CV leidingnetwerk wel/niet vervangen???

Paulvandent

  • #1
Beste lezer,

Onlangs heb ik de sleutels gekregen van een huis met bouwjaar 1936. Ofwel het huis kent een bouwkundig verleden met vele aanpassingen door de jaren heen. Inmiddels hebben we reeds diverse bezoeken van bedrijven gehad, die voor ons verschillende klussen moeten uitvoeren. Nu heb ik een vraag ten aanzien van het leidingnetwerk van de CV.

Het huidige netwerk komt uit de tijd dat de CV-ketel nog geen pomp had, je ziet hele dikke buizen die verder in het netwerk steeds weer aansluiten op een iets smallere buis. Inmiddels is dit uiteraard niet meer nodig, maar moet het worden vervangen?

Een installateur via een aannemer adviseerde ons met klem alles WEL te vervangen, ter voorkoming van lekkages. (aanpassen zou lekkages opleveren...)
Een CV-installatiebedrijf adviseerde ons met klem om alles NIET te vervangen en alleen aan te passen daar waar nodig. (de huidige buizen en laskoppelingen zijn van hoge kwaliteit en bij vervanging haal je die kwaliteit niet meer, omdat huidige koppelingen eerder verslijten dan de oude laskoppelingen)

Wat is nu wijsheid?
 

Fiesiekus

  • #2
Denk dat via een forum niet meer gezegd kan worden dan door die 2 deskundigen die ter plaatste de zaak hebben bekeken en geëvalueerd. Overigens ben ik niet bekend met het verslijten van koppelingen; de eerste knelkoppelingen die ik 30 jaar geleden toepaste, zitten nog steeds lekvrij.

Komt er een nieuwe ketel? Of anderszins aanpassingen?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #3
Als ik het goed begrijp heb je het hier over dikwandige stalen buizen?
Die zijn namelijk nog gewoon leverbaar, en ik zou dan ook geen reden zien om ze te vervangen. Je moet dan alleen wel iemand vinden die er ook daadwerkelijk mee wil werken. En dus ook uitbreidingen in dikwandig staal wil uitvoeren.
Verlopen naar dunwandig kan in principe ook, maar mooi is het dan niet meer. Indien je gaat verlopen geniet het de voorkeur om draad te snijden, en geen ANBO-koppelingen te gebruiken. Die hebben namelijk wel de naam dat ze gaan lekken of zweten na een tijdje.
 

Red

  • #4
Of er qua ouderdom redenen kunnen zijn de ijzeren CV buizen te vervangen kan ik niet beoordelen, maar feit is wel dat moderne metalen CV buizen met knelkoppelingen worden aangelegd, terwijl dit vroeger werd gelast. Knelkoppelingen zijn niet fraai om te zien en hebben een wat hogere kans op lekkage dan een (goed)gelaste verbinding. Volgens mij is het lassen van CV buizen helemaal uit de gratie geraakt, omdat het meer tijd kost en de vaklui die het kunnen er domweg amper nog zijn.

Alternatief is met flexibele leiding (PeXa) te werken waarbij de koppelingen aan de leiding worden geperst. Deze laatste methode is echter niet zo geschikt voor leidingen 'in het zicht'.

Ik persoonlijk denk dat indien je geen grote veranderingen wil aanbrengen in de CV, je de boel net zo goed kan laten zitten, maar als je een keer aan het slopen gaat, kan je er wellicht beter alles uit halen en alles nieuw aan laten leggen.

Vorig jaar is bij mij alles eruit gegaan vanwege een grote renovatie, waarbij er nu geen CV buizen meer in het zicht liggen. De oude stalen buizen echter, waren nog van ouderwetse dikwandige kwaliteit en die verslijten in mijn beleving nooit.
 

Xr8

  • #5
Dikwandig is zeker een heel degelijk iets. Let wel dat wanneer je uitbreidingen gaat doen in het dikwandig dit aanmerkelijk duurder zal zijn dan in dunwandig. Het is veel bewerkelijker en kost daardoor veel meer tijd.

Tegenwoordig zie je wel vaak dat de hoofdleidingen blijven zitten en dat er vanaf een aftakking over wordt gegaan op slang of dunwandig. Is qua kosten een stuk gunstiger en werkt even goed. Of het net zo degelijk moet de tijd leren.

Succes.
 

Azijnpisser

  • #6
Persoonlijk zou ik de boel er alleen uitslijpen als je ook de plafonds gaat verwijderen. In dat geval heb je de mogelijkheid alles tussen de plafonds aan te leggen (met een verdeler per verdieping, en kunststofslang naar de onderblokken van de radiatoren).
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Vervangen of laten zitten kan allebei, vindt u de (zeer) dikke buizen niet mooi dan vervangen.
Houdt er rekening me dat aanpassen de nodige euro's kost aan arbeidsloon, het is een kwestie van afwegen wat het goedkoopste en mooiste is.
 

Paulvandent

  • #8
Fiesiekus schreef:
Denk dat via een forum niet meer gezegd kan worden dan door die 2 deskundigen die ter plaatste de zaak hebben bekeken en geëvalueerd. Overigens ben ik niet bekend met het verslijten van koppelingen; de eerste knelkoppelingen die ik 30 jaar geleden toepaste, zitten nog steeds lekvrij.

Komt er een nieuwe ketel? Of anderszins aanpassingen?
De ketel wordt inderdaad vervangen. Daarnaast vernieuwing badkamer, met verplaatsing van voorzijde naar achterzijde huis (grotere kamer en logischer t.o.v. toilet/keuken benedenverdieping).

In antwoord op andere reacties:

Allereerst dank voor de reacties.

Het is een oud huis, dus leidingen mogen wat mij betreft best in het zicht blijven - in feite zou je kunnen zeggen dat het er ook een beetje bij hoort.
Enige probleem dat ik mogelijk zie is dat de nieuwe badkamer ook zo'n dikke buis heeft (hier zit de hoofdleiding vanaf de CV-ketel gezien). Deze zou eruit moeten ivm de indeling van de badkamer (er zit een balkondeur, dus de indeling is niet heel flexibel).
Als het realiseerbaar is, zonder overdreven moeite, dan zou mijn voorkeur uitgaan naar het laten zitten van de hoofdleiding (met name op 2e verdieping in zicht, maar daar maakt het niet uit).
 

Rrommel

  • #9
Wij hebben 2 jaar geleden een huis uit 1955 gekocht, 2 onder 1 kap,
maar met jaren-30-look.

Onder de vloer (in de kruipruimte) was een grote brei aan deze dikke en dikwandige verwarmingsbuizen (denk wel 7 cm dik), ook door het huis heen, met daaromheen weer (in de kruipruimte) isolatiemateriaal.

Maar: daar zaten ook oudere verwarmingselementen aan.
Omdat we toch het plan hadden alles opnieuw te stucken hebben we het 'grof aangepakt: alles (zelf) verwijderd (elementen en leidingen), zelf sleuven gefreesd (frees huren bij {piep}), en zelf de nieuwe flexibele
leidngen (aangeleverd door de loodgieter) er in 'gehangen', ook tussen de plafonds. Loodgieter heeft alles gekoppeld en werkend opgeleverd. Stucken => top-resultaat ... en geen leidingen over de muur, ze 'tikken' ook nooit.
Scheelt enorm in de kosten als je hetzelf doet, het is prima zelf te doen, maar de grotere gedachte erachter was: eenmaal in het huis raak je het nooit meer aan OF er moeten problemen komen. En dat laatste wil je niet ... dus ik zou vervangen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu