Defecte alamat vervangen

Bsp

  • #1
Ik wil een defecte aardlekautomaat vervangen, maar kan nergens een soortgelijke vinden als wat er nu in zit. De meeste lijken tegenwoordig 1 module breed te zijn terwijl deze (volgens mij) 2 modules breed zijn. Ik zie wel alamats als deze, maar zie niet goed hoe je daar van die koperen bruggen op aansluit, daar de schroeven in de nieuwe alamats allemaal verzonken lijken te zijn... Kan ik een nieuwe alamat in de huidige meterkast wel aansluiten? Heeft iemand tips?

Dit is hoe de groepenkast er momenteel uit ziet (alamat rechtsonder is defect, klapt niet meer als je de testknop indrukt):

 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Een tip?

Vervang ze allemaal, deze types zijn zeer onbetrouwbaar gebleken.

Waarschijnlijk is een compleet nieuw kastje het voordeligste.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
De verbinding tussen de onderste 3 alamats en de bovenste 3 is ook niet echt jofel.

Maar nog erger: De aansluiting tussen hoofdschakelaar en alamats is uitgevoerd in 2,5 mm2 draad. Die stukjes zullen wel lekker warm worden. Levensgevaarlijk, en dus zsm vervangen!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Naast de opmerkingen in bovenstaande reacties, vraag ik me nog even af waarom je een 3 fase aansluiting lijkt te hebben waarvan je maar één fase gebruikt?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Aan de extra leidingen (vaste en flexibele buis) bovenin te zien heeft er in deze kast een uitbreiding plaatsgevonden. Weet je wanneer dit is gedaan, en door wie?
 

Marcn88

  • #6
Ik zou gewoon de gehele kast vervangen voor een 3 fasen exemplaar heb je t in een keer allemaal in orde
oude onbetrouwbare alamats weg
bedrading op de juiste manier en diktes
netjes verdeelt over de 3 fasen
 

Bsp

  • #7
Bedankt voor alle reacties! Dat is erg jammer, vervangen van één alamat vond ik nog te overzien, maar alle alamats vervangen, of de hele kast, is nogal een kostenpost! Ik kan geen merk ontdekken van deze alamats, iemand een idee?

Dat met die 2,5mm2 draad had ik inderdaad ook al gezien, mijn plan was om met de nieuwe alamat meteen 6mm2 draad mee te bestellen om die te vervangen.

Ik heb geen idee wie die uitbreiding heeft uitgevoerd. Ik heb dit huis eind mei gekocht en ben nu naar de elektra aan het kijken... Vandaar dat ik ook niet bepaald zit te wachten op de extra kostenpost van het vervangen van de hele groepenkast. Aan de andere kant wil ik eigenlijk wel een aparte kookgroep toevoegen voor een inductieplaat, dus misschien toch geen slecht idee...

Die driefasen-aansluiting naar 1 fase viel mij ook al op. Het erge is dat alle groepen nu dus op 1 20A zekering zit, in plaats van verdeeld over 3. Ik durf dan ook niet de wasmachine en de vaatwasser tegelijk aan te zetten, voor het geval ik de netbeheerder moet bellen om die zekering onder de meter te vervangen...

Als ik een 3 fasen kast bestel, is dan alles al verdeeld over de fasen of is dat afhankelijk van wat er aan iedere groep hangt en moet ik dus zelf bepalen wat op welke fase komt te staan?

En maakt het nog een groot verschil in kosten om alles in alamats uit te voeren of gewoon simpele automaten die per vier op een aardlekschakelaar zitten?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Kun je een foto van de meter plaatsen? Want heb je nu een 1x 35A aansluiting, of een 3x 25A? Gezien de hoofdschakelaar met bedrade 3 fasen zou je het laatste verwachten.
 

Bsp

  • #9
Het is 3x 25A inderdaad, ik zal zo even een foto van de meter plaatsen voor alle duidelijkheid.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Bsp schreef:
Bedankt voor alle reacties! Dat is erg jammer, vervangen van één alamat vond ik nog te overzien, maar alle alamats vervangen, of de hele kast, is nogal een kostenpost!
Achter de hoofdschakelaar kun je in ieder geval veilig zelf werken, dus als je die schakelaar laat zitten en als je jezelf kundig genoeg acht om dit klusje te klaren dan heb je het misschien over €400 aan materiaal?
Ik kan geen merk ontdekken van deze alamats, iemand een idee?
Deze zijn van Holec (nu: Eaton Holec).

Hier een mooi filmpje van deze schakelaars:



Ik durf dan ook niet de wasmachine en de vaatwasser tegelijk aan te zetten, voor het geval ik de netbeheerder moet bellen om die zekering onder de meter te vervangen...[/quote]
Geen zorgen, mocht dat nu gebeuren dan steek je gewoon een draad om boven de hoofdschakelaar en heb je nog 2 herkansingen voordat je de netbeheerder hoeft te bellen. ;)

Aangenomen dat je nu inderdaad spanning op alle 3 de fasen hebt.

Als ik een 3 fasen kast bestel, is dan alles al verdeeld over de fasen of is dat afhankelijk van wat er aan iedere groep hangt en moet ik dus zelf bepalen wat op welke fase komt te staan?[/quote]
De groepen zijn dan verdeeld over de fasen, het is vervolgens natuurlijk aan jou om te bepalen welk apparaat je op welke groep aansluit.
En maakt het nog een groot verschil in kosten om alles in alamats uit te voeren of gewoon simpele automaten die per vier op een aardlekschakelaar zitten?

Vast wel, dit heb je toch zo gevonden bij een leverancier naar keuze?
 

Bsp

  • #11
Bij deze nog de foto van de meter:


XanderH schreef:
Geen zorgen, mocht dat nu gebeuren dan steek je gewoon een draad om boven de hoofdschakelaar en heb je nog 2 herkansingen voordat je de netbeheerder hoeft te bellen. ;)
Haha, goed punt!
De groepen zijn dan verdeeld over de fasen, het is vervolgens natuurlijk aan jou om te bepalen welk apparaat je op welke groep aansluit.
Snap ik, ik bedoel meer: ik heb van iedere groep een L, N en aarde binnenkomen in de meterkast. Ga ik deze dan gewoon weer in dezelfde volgorde als nu aansluiten op de zes automaten, en is het dan sowieso netjes verdeeld, of moet ik goed in de gaten houden welke groep op welke fase gaat?

Oftewel: twee willekeurige groepen op fase 1, twee willekeurige op fase 2 en de overige twee willekeurige groepen op fase 3, of eerst goed kijken dat twee groepen met grootverbruikers niet op dezelfde fase komen?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #12
Eerst goed kijken wat er op welke fase komt uiteraard.

Houd dan vooral rekening met keukenapparatuur en de wasmachine/droger en bedenk ook even wat je tegelijkertijd aan zet (bijvoorbeeld wel de kookplaat en de oven, maar niet de oven en de vaatwasser).
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #13
Ik zou voor het kooktoestel dan ook voor een 3 fase krachtgroep kiezen. Dan heb je ruimere keus uit apparatuur en aansluitmogelijkheden en is de verdeling over de 3 fase meestal gunstiger.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Willen de heren a.u.b. wat minder quotes gebruiken ?
We willen het graag overzichtelijk houden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu