Dakgoot renoveren

Zandmenneke

  • #1
Ik wil binnenkort de dakgoot van mijn jaren 70 woning schoon gaan maken (snelle inspectie die ik korgeleden heb gedaan lijkt dit lange tijd niet te zijn gedaan) en wil dan meteen van de gelegenheid gebruik maken om de zinken goot te renoveren. De goot lekt (gelukkig) (nog) niet, maar ik heb zo het idee, als ik dan toch bezig ben, kan ik het maar grondig aanpakken (en hiermee de levensduur van de goot te verlengen). Nu heb ik hier en daar eens wezen snuffelen wat er verkrijgbaar is en vond "gootvernieuwer" van een in de bouwmarkt verkrijgbaar merk. Dit is een soort epoxyhars die je in de goot smeert.

Graag zou ik jullie ervaring met dit soort renovatieproducten willen weten. Daarnaast zou ik graag willen weten, of het überhaupt wel zo verstandig is om met dit soort producten in de weer te gaan (ik ga er vanuit, dat de goten niet tussentijds vervangen zijn.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Zou je er achter kunnen komen hoe oud je goot werkelijk is. Zo je het nu omschrijft is je goot 28 of 38 jaar oud. Lijkt mij erg oud voor een goot. Je zit nu behoorlijk over de gemiddelde levensduur van een goot.
*wgb*
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #3
Zo oud ook weer niet als het goed is kan het wel 50 jaar mee maar dat ligd aan de situatie en omgeving af

Als je met epoxihars aan de gang gaat dat is wel leuk spul maar mocht er een scheur in de goot komen ofsteekpijpje is gescheurd dan kan je dat niet meer reparen.

Want een ouwe goot kan je normaal solderen ook ouwe goten

Je zou evt voor kunnen kiezen om er EPDM in maakt, dit een rubberproduct op rollen.
via google kan je zien wat epdm is
 

Zandmenneke

  • #4
Zou het reeel zijn, als de goten nu ongeveer 15 jaar zijn? De woning is tot medio jaren 90 eigendom geweest van de woningcorporatie. Gezien de modificaties aan het huis , schat ik dat deze huizen begin jaren 90 volledig gerenoveerd zijn. Kijkend naar de andere huizen in de rij, zijn de goten sindsdien niet meer vervangen.

Als ik naar de goten zelf kijk zijn ze aan de onderkant nog strak, dus de bodem is nog niet aan het uitzakken. Begreep, dat dit een duidelijk teken is dat de goot zijn langste tijd heeft gehad en vervangen moet worden.

Met deze leeftijd in het achterhoofd, zou het dan raadzaam zijn om met bovengenoemde renovatieprodukten in de weer te gaan? Of is het beter de goot zelf te laten voor wat het is (als er verder geen beschadigingen zijn) en te richten op de aansluitingen/overgangen.
 

renehi

  • #5
Ik zou er niks aan doen, vroeger ook ene jaren 60 woning gehad en dakgoot was 40 jaar toen vervangen. Kosten 700 EURO, voor en achterkant (als je het met de buurt doet) Een 'eigenzinnige' buurman, die niet met de buurtactie meedeed, moest 1100 euro betalen voor alleen voor de achterkant. Ja stijger opbouwen voor 1 huis zit natuurlijk wat manuurtjes in.

Overigens heb ik bij een andere buurman, die ook wel handig was, gezien dat die dakleer in de dakgoot had gebrand. Ik had een paar jaar voor de buurtrenovatie ook het epoxy-goedje van het 'watermannetje' gebruikt. Deze heeft wel ene aantal jaren volghouden. Maar ja dat kost een paar euro dat goedje en is natuurlijk wel tijdelijk.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Dakleer of andere produkten in de goot branden levert vaak meer ellende op, achter de stukken die niet goed gebrand zijn komt condens en daardoor een sterkere erosie van het zink.
Het is vrijwel onmogelijk het dakleer o.i.d. zo strak te branden of te lijmen dat het overal goed aansluit.

De goot goed instrijken met een verf op bitumenbasis is een goede methode vroegtijdige aantasting tegen te gaan.
 

renehi

  • #7
De opmerking over de 'handige' buurman was meer sarcastisch bedoeld.

Zoals ik al schreef ik zou er niks aan doen. Bij 1 lekkage in de goot, kun je een noodreparatie doen en de stand van zaken bekijken. Je zal naar verloop van tijd ook barstjes in de zink gaan zien, als het echt minder wordt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Volledig eens, schoonhouden met een borstel, geen plamuur mes of truffel.
Met het rijtje waar in inzit contact houden. Zodra de goot versleten is, gaatjes vallen in de bodem van de goot, plannen maken om de goot over zijn gehele lengte weer te gaan vervangen.
*wgb*
 

Zandmenneke

  • #9
Bedankt voor de reacties. Vooral de reactie, de goot met een borstel schoon te maken was erg leerzaam. Was waarschijnlijk gewoon met een plamuurmes aan de gang gegaan.
 

renehi

  • #10
Henk253 schreef:
Als je met epoxihars aan de gang gaat dat is wel leuk spul maar mocht er een scheur in de goot komen ofsteekpijpje is gescheurd dan kan je dat niet meer reparen.
ben ik niet helemaal met je eens: zie deze link TF_Aqua-Band.pdf

Natuurlijk is dit allemaal tijdelijk, maar als je het even aan geld ontbreekt dan kun je dit soort producten gewoon gebruiken om een scheur te maken. Maar ja als je goot verrot is dan zul je op ten duur toch eraan moeten geloven...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu