Dak isoleren met Isovlas, wel of geen dampopen folie?

Phroze

  • #1
Hoi allemaal,

Wij hebben afgelopen jaar ons 100 jaar oude huis laten verbouwen met als hoofddoel om een goed geïsoleerd huis te krijgen zodat we over konden op een warmtepomp.
De onderste 2 woonlagen zijn nu voorzien van wand/vloer/plafond isolatie en dit is goed te merken! We kunnen het erg goed warm krijgen, maar voelen we wel erg veel tocht komen van de zolder etage. Hier is namelijk geen enkele vorm van isolatie aanwezig!

Voor mij een uitdaging om hiermee aan de slag te gaan, maar als klusser ben ik nog vrij nieuw met het aanbrengen van vochtwerende folie constructie. Tijdens de verbouwing zag ik dat mijn aannemer de binnenzijdes van alle buitenmuren heeft voorzien van dampopen folie. Deze werden op geïmpregneerde latten geniet (2cm dik, voorzien van een stuk DPC om eventueel houtrot te voorkomen). Hij vertelde dat de folie niet rechtstreeks op de muur bevestigd mocht worden vanwege ventilatie / vochtig houden van de muren. Vervolgen werd het houten regelwerk ervoor gezet met daarin Isovlas isolatie (RD 3.2) en afgedicht met een dampdichte folie en gipsplaten. Beide zijn TAFTEX folies van Gerritsen industries.

Aangezien ik behoorlijk wat Isovlas heb overgehouden zit ik eraan te denken om deze ook al isolatie voor de zolder te gebruiken. Ik twijfel alleen of voor het dak ook dien te beginnen met het aanbrengen van de geïmpregneerde latten met een dampopen folie aangezien het een volledig houten constructie is.
Is het raadzaam om in mijn situatie (zie foto's) te beginnen met latten met daarop dampopen folie voordat ik met het regelwerk begin? Of moet de dampopen folie rechtstreeks op het hout, of misschien helemaal geen dampopen folie?



ps, ik zie op sommige plekken wel (oude) schimmelplekken op het hout waar ooit een schoorsteen heeft gezeten.

Alvast bedankt voor jullie advies! Ik ben erg benieuwd naar jullie aanpak.

Groet,
Marco
 

Vrij001

  • #2
Beetje late reactie.

Maar als je geen isolatie boven je dakhout(dus onder je pannen) hebt zitten, wat aannemelijk is bij een oud huis dan zou ik ervoor kiezen om een dampremmende folie er tegen aan te nieten en de naden goed af te tapen. Eerst de isolatie er tussen brengen natuurlijk. Het liefst zo aanbrengen zodat je nog ruimte hebt tussen dakhout en isolatie zodat je dakhout nog wat kan ventileren.

Warme lucht binnenshuis wil condenseren ten gevolge van de koudere temperatuur die de dakconstructie heeft. Een dampremmend folie kan dit voorkomen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Til een paar pannen op en kijk of er een folie oid op het beschot ligt.
 

Phroze

  • #4
Bedankt Vrij001,

Er zit inderdaad geen isolatie en geen folie onder de pannen. Is het dan wel verstandig om de isolatie tegen het dakbeschot te plaatsen? Over het algemeen ziet het dakbeschot er wel netjes uit, maar aangezien er een paar opgedroogde vochtplekken te zien zijn twijfel ik. Het aanbrengen van ventilatieruimte tussen dakhout en isolatie is een goed idee, maar hoe weet ik zeker of het isolatie niet vochtig word vanaf de koude kant (dakbeschot)?

En is het verstandig de oude scimmelplekken te behandelen? Zo ja, nog tips voor een goed middeltje? :)
 

Vrij001

  • #5
Als je dakpannen nog goed zijn en ze liggen nog knap op je dak en je houdt je isolatie een paar cm van je dakbeschot af dan zou ik mij geen zorgen maken. Ouderwets dakhout ventileert ook al van zijn eigen en je zal misschien ook wel wat ventilatiepannen op je dak hebben liggen.

Met een schimmelwerend middel voor hout heb ik geen ervaring mee.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Een ruimte tussen isolatie en dakbeschot ventileren hoe zou dat in zijn werk gaan. Hoe krijg je een vorm van bewegende lucht in die ruimte.
Als je wil ventileren, lijkt mij, boor dan gaten in het dakbeschot. Vraag me niet hoeveel, eventueel een patroon en de diameters van de gaten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu