Dakbeschot binnenkant naisoleren

Shthpnz

  • #1
Ik heb dezelfde vraag, dus herformuleer ik de vraag van de topic starter:

Mijn huis van 1973 heeft dakplaten van 18mm spaanplaat met een 2,5cm purlaag aan de buitenzijde.

Nu wil ik aan de binnenkant dit dak isoleren. 14cm PIR of steenwol.

Ik heb begrepen dat de dunne purlaag aan de buitenkant dampdoorlatend mag heten.

De vraag: Hoe isoleer ik aan de binnenkant?
[ ] Met een 1 cm spouw en dan ook met gaten door spaanplaat en purisolatie en een dampdichte laag aan de buiten-/dakkant van de nieuwe isolatie?
[ ] Zonder spouw, de PIR meteen op de spaanplaat schroeven en een dampdichte afwerking aan de zolderkant op de nieuwe isolatie?
[ ] Anders?

Gek dat ik op het web geen eenduidig antwoord vind, terwijl er in de jaren 70 toch veel huizen met deze (inferieure) isolatie zijn gebouwd.

Ik hoor graag de oplossing!

Afgesplitst van dit topic - mod
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Topic kapen is niet toegestaan. Elke huis is anders, dus elke vraag z'n eigen topic.

Deze vraag is al vaak hier op het forum beantwoord. Zonder tegenstrijdige antwoorden. Heb je zelf al gezocht?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #3
De eerste oplossing valt natuurlijk direct af. Een dampdichte laag aan de koude kant van de isolatie is alles wat je NIET moet doen.

Wat zou de reden zijn om oplossing 2 niet toe te passen?
 

Shthpnz

  • #4
@Hessie: bedankt voor je antwoord.

@IJkenhout: Het is geheel niet mijn bedoeling om een topic te kapen. Het topic waar ik op aansluit lag te zieltogen door een ingreep van een moderator. Die heb ik weer een nuttige draai gegeven.

@IJkenhout inhoudelijk zijn de antwoorden nogal divers.
Na onderzoek op deze site blijkt er een stroming die zegt dat meteen op de spaanplaat isoleren, met een dampdichte laag aan de warme zijde akkoord is, waarbij dan helaas een ervaringsdeskundige zegt dat hem dat slecht bevallen is doordat hij vocht en schimmel aantrof op de spaanplaat na zou'n contactvolle isolatie met dampdicht folie aan de warme zijde.

Die gedupeerde sluit zich aan bij de groep die zegt dat er zeker een spouw van 1cm (een andere groep zegt minimaal 2cm) nodig is, met dampopenscherm alvorens te isoleren met daarna dampdichte EP. Dan zijn er mensen die zeggen dat tussen zo'n spouw en de nieuwe isolatie geen dampopen folie nodig is.
Er zijn spouw-deskundigen die juist per m2 meerdere ventilerende gaten van 3cm door spaanplaat en purschuim nodig vinden, anderen zeggen dat dat oude pur aan de buitenzijde van zichzelf al dampopen genoeg is en dat extra verbindingen met de buitenlucht rotting in de hand werkt.
Tja de zoekfunctie levert mij dan toch verwarring op. Vandaar dat ik de vraag stel.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Als je gaten, of ventilatie maakt in het dakbeschot telt de bestaande isolatie voor een stuk minder of eigenlijk niet meer mee.

Alles hangt af hoe goed je de dampremmende laag gaat of kan aanbrengen en omdat je waarschijnlijk niet weet waar mee je bezig bent gaat het vaak mis.
Op het intenet zie je dakconstucties die ze van binnen uit gaan isoleren en daarover vragen hebben. Ze moeten mij maar eens laten zien hoe je dat voldoende dampdicht kan aanbrengen.
Als ik goede zin heb maak een foto dat praat makkelijker en dan krijg je iets te zien dat ik spijt krijg dat ik heb gereageerd. :P
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Ik heb hier nog weinig inhoudelijke reacties voorbij zien komen over het nut van een spouw bij een schuin dak.

Gaten aan de buitenkant worden soms gemaakt bij een dampdichte buitenkant. Dampopen folie heeft alleen nut aan de buitenkant onder de pannen.

Verder zitten zo goed ik weet de vaste beantwoorders op één lijn dat de binnenkant voorzien moet worden van een dampremmende folie (zo goed mogelijk aangebracht) en bij twijfelgevallen (zoals dampdichte buitenkant) een klimaatfolie.
 

Shthpnz

  • #7
Dank!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu