Dakkapel gevel en onderliggend houtwerk

ABramall

  • #1
Hallo,

Ik heb ong. twee jaar geleden een dakkapel achter op onze woning laten maken en ben nu bezig om de gevelbekleding te vervangen. De dakkapel zelf is toen opgeleverd bekleed met Trespa en wij hebben sinds kort nieuw gevelbekleding op basis van geperste houtvezels op onze voorgevel. Dit is ons zo meegevallen dat wij direct besloten hebben om achter ook zo mee te bekleden.

Mijn vraag is.... Na het verwijderen van de oude Trespa is het mij opgevallen dat een aantal van de vurenhout latten een soort zwarte uitslag/verkleuring op zich hebben.
Is dit schimmel, zijn ze verrot, moet ik hier iets aan doen of is het normaal dat zulke stukken buiten gaan verkleuren? Ze voelden verder gewoon solid en sterk aan maar ik heb geen zin dat mijn 15 jaar onderhouds vrij gevelbekleding over nog twee jaar eraf valt vanwege slechte latten!

Bedankt alvast voor u reacties en hulp.
Vriendelijke groeten,
Andy.
 

EdP

  • #2
Dat komt op mij over alsof er een lekkage is geweest of kan ook zijn dat er met een extreme rukwind ergens water achter gekomen is, of in ieder geval nattigheid die daar niet hoort. Een foto zou evt. iets kunnen verduidelijken. Als het onlangs nog flink gespookt heeft en het hout is kurkdroog en sterk, dan is het voor mij een kwestie van in de gaten houden.
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #3
Ieder soort gevelbekleding, of het nou trespa, volkern, rockpanel, of iets anders is, heeft te allen tijde ventilatie nodig !!!!

Ik denk dus dat dat hier te weinig toegepast is :-|

Monteer het dan gelijk op verduurzaamde latten !

w.
 

ABramall

  • #4
Goedemorgen,

Willem bedankt voor uw reactie. Het was inderdaad zo toen ik de trespa aan het verwijderen was dat het mij opviel dat alles heel strak dicht was. De trespa platen zaten strak tegen de balken aan en ook tegen elkaar aan, verder zat een soort dampfolie ook tussen.

Ik heb nu nieuwe latten overdwars op de bestaande balken gemonteerd en daarop de nieuwe delen bevestigd. Er zit nu een 3 cm lucht ruimte tussen de delen en het structurele gedeelte.

Ik ben alleen een beetje bang dat het structurele gedeelte misschien al is aangetast. Diverse hoekjes van zowel balken als oude latten waren een beetje zwart geworden, moet ik hier iets aan doen om verspreiding bijv. te voorkomen of is het nieuwe montage methode genoeg?

Alvast bedankt,
Andy.
 

ABramall

  • #5
Hallo,

EdP, bedankt ook voor u reactie. Ik zal vanavond een beetje duidelijk foto proberen te maken en morgen opzetten.

Er is inderdaad een tijd geleden een klein lekkage geweest. De idioot die toen de boel heeft opgeleverd had trespa aansluitingen achter en boven de kozijn gemaakt, deze hadden geen mogelijkheid van droog blijven. Kort nadat ik dit ontdekt heb is een zeil overheen gekomen, dit is ook zo'n beetje de aanleiding voor het vervangen van de gevelbekleding.

Alvast bedankt,
Andy.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu