CV, vloerverwarming, open haard en LTV

James108

  • #1
Hoi allen,

Lang over nagedacht of dit niet allemaal verschillende draadjes moesten worden, maar ik start er nu toch maar 1 omdat het allemaal aan elkaar hangt. Met het risico dat een lang verhaal wordt. :shock:

Wij hebben een tussenwoning uit de jaren 70. De CV bestaat uit:
- 1 convectorput (met "gewone" radiatorkraan),
- Diverse radiatoren verdeelt door het huis met thermostatische kranen maar zonder onderblokken,
- Nefit Ecomline classic HR 22 (uba 1.0) met een aparte 130 liter boiler en een moduline 300 in de huiskamer,
- Nefit Solarline voor de (voor)verwarming van het DW.

Ons huis is voorzien van spouwisolatie. De afgelopen jaren is het glas vervangen door HR++, de kruipruimte geïsoleerd, kieren dicht gemaakt etc.

Dit heeft geresulteerd in een fixe gasbesparing en ook een verlaging van de ketel aanvoertemperatuur van 85 grd eerst naar 65 nu. Dit is overigens geregeld door de KT want de instelling op de ketel staat op max.

Probleem 1: De houtkachel.
Als wij die opstoken wordt het beneden lekker warm, maar de rest van het huis ijskoud. Dus nu zetten wij de deuren boven open en stellen de KT 0.5 grd hoger in dan de huiskamer temp. Maar dit moet toch beter kunnen?
Ik heb gehoord van KT's met openhaard functie, maar dat schijnt weer niet te kunnen met de Nefit vanwege de communicatie, omdat dan de ketel niet meer modulerend is. Iemand enig idee hoe dit mooi op te lossen is? Bij voorkeur geen weersafhankelijke regeling want dat gaat een beetje tegen de energiebesparing in die ik probeer te bereiken.

Probleem 2: Vloerverwarming en LTV.
Op termijn willen wij verbouwen en op de BG vloerverwarming aanleggen.
Het is dan het plan om alle Cv leidingen van de muur te trekken en achter het nog aan te leggen verlaagde plafond te verbergen.
Dan kan ik ook gelijk instelbare onderblokken monteren om het laatste beetje rendement uit het systeem te halen.
Tevens speel ik met de gedachte om dan de bestaande radiatoren te vervangen door versies met gelijk vermogen maar dan op lage temperatuur.
Dit lost m.i. het probleem van te hoge aanvoertemp van de VVW op. Maar op welke aanvoertemp kan het systeem dan het best berekend worden?

Nog even verdergaand op de VVW: Ik heb ooit gehoord dat dit het beste uitgevoerd kan worden met een platenwisselaar met een secundair circuit voor de VVW en dat een pompschakelaar aangeraden si omdat anders de pomp 24h/365dagen draait. Maar hoe sluit de pompschakelaar dan aan op de ketel, of op de CV? Kan daar in de Nefit handleiding niets over vinden.

Tot zover mijn verhaal.
Ik hoor graag iedereens mening, tips en valkuilen, als het kan graag met een beetje uitleg waarom zodat ook de minder CV begaafde medemens dit kan begrijpen.
:wink:

Bedankt James
 
A

Anonymous

Gast
  • #2
Wacht op antwoord van specialisten.
Pompschakelaar wordt niet aan de ketel verbonden.
Pompschakelaar komt tussen stopcontact en pomp, er zit een aanlegvoeler op de aanvoer vna je cv geklemd.
Zie bericht in jouw PB
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #3
De kortste klap voor het probleem met de houtkachel is een extra thermostaat aan te sluiten op de cv ketel. Deze aan/uit thermostaat plaats je dan ergens anders in het huis.(bv overloop)

De thermostaatkranen in de woonkamer stel je dan net even hoger in dan de kamertemp als je met de cv stookt.

De pompschakelaar voelt gewoon of er warm water vanaf de ketel komt.
 

James108

  • #4
Kan dat samen op 1 ketel dan? Er zit idd wel een aansluiting op de ketel voor de aan/uit thermostaat, maar die moet je kortsluiten op het moment dat er een Moduline op zit. Ik weet niet wat er gebeurt als je die parallel zet.

Iemand enig idee?

Wat betreft de pompschakelaar: op de schema's van WTH zag het er allemaal aardig complex uit met de opmerking dat er iets op de ketel moest.
Maar dat bleek een kamerthermostaat te zijn met VVW pomp regeling. Dat had ik natuurlijk zelf ook wel kunnen zien. :oops:
 

Spekman

  • #5
2e TH gaat niet op deze manier. Je moet dan de moduline vervangen voor een aan/uit TH. Dus geen modulerende regeling meer. Het is waar je zelf voor kiest.

Als je nu de aan/uit TH aansluit op de ketel en de moduline laat zitten, zal de aan/uit TH alleen de ketel UIT kunnen schakelen, maar nooit AAN als de moduline geen vraag heeft.

Je kan wel de moduline ergens anders ophangen waar de houtkachel niet zit.

Maar probleem 1 word opgelost(?) als je met probleem 2 aan de slag gaat...
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #6
Op deze ketels kun je gewoon een aan/uit thermostaat EN een moduline thermostaat aansluiten!
 

Spekman

  • #7
In dat geval zit ik ernaast. Maar dan zal de aansluiting van de gewone aan/uit TH niet op het "bruggetje" zitten, wat eerder genoemd werd? (tenzij er wat parameters veranderd kunnen worden)
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #8
Er zit een plastic bruggetje op.
Of ''nep' bruggetje, zoals ze het in de handleiding noemen.
 

Spekman

  • #9
Ingmar,

Wanneer je dit "bruggetje" vervangt voor een aan/uit TH, dan kan deze TH toch nooit de ketel AAN zetten wanneer de moduline GEEN warmtevraag heeft!?
 

Zonnewoud

  • #10
(Op deze ketels kun je gewoon een aan/uit thermostaat EN een moduline thermostaat aansluiten! )

Bij mij werkte deze oplossing dus niet. Muduline werkte pas nadat ik de aan/uit had weggenomen.

I.v.m houtkachel heb ik deze elders geplaatst en niet meer in WK.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #11
Er zit geen bruggetje op, maar een stukje plastic...
En plastic geleidt niet.
 

James108

  • #12
Bedankt voor de reacties, maar net wat testjes gedaan en met de Moduline erop negeert de ketel de aansluiting van de aan/uit thermostaat.
Dus helaas.... Misschien binnenkort maar eens een tweedehands moduline op de kop tikken en wat rommelen met de temp sensor.

Maar heeft iemand nog ideeën over de LTV temperatuur vervanging/aanpassing oid?
 

HeinJ

  • #13
Wilde gedachtes:
Als je de verbinding met de moduline nu eens verbreekt als je op de aan/uit wilt regelen? (schakelaar / relais / ....)
Of een keuze schakelaar tussen de ene en andere modulline?

Iemand ervaring?

Hein
 

James108

  • #14
Helaas, met een aan/uit i.c.m. een moduline lukt niet, dat heb ik geprobeerd. Ook niet als je de Moduline afgeschakeld.
Lukt wel als je dan de ketel reset, maar dat wordt mij te ingewikkeld. Lijkt erop dat de ketel bij de opstart in een modus gaat (aan/uit of moduline) en daar in blijft zitten. :(

Ik was nog opzoek naar m'n oude Moduline 30 om daar wat mee te doen naast de 300, maar helaas denk ik dat ik die in een vlaag van opruimwoede in het grote grijze archief heb gegooit.

Plan B nu is om te kijken of het temp element in de moduline door kan lussen. Dan schakel je dus de temperatuur sensor. Maar dat probeer ik liever eerst even uit op de 30 (als ik die ooit nog vind), of een tweedehandsje

James
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #15
Dat verhaal van aan/uit i.c.m. moduline is wel mogelijk, echter niet op alle ecomline's heeft te maken met de UBA versie volgens mij.
 

Bernhard

  • #16
James,
Is de code 108 van een lekkere wisky?
Regeling.
Toepassen een weersafhankelijke regeling met instelling (openhaard instelling) om tijdelijk de meting van de ruimtetemp uit te kunnen schakelen.
Radiatoren.
De grootte van de radiatoren selecteren op dezelfde temp van de vloerverwarming resulteert in mega radiatoren, circa 5 x groter.
Warmtewisselaar.
Een wisselaar wordt toegepast als er kans is op verstopping van de ketel en leidingen. Indien voor de vloerverwarming slangen zijn gebruikt die veel zuurstof doorlaten is een scheiding noodzakelijk.
Valkuil.
Een convectorput icm met vloerverwarming is geen ideale combinatie.
Mvgr.Bernhard.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu