die rekent de latei voor jou, én voor de vergunning uit.
 

Grashopper

  • #5
Had ik even niet over nagedacht :oops:
Heb ondertussen even verder onderzoek gedaan en de bouwtekeningen van het huis erbij gehaald. Het blijkt dat de vloer van de eerste verdieping een breedplaatvloer is. De vloer ligt in de getoonde muur. Omdat de vloer dus één geheel vormt zal hij m.i. prima de overbrugging van het deurgat voor zijn eigen rekening kunnen nemen. Hij ligt verder over de hele lengte in de muur. Daarnaast zijn de breedplaten 210cm breed waarbij de deuropening in de midden zit. Ik heb nog even wat meer stucwerk weggetikt en dan zie je dat er geen rollaag in de muur zit. Hij is gewoon opgemetseld vanaf het kozijn. Er zit verder ook geen latei in de muur. Mijn conclusie was dan ook dat het stukje boven het kozijn zo weggehaald kon worden. Heb dit nog even voor alle zekerheid met een bouwkundige besproken. Die ondersteunde mijn verhaal zodat ik vanochtend het stukje boven het kozijn heb weggehaald.

 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
En dat metselwerk wat er nog zit blijft uit gewoonte hangen?
 

Grashopper

  • #7
Nee, het plafond in de badkamer wordt nog wat lager gemaakt omdat ik dan beter uitkom met de tegels. Ik trek dat dan door de opening in. Daarom maak ik nog een houtconstructie waarmee ik ook de resterende stenen ondersteun. Zit nu nog goed vast maar als je er niks mee doet zal het ongetwijfeld eens gaan verzakken of naar beneden komen :mrgreen:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu