Nieuw onderwerp Reageren
Rolandw


Geregistreerd op
15-2-2016
Berichten: 9
Rolandw op 04 April 2019, 10:24   De verschrikkelijke brainq
Een aantal jaar geleden heb ik op dit forum een bericht geplaatst over mijn Atag Brainq icm de Atag Q42C.
Het grootste probleem was (en is) dat er grote temperatuur verschillen zijn tussen gevraagd en werkelijkheid. Dit kan een aantal graden zijn, als de instelling is dat het om 15:00 20 graden moet zijn is de kans niet groot dat het om 15:00 20 graden is (maar soms is dit wel het geval...). Als de instelling is dat het na 22:00 naar de 18 garden mag gaan, dan komt het regelmatig voor dat de ketel na 22:00 nog aangaat om een paar uur later ergens op de 22 graden uit te komen.
Ik heb in de loop van de jaren al de nodige parameters aangepast met weinig resultaat, een Atag installateur heeft ook een aantal keren parameters veranderd, en wist te vertellen dat het altijd wel kan voorkomen dat het een graadje of wat warmer kan worden.... Mijn oude ketel met de Honeywell Chronotherm III (aan/uit systeem) had hier nooit last van. Je zal een auto hebben waar je eerst allerlei parameters moet instellen/finetunen voordat je kan gaan rijden, en er onderweg achter komen dat de auto niet zo lekker op je rempedaal reageert. Naar mijn idee is de BrainQ leuk voor de hobbyist.

De Atag Q42C is opentherm modulerend, dus ik heb een smart thermostaat aangeschaft, lekker eenvoudig oa vanaf je smartphone te bedienen. Alleen dit gaat niet zondemeer op de Q42C, waarschijnlijk wel met aan/uit aansluiting maar dan is de ketel niet meer modulerend (is misschien wel beter) Ik dacht dat een ketel met het OpenTherm-protocol overweg kan met iedere thermostaat die dit protocol ondersteunt. Doe ik iets niet goed of zie ik iets over het hoofd? Parameter 60 heb ik op 02 gezet.

Met vriendelijk groet
Roland

Klusservice Klusidee
Klusservice Klusidee

Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen


Hessie
Specialist Verwarming

Geregistreerd op
27-3-2013
Berichten: 4600

Drenthe
Hessie op 04 April 2019, 12:10  
In principe kan iedere OpenTherm thermostaat erop, inderdaad parameter 60 op 02.

Wel aansluiten op 20 en 21, net als de BrainQ nu zit.

Onterecht trouwens dat je de BrainQ zo afkraakt. Goed ingesteld is het de beste thermostaat die je kunt hebben.
Wgb
Vaste Beantwoorder

Geregistreerd op
16-6-2008
Berichten: 9220

Hoekse Waard
Wgb op 04 April 2019, 13:36  
"Mijn oude ketel met de Honeywell Chronotherm III (aan/uit systeem) had hier nooit last van."

Je zou dan ook moeten vermelden hoe het zit met het gebruik van gas. Als je af en toe wat meer energie er in pompt daar merk je als bewoner niet veel van.

Je moet je ook voorstellen dat een thermostaat te maken krijgt met de parameters zon en wind. Deze zijn nog niet opgenomen in de software. Wink Hij voelt de temperatuur niet meer en niet minder. Wel zijn we zover dat hij een inschatting kan maken uuuh leren hoe veel energie er moet worden geleverd en heel belangrijk zo zuinig mogelijk he.
Je huis zo winddicht mogelijk maken is voor het regelen van de temperatuur een stuk eenvoudiger.
Als je er eens rustig over nadent is het ongeloofelijk dat het mogelijk is om de ruimte waar je themostaat hangt op 0,5 graden nauwkeurig te regelen.

Ik merk ook wel dat het automatisch leren van de thermostaat nog niet de ideale optie is. Als het weer na een paar dagen plotseling verandert is de thermostaat even de weg kwijt.
Rolandw


Geregistreerd op
15-2-2016
Berichten: 9
Rolandw op 04 April 2019, 14:13  
Ik kan geen gas verbruik vergelijk maken tussen de Honeywell (aan/uit)en de Brain omdat het een andere woning betrof. Maar een rondje internet leert dat het verschil tussen aan/uit en modulerend niet in het gasverbruik zit maar modulerend zou meer comfort geven...

Mijn oude Honeywell kon blijkbaar wel overweg met plotselinge temperatuur stijgingen (veel zon),of onverwachte afkoeling (veel wind)

En zo moeilijk lijkt het mij ook niet, de thermostaat weet hoelang hij er overdoet om stapsgewijs naar een bepaalde temperatuur te komen. Maar misschien denk ik hier te gemakkelijk over.

Slimme thermostaten halen de nodige weergegevens van internet zodat ze daar rekening mee kunnen houden.
Nu vind ik zo nu en dan een graad over stijging geen probleem, maar hier is het structureel.


Hieronder een meeting op een zaterdag van een aantal maanden geleden.

Rolandw


Geregistreerd op
15-2-2016
Berichten: 9
Rolandw op 04 April 2019, 14:29  
Hessie,

Ik gebruik aansluiting 20 en 21, maar het werkt niet. Vanochtend een bericht van Tado gekregen: Helaas is tado░ op dit moment niet compatibel met uw verwarmingssysteem Ik heb begrepen dat Eneco (Toon) aansluit op aan/uit bij Atag ketels.

De Brainq zal best een leuke thermostaat zijn als de instellingen goed zijn, jammer dat het geen eenvoudige opgave is (ook niet voor een Atag installateur)

De thermostaat hangt in een redelijk goed ge´soleerde woonkamer met vloerverwarming, ik begrijp dat iedere thermostaat van de leg is als er bv. plotseling ramen en deur opengaan. Maar als dat niet het geval is en het is een bewolkte dag zonder wind moet iedere thermostaat probleemloos zonder uitschieters mee overweg kunnen. Voor de hobbyist zal de Brainq een mooi apparaat zijn om continu het huis klimaat te optimaliseren. maar ik ben geen CV hobbyist.
Hessie
Specialist Verwarming

Geregistreerd op
27-3-2013
Berichten: 4600

Drenthe
Hessie op 04 April 2019, 14:30  
Staat de BrainQ wel op ruimteregeling ingesteld? (parameter 4 op RC)

Met parameter 23 en 24 kun je de PID regeling aanpassen.

Hoe staan deze nu ingesteld?
Wgb
Vaste Beantwoorder

Geregistreerd op
16-6-2008
Berichten: 9220

Hoekse Waard
Wgb op 04 April 2019, 15:06  
De grafiek.
Voor die zaterdag is de thermostaat voor de gehele dag op 19,5 ingesteld. De kamerthermostaat loopt toch op tot 21,5 gr. Neem aan dat er geen gas is gebruikt. Wink
Vreemd om 8:00 wordt 17,5 gemeten, tot 12:00 niets om 18:00 ook even niets.

Ik heb geen slimme thermostaat maar een Wize van ATAG en bij deze duurt het s-morgens wel eens langer voor dat de gevraagde temperatuur is bereikt. Installatie met buitenvoeler.
Rolandw


Geregistreerd op
15-2-2016
Berichten: 9
Rolandw op 04 April 2019, 15:42  
Hessie,

Parameter 4 staat op RC
Parameter 23 staat op 6
Parameter 24 staat op 30

Met de parameters 23 en 24 heb ik al een tijdje "gespeeld"
Hessie
Specialist Verwarming

Geregistreerd op
27-3-2013
Berichten: 4600

Drenthe
Hessie op 04 April 2019, 15:52  
Door parameter 24 wat hoger te zetten wordt het vast al een stuk beter. Probeer eens 50.

Verder zit de basis van je probleem in de grote nachtverlaging die je wenst. Vooral met een dikke vloer is 1,5 graad verlaging teveel. Ik zou dit beperken tot 1 graad.
Rolandw


Geregistreerd op
15-2-2016
Berichten: 9
Rolandw op 04 April 2019, 16:06  
Parameter 24 heeft een tijdje op 50 gestaan (ik heb hier een lijstje van)Er zal wel een reden geweest zijn dat ik hem op 6 heb gezet.

Het screenshot van hierboven is van een aantal maanden geleden, de dag temperatuur staat op 19,5 (schiet hier vaak overheen, en de nachttemperatuur staat op 18,5 (schiet hier vaak onder)
Bert pit


Geregistreerd op
2-11-2015
Berichten: 244
Bert pit op 05 April 2019, 20:53  
Bij vloerverwarming kun je net zo goed aan/uit regelen. Opentherm heeft met name voordelen bij radiatoren. Je ketel moduleert gewoon op deltaT. Het is een wijdverbreid misverstand dat alleen opentherm de ketel laat moduleren.
Naar boven
Nieuw onderwerp Reageren
Pagina 1 van 1

Klusadvies: De verschrikkelijke brainq

Klusadvies: De verschrikkelijke brainq
Gerelateerde onderwerpen Reacties Laatste Bericht
BrainQ storing. 2 07 Februari 2009, 13:06
Geen nieuwe berichten BrainQ Thermostaat 9 19 Februari 2016, 18:06
Geen nieuwe berichten Vraag over BrainQ en warmwater. 3 10 Oktober 2012, 21:37
ATAG brainq kamerthermostaat 11 16 December 2009, 00:46
Ijken temperatuur BrainQ 7 18 Januari 2011, 21:31
Nieuwe ATAG BrainQ 15 09 Februari 2011, 20:34
Geen nieuwe berichten ATAG BrainQ zonder buitenvoeler 1 01 Oktober 2017, 17:42
Atag BrainQ 'time out error' 3 08 Oktober 2006, 00:24