Cv vermogen vs modulerende thermostaat.

Prippie

  • #1
Goedemiddag klussers,

Ik heb mij vandaag een Honeywell Touch Modulation thermostaat gekocht, omdat de oude Honeywell Chronotherm 4 (van het Aan/Uit type) de geest heeft gegeven.

Ik had mijn intergas hr 28 ketel (bj 2009) met de oude Honeywell aan/uit thermostaat terug gezet in vermogen. Standaard van de fabriek af staat deze ingesteld op 70% (19,7Kw) en bij mij draaide hij op 45% (12,6Kw) met een maximaal cv watertemperatuur van 55 Gr Celcius.

Moet ik nu omdat er een modulerende thermostaat op de intergas aangesloten is het vermogen weer terug zetten naar fabriekswaarde (70%) of gewoon laten staan op ingesteld vermogen van 45%.

PS, hier word alleen gestookt met radiatoren.. dus geen vloerverwarming.

Alvast bedankt... :prima:
 

Bernhard

  • #2
De keteltemperatuur mag op maximaal staan.
De watertemperatuur waarmee gestookt wordt wordt door de radiatoren bepaald. Er is geen installateur of ketelregeling die de watertemp kan instellen.
De watertemperatuur varieert en is afhankelijk van de weersomstandigheden en de capaciteit van de radiatoren.
je kan dat controleren door de kamerthermostaat hoog te zetten en alle radiatoren dichtdraaien.
De ketel zal opstoken tot 80grd. Daarna draai je de kranen steeds een beetje open. De watertemp. zal steeds verder zakken tot het werkpunt voor dat moment is bereikt. Als de radiatoren dus optimaal werken en goed zijn ingeregeld zal de laagst mogelijke watertemp. van dat moment/omstandigheden zichzelf instellen. In de kamer zijn de radiatoren de baas over de watertemp. Als de radiatoren op 55% stoken zal de ketel idem op 55% stoken, de afgestane warmte van de radiatoren is gelijk aan de opgewekte warmte van de ketel. mvgr bernhard
 

Prippie

  • #3
Bedankt Bernard voor je reactie, dan laat ik het water gewoon op 55 graden staan. Dit huis is zeer goed geïsoleerd, vandaar dat ik hem met de aan/uit thermostaat op 55 graden had staan. Met die 55 graden was het huis erg snel op temperatuur. De verwarmingsbuizen lopen hier allemaal door de vloer, aangezien ik vinyl op de grond heb liggen gaat dit behoorlijk ruiken wanneer het cv watertemperatuur boven de 70 graden komt. En wanneer het water een stuk boven de 60 graden komt voelt het erg warm aan en dat geeft niet mijn voorkeur.
Dan laat ik de ketel voorlopig maar even op 45% vermogen staan. Mocht hij het niet vlot kunnen trekken met de modulerende thermostaat dan zet ik hem wel een stapje hoger in vermogen.
Ik had het idee, dat het de modulerende thermostaat is die nu gaat bepalen hoe hard er gemoduleerd gaat worden en niet meer de ketel zelf.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Beide gaan moduleren, de ene moduleert de warmte vraag, de ketel moduleert op dT.
 

Prippie

  • #5
Afgelopen winter is de boel waterzijdig ingeregeld en schommelt delta T zo rond de 18 a 20 graden.
Nu maar hopen dat de modulerende intergas en modulerende thermostaat elkaar goed begrijpen.
Ik had begrepen van de verkoper dat de Honeywell Touch Modulation enige dagen tot een week nodig heeft om goed te leren werken.
Tot nu toe zit ik hier weg te zweten, want ik heb nu een overshoot van een dikke 1,5 graden... straks maar een korte broek aantrekken. ;koning;
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu