Delonghi 22.110 magnifica s heeft kuren

Vraagsteller

  • #1
Beste lezers

onze 22.110 heeft kuren, als ik de voorspoelknop indruk, hoor ik een zacht zoemend geluid en wat stoomgeluiden, maar pompen? doet hij dan niet. Dus , uitzetten, weer aanzetten en dan de stoomknop voor heet water omdraaien, zelfde probleem, geen water?
Resetten helpt soms.
Is ontkalkt, persplaatje met gaatjes is schoon , geen verstopping.
Als ik hem helemaal uitschakel met knop achterkant en ik kijk naar zetgroep, dan zit die niet vrij om er uit te halen, halverwege dus ergens gestopt?
En opeens na wat knoppen proberen, doet hij het dan weer. Water stromt er dan goed uit, wat duidt op vrije doorstroming, denk ik.
Weten jullie wat dat kan zijn? pomp defect? of electronicaprobleem?
En ook wordt het app. dan nogal heet bovenop, bij dat zilveren plaatje, dat is ook niet goed. Wie herkent de symptomen?
ps er is geen garantie meer, maar ik kan er een belletje aan wagen, soms is er coulance voor de goede naam.......
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #2
Stoomgeluiden kan toestel maken als hij aan het opwarmen is maar er nog niet klaar voor is.
Bovenkant hoort heet te worden hieronder zit het element en wordt vaak gebruikt als kopjes warmer wat bij espresso de gewoonste zaak is.
Aan uit met de "hoofdschakelaar" zonder eerst in standby te zetten is niet de manier dan kan de zetgroep niet in rustpositie komen.
Wacht gewoon eens wat langer kan zijn dat het hoofdelement slecht wordt en het gewoon wat langer duurt voordat hij voldoende op temperatuur is en toestel het systeem vrijgeeft om te kunnen gebruiken.
 

Vraagsteller

  • #3
Bedankt.
overigens heb ik wel lang gewacht tijdens brommen , maar het wordt steeds heter boven zonder dat er water of koffie uit komt.
Dus het is een soort blokkade bij koffieafgifte, stoompijp heet water afgifte en voorspoelen, een zachte brom, geen water of koffie?
Dan gebeurt het volgende, ik druk het knopje voorspoelen in en normaliter gaan de twee groene lampjes dan samen gelijktijdig knipperen en komt er heet water uit, maar als er storing is, dan blijft het rechtse groene middelste lampje branden en het oranje thermostaatlampje brandt en hij kan niet verder.
Zojuist werkt hij weer even normaal, maar straks gaat het weer fout.
Moeilijk over te brengen in tekst, zou hier een filmpje moeten kunnen plaatsen van het gebeuren.
Ik zal de volgende storing exact beschrijven , mocht ik nog iets vergeten zijn te melden.
Wellicht zijn er onderdelen die standaard na paar jaar versleten zijn bij dit apparaat? en vervangen moeten worden?
 

Vraagsteller

  • #4
Gaat nu weer tijdje goed, maar soms als hij een tijdje standby heeft gestaan en je drukt op de voorspoelknop óf koffieknop, komt hij niet op gang en blijft ‘hangen’ in een zacht gebrom, zonder pompwerking. Dus zet ik hem dan maar even uit met de hoofdschakelaar en daarna doet hij het vaak weer. Ook even de stoomknop voor heet water omdraaien en laten lopen lijkt te helpen.
joost mag weten wat de oorzaak is, ik vermoed de pomp of een sensor? of iets dat de pomp in werking moet stellen, maar wat?
wie weet het?
verder is het altijd een prima apparaat geweest met prima koffie, zijn al tienduizenden kopjes mee gezet...is een keer uitgelezen. Daarom lichtelijk gehecht geraakt aan machine.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Misschien is het toch tijd om aan onthechten te denken. :wink:
 

Vraagsteller

  • #6
Bij lange trouwe dienst, ga je er steeds beter voor zorgen lijkt het wel.
Zag prijzen voor nieuwe espressomachines 😥...
maar, zo lang hij het nog doet, het trouwe beestje en mij van een koffie-infuus voorziet, ben ik tevreden. Zo, ik neem er nog 1 .
Heb trouwens reparatie filmpjes en foto’s gezien van deze machine, ziet er nogal ingewikkeld uit, veel electronica. Maar een pomp vervangen gaat me wel lukken, mits dat de oorzaak is en dat weet ik niet helaas.
 

Vraagsteller

  • #7
Beste soldeerbout,

dat iets langer wachten , is ook iets nieuws, als ik de koffieafgifteknop , voor één kop, indruk, dan doet hij zijn riedeltje, malen, zetgroep instellen, verwarmen, maar dan wacht het apparaat met allerlei sissende geluiden een tijdje en opeens gaat hij dan weer verder en maakt het proces af. Een flinke hapering dus en die hapering loopt ook nog wel eens uit op een weigering, dus moet ik hem uitzetten voordat de boel ‘doorbrandt’ ?
Hij krijgt alle kansen, ik onderbreek niet onnodig.
 

Vraagsteller

  • #8
Blokkeert koffie én waterafgifte weer helemaal.
Koffie komt er niet doorheen, geeft na tijdje storingslampjes ‘ maalgraad te fijn etc’ , maar de maalgraad staat zo al vele jaren ingesteld en nooit problemen gegeven, ook altijd dezelfde bonen.
De spoelingstoets= ook de ontkalkingstoets werkt ook niet, geen water en ook de waterafgifteknop werkt niet, maar geeft ipv heet water nu stoomaf, terwijl ik de stoomknop niet ingedrukt heb?
Harde reset werkt ook niet.
Het begon allemaal met een bakkie zetten, malen en vervolgens brommen en niets geven? Zou er iets mis zijn met het aanzuigen van water?
Zou ik nou toch naar een nieuwe uit moeten kijken?
 

Vraagsteller

  • #9
Beste soldeerbout en alle mensen met hetzelfde probleem,

ik vermoed , al een tijdje , waar het probleem in zit.
Het app. schakelt automatisch na verloop van tijd uit. Als er dan té weinig water in het reservoir zit, dan kan hij niet een laatste doorspoeling doen en schakelt dan gewoon uit zonder naspoelen. Als je hem dan de volgende keer aanzet met voldoende water , wil hij dus wel eens weigeren, blokkeren, verstoppen.
Sinds ik nu áltijd naspoel en voorspoel en tussenspoel, werkt hij weer prima.
Ben wel benieuwd , wáár de verstopping dan precies zit, in het zeefje vd zetgroep, óf ergens in het pompsysteem? maar goed, hij werkt weer prima.
Bij een verstopping moet je van alles proberen om hem weer aan de praat te krijgen, vooral de stoomknop omdraaien, aan/uit, etc en dan BLIJVEN spoelen.
 

P. Rutser

  • #10
Onze bijna 8 jaar oude, veel gebruikte, Delonghi 22.110 magnifica s vertoonde enkele maanden geleden dezelfde 'soms wel, soms niet' problemen. Veel slangetjes doorblazen, zeefje op zetgroep ontkalken én uiteindelijk een ferme tik op de pomp [Dit laatste deed 't 'm écht] heeft tot eergisteren weer maanden koffieplezier opgeleverd.
Tót eergisteren dus. Toen is de machine uitgeschakeld zonder voldoende water in de voorraadtank. Het "water bijvullen"-symbooltje brandde dus.
Daarna wou de machine niet meer opstarten: geen stoom, geen koffie, geen spoelwater. Slechts een zachtjes zoemende pomp; en de waarschuwingssymbolen voor te fijne maalgraad. Sterk gelijkend dus op de stories hierboven.
Omdat ik hier, en elders op het internet, verhalen las over kogeltjes die in pompen kunnen blijven plakken, heb ik de pomp gedemonteerd en geheel uit elkaar gehaald. Geen viezigheid of kalk van binnen zichtbaar. Het 2 mm kogeltje keurig wit. Wél een ogenschijnlijk inslijtcirkeltje in het zwarte rubbertje, dat terugloop van water vanuit de machine naar de pomp tegengaat. De pomp maar weer samengebouwd en gemonteerd. Daarna deed de pomp het weer prima. Eén maal. Na uit- en aan-zetten van de machine kwam de pomp weer niet verder dan het zachte gezoem. Wederom pomp gedemonteerd, uit elkaar gehaald, samengebouwd en gemonteerd. Hetzelfde resultaat: één maal goed werken, lekkere koffie weer verkregen; bij tweede poging daarna het zachte gezoem.
Ik verdenk nu de pomp van overmatige slijtage (m.n. het terugslagventiel aan de perszijde) en heb zojuist dan ook een nieuwe pomp besteld.
 

Vraagsteller

  • #11
Bedankt voor je reactie.
Mijn machine heeft nog steeds die kuren, vooral na een tijdje standby te hebben gestaan, dan wil de pomp niet goed aanslaan bij voorspoelen of water tappen met de stoomknop.
Ik ga ook een nieuwe pomp bestellen, die kost ca 25,- Klein ielig dingetje , veel plastic.
Ik laat nog weten of het de oplossing was, voor andere lezers.
 

P. Rutser

  • #12


Nou, zo ielig is-t-ie nou ook weer niet, hoor, de EP5GW. Zwaar metalen raamwerk eromheen.
Ook ik zal hier laten weten, of vernieuwing van dit onderdeel de oplossing is.
 

Vraagsteller

  • #13
Maar is jou ook opgevallen , dat er twee verschillende versies van dit pompje zijn?
tenminste, bij de webshop , waar ik meestal kijk, beginnend met een F.
waar zit het verschil? welke is beter? oude en nieuwere versie?
 

P. Rutser

  • #14


Ik heb ‘gewoon’ de pomp besteld, die erin zat. Bij PartsNL overigens.
 

Vraagsteller

  • #15
Ok.
dan wacht ik graag even af of jouw storing dan verholpen is met de nieuwe pomp, ben benieuwd! dan bestel ik hem ook.
ik kan nog steeds koffie maken, met wat trucjes, om de pomp aan de gang te houden.
 

P. Rutser

  • #16
Nieuwe pomp zojuist geplaatst ==> Probleem opgelost; weer heerlijke koffie gedronken.
 

Vraagsteller

  • #17
Mooi
viel het mee? in en uitbouwen? tips?
mijn app. geeft ook soms ineens meer koffie in hetzelfde kopje dan eerder?
flowmeter?
en soms na indrukken voorspoelknop, hoor je de pomp duidelijk ‘tatatatatatattata’ pompen, maar komt er geen druppel in het kopje?
even de stoomknop draaien voor heet water en daarna lukt voorspoelen ineens weer wél?
als ik nu weet welke onderdelen waarschijnlijk nog meer aan vervanging toe zijn, bestel ik die liever in 1 keer mee, scheelt in de verzendkosten.
je zou bijna alle verkrijgbare onderdelen rond de pomp in 1 keer kunnen vervangen, allemaal aan slijtage onderhevig, lijkt mij. En duur zijn ze niet.
 

P. Rutser

  • #18
Ik zou het niet te ingewikkeld maken en vooralsnog alleen de pomp vervangen. Temeer, daar de verschijnselen, die je beschrijft, één-op-één bij ons precies zo voorkwamen.

Het uit- en in-bouwen zelve vond ik niet zo lastig. Het wordt overigens heel helder uitgelegd op YouTube in het filmpje, waar ik een printscreen van heb bijgevoegd. Succes!

 

Vraagsteller

  • #19
Top, bedankt!
heb pomp besteld.
ik laat het ook weten.
 

Vraagsteller

  • #20
Ik trof de binnenkant zo aan, zie foto’s.
Bij het stoommechanisme heeft het gelekt blijkbaar, veel kalkaanslag.
Kan dit de oorzaak zijn geweest van de slechtwerkende pomp?
En hoe krijg ik dit weer waterdicht? is daar een onderdeel voor? een o ring misschien?
En is het verstandig om ook het pompventiel te vervangen? ik heb hem een tijdje in azijn gelegd trouwens, tast wel aluminium aan helaas.
De pomp heb ik nog niet ontvangen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu