De juiste maat cilinder?

PMKoning

  • #1
Ik wil een andere cilinder in onze voordeur zetten maar kom er niet helemaal uit welke maat nieuwe ik moet bestellen. Ik heb de huidige er vandaag even uitgehaald en met de rolmaat erbij even een picje gemaakt:





Zoals op de eerste foto te zien is, steekt de cilinder aan de binnenkant een flink stuk uit. Volgens mij kan ik met een standaardmaat cilinder uit de voeten, toch? Of moet ik toch weer een dubbele cilinder met 10mm verlenging aan de binnenzijde bestellen?
 

StefanD

  • #2
Dat de cilinder zover uitsteekt is niet normaal (kan aan de binnenkant geen kwaad overigens). Ik zou zeker een kortere bestellen.
Let er op dat als je een asymmetrische cilinder nodig hebt, dat je dan opgeeft welke kant de buitenkant wordt. Vaak is de buitenkant namelijk beter beveiligd dan de binnenkant.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #3
Voor een normale dikte deur van 38-40mm en waarvan het slot in het midden van de deurdikte zit hebt u een 30/30 (mm) cilinder nodig.

Dat wil dus zeggen dat de cilinder er aan beide zijden ca 10mm uit steekt.
(gebruik veiligheids schilden of rozetten bij voorkeur nu je toch wat gaat aanpassen)
 

PMKoning

  • #4
Dank voor de reacties. Hoe wordt eigenlijk die maat gemeten van 30-30 mm= Van het hart van de draaiende pal, dus 60 mm lengte van de gehele cilinder in totaal of is het de pal en dan 30 mm aan weerszijde erbij? Lijkt me niet gezien de foto's :oops: , maar toch ff voor de zekerheid ...
 

StefanD

  • #5
Normaal gesproken inderdaad vanaf het midden van het draaiende deel. Maar om misverstanden te voorkomen zou ik het gewoon even bij de bestelling vermelden.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #6
Als je naar de ijzerhandel gaat vraag dan om een eurocilinder (veiligheidscilinder) met de maat 30/30 zij weten dan voldoende om je de juiste mee te geven.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
De afstand wordt normaal gesproken gemeten vanaf het hart van de schroef aan de onderzijde.
Standaard is dit 30 + 30 dus totaal 60mm lang maar er zijn er ook die standaard 59mm of 61mm zijn (hangt van het merk af)

Om de lengte van je cilinder te bepalen plaats je het slot in de deur en de slotschilden op de deur.
Vervolgens ga je meten vanaf het punt waar de schroef zit waar je de cilinder mee vast zet (of gewoon vanuit het midden van het slot)
De afstand van het hart slot tot aan de voorzijde slotschild buiten is maat 1
De afstand van het hart van het slot tot de voorzijde slotschild binnen is maat 2
Is dat beide ongeveer 30mm dan kun je volstaan met een standaard cilinder lengte.
Is de ene kant 30 en de andere kant ongeveer 35 dan moet de cilinder aan 1 kant 5mm verlengd worden.
Hierbij is het dan van belang om bij bestelling aan te geven welke kant buiten komt te zitten.
De verlenging gaat altijd per 5mm dus 35, 40, 45, 50mm enz.
De cilinder mag maximaal ongeveer 1mm buiten de slotschilden uitsteken of 1mm terug liggen dus daar kun je de maat aan bepalen.

Vooral bij opdekdeuren zie je vaak afwijkende maten (omdat dan het slot niet in het midden gemonteerd kan worden) en kan de cilinder aan 1 kant te ver uitsteken en moet je aan de andere kant nog extra verlengen.

Bij het plaatsen van de cilinder even opletten aan welke kant de ** staan deze horen normaal gesproken aan de buitenkant te zitten staat er niets op dan kun je soms aan de kleur van de laatste pal zien welke buiten moet komen, die met de afwijkende kleur komt dan buiten te zitten.
Bij de betere cilinders maakt het vaak niet uit en als ik kijk naar het profiel van de sleutel die nu op de foto staat dan kon er wel eens een gespierbald mannetje op de cilinder staan en bij die maakt het niet uit hoe je ze monteerd.

suc6

Gerrit
 

PMKoning

  • #8
Gerrit, super bedankt voor je uitgebreide uitleg, helemaal duidelijk, dit ga ik opslaan en ooit meer vergeten!! :)

Er staat inderdaad een mannetje met spierballen op, het is ook een cilinder met certificaat, dus dat zal idd wel goed zitten.

Nogmaals dank!
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
Dacht al zoiets te herkennen en deze zijn inderdaad omkeerbaar.
Even kijken welke sleutel het precies is (staat op het certificaat) is het een junior, 7 x 7 enz.
Aan de hand van het certificaat kun je een cilinder bestellen waar je huidige sleutels op passen en je hoeft er dan zelfs je deur niet voor uit.
Er wordt dan een sleutel gemaakt aan de hand van dit certificaat en aan de hand van deze sleutel wordt dan een cilinder nagemaakt.
Voordeel van deze cilinders is dat er geen cilinder wordt nagemaakt vanaf een half versleten sleutel maar altijd van een 100% originele sleutel.
Hierdoor kom je nooit met het niet meer na kunnen maken vanwege te veel slijtage oid. te zitten.

Nog een tip, deze cilinders nooit smeren met grafiet oid. maar altijd met speciale sloten olie (sproei/was systeem) dan zijn ze bijna niet stuk te krijgen.

suc6

Gerrit
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu