Deurknop verplaatsen

Johan_H

  • #1
Goedendag

Ik heb aan de voordeur een deurkruk die vast zit aan de deurknop. Op zich een mooi systeem, maar door de vormgeving van de deur in onze situatie toch niet zo handig. Het slot is lastig te bedienen, we willen de knop graag wat hoger hebben, zodat deze boven de houten uitsparing aan de voorzijde van de deur komt te zitten.

De knop is opzich wel hoger te plaatsen, maar dan is er geen mogelijkheid meer om de deurkruk vast te zetten. Is hier een methode voor zonder alles te hoeven vervangen?


 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Een slot plaatsen met een pc maat van 72 mm, nu zit er één van 55 mm in.
Of een senioren slot, dan zit de cilinder boven de kruk.

Maar het antwoord op je vraag:
Er zijn wisselstiften die vanaf de binnenzijde gemonteerd worden, persoonlijk vind ik die maar matig.
 

Johan_H

  • #3
Het monteren van een dergelijke wisselstift is wellicht de moeite waard. Mocht dit niks zijn, dan kan ik een van de opties die je verder noemt toepassen.

Ik zie dat er een grote diversiteit aan wisselstiften is: met achterplaatje, schroefdraad, keilbout etc. Weet u welke in deze situatie geschikt is?
De lokale bouwmarkt had ze helaas niet.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Wisselstift met tuimelaar.
 

Johan_H

  • #5
Om terug te komen op het voorstel om een slot met pc maat 72mm te monteren is helaas geen optie, omdat aan de buitenzijde een stuk hout van de deur in de weg zit.

Bestaat er ook dergelijk deurbeslag waar de deurknop niet vast zit aan het geheel? Zodat de knop aan de buitenzijde vrij te monteren is en ik niet met universele stiften hoef te werken?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Ja.
Er zijn ook schilden zonder krukgat, of alleen een veiligheidsrozet om de cilinder plaatsen.
Er zijn ook losse dopjes die je het krukgat kan schroeven om dat af te sluiten.
Een pc maat van 72 past zeer waarschijnlijk wel omdat hart kruk op dezelfde plaats blijft en de cilinder naar beneden geplaatst wordt.
 

Johan_H

  • #7
Ik heb inmiddels een losse knop geplaatst welke goed functioneert en dus hoger op de deur bevestigd is.

Ook heb ik een losse stift aangeschaft en een los krukrozet welke met schroeven vastgezet kan worden in het hout van de deur. Helaas valt dit inderdaad wat tegen kwa degelijkheid.
Ben nu dus toch opzoek naar een blinde rozet die ik aan de boute zijde t.p.v. de oude knop kan plaatsen en waar ik de oude krukrozet aan vast kan bouten. Zoals het oude systeem dus ook was. Helaas lijken deze praktisch nergens verkrijgbaar te zijn, of ze zijn 80 euro.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Beter duur dan niet te koop...
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
Plaats aan de buitenzijde het oude schild, knop eraf en een blindstop in het krukgat. Dan zo'n soort wisselstift, insteken vanaf buiten. Dan zit de klink al beter vast, nog wel niet zo goed als een die in de buitenknop geschroefd zit.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu