Daglicht tl buizen en kappen

Hans V

  • #1
Voor veel werk met kleuren is daglicht verlichting nodig.
Nu blijken er twee soorten tl als "daglicht" te worden aangeboden. Een soort met zodanig wit licht dat daglicht redelijk benadert wordt, en een type met zoveel extra vulling dat het hele spectrum van daglicht wordt weergegeven.
Weet iemand er meer over? Als het echt alleen op kleurweergave aankomt, is dan relatief goedkoop wit genoeg of moet ik de duurdere "echt" daglicht gebruiken?
Weet iemand in hoeverre het glas of de kunststof van een kap de kleurweergave dan alsnog beïnvloed?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Dat hangt van je toepassing af.
Hoe hoger het eerste getal hoe betere kleurweergave, hoe hoger de laatste 2 hoe witter.
6=60%kleurweergave
8=80%
9=90%

27 geel
30 warm wit
40 koud wit
50 hel wit.
 

Hans V

  • #3
Dat is maar een zijdelings antwoord.
Ik heb het over een toepassing waarbij de kleurweergave gelijk moet zijn aan die in daglicht. Dat gaat dus niet over "wit".
Er zijn bijvoorbeeld de true light tl buizen die het volledige spectrum weergeven, dat is iets anders dan een combinatie van drie kleuren die samen wit lijken.

"Diameter 26 mm, 36 watt, 2370 lumen, gevuld met Argon-gas voor een langere levensduur van 18.000 uren, gevuld met 14 fosforpoeders voor de weergave van het volledige spectrum. Kleurweergave index 96."
 

Kacheltje

  • #4
Lampen met een volledig lichtspectrum bestaan niet. Net zo als daglicht die per weertype anders is.

Je zal met tl licht een keuze moeten maken.
Daglichtlampen benaderen het daglicht het beste maar dit is een klein deel wat er in werkelijk aanwezig is buiten.
 

Xr8

  • #5
Dit soort buizen worden gebruikt in spuitcabines ed. Er zijn zelfs speciale typen buizen te verkrijgen voor in kapsalons, zijn inderdaad wel de duurdere soorten.

Succes.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Echte kleuren zijn niet alleen zichtbaar bij gebruik van de juiste kleur TL buizen maar er dient ook voldoende licht aanwezig te zijn.
Dus beide moeten kloppen om echte kleuren te kunnen zien.

Daarnaast zijn echte kleuren altijd maar betrekkelijk want worden jou echte kleuren weer bekeken bij kunstlicht dan worden ze toch weer anders weergegeven dan wat jij bedoeld had.
Maar ja je moet toch ergens vanuitgaan.

Wil je licht waar je oog het meest gevoelig voor is (en wat het meest in kantoren ed. wordt toegepast) dan is dat in het algemeen kleur 840.
Wil je dachtlicht (kleur 865) zoveel mogelijk benaderen dan zul je inderdaad ook de duurdere lampen voor daglicht moeten gebruiken.
Maar zoals hierboven is aangegeven zijn er diverse speciale lampen, zo zijn er lampen die vlees bij de slager mooier rood laten kleuren, lampen waarbij je beter details weer kunt geven, lampen die groene planten beter uit laten komen enz.
Wil je daar echter een goed advies in dan is een bezoekje aan de lichtspecialist zeker aan te raden.

suc6

Gerrit
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu