CV leiding en elektra samen netjes wegwerken

Klaas de Wit

  • #1
Op de zolder van ons nieuwe huis ligt vlak boven de vloer de CV-leiding. Deze CV-leiding wil ik wegwerken door er een koof omheen te timmeren.
Nu wil ik ook graag extra stopcontacten aanbrengen, en liefst zou ik daarvoor door deze koof ook elektraleidingen laten lopen.
Mijn vraag is echter: wordt het in de koof niet te warm? De CV-leidingen zijn (nog) niet geïsoleerd en kunnen dus behoorlijk warm worden.

Kan ik problemen verwachten als ik mijn elektraleidingen in dezelfde koof wegwerk?
Moet ik de CV-leiding isoleren?
Kan ik gewone Pvc-buizen gebruiken voor het elektra, of kunnen die buizen niet tegen de warmte?

Voor alle duidelijkheid: binnen de koof zit er zeker 5 cm tussen CV-leiding en elektrabuis. Leidingen komen dus niet direct tegen elkaar aan te liggen.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #2
Isoleren zou ik sowieso doen op het moment dat de leidingen weggewerkt worden. Dit kost bijna niets en is dus binnen een jaar terug verdient op je gasrekening.

PVC kan continue een temperatuur hebben van maximaal 55-60 graden. Er vanuit gaande dat je CV water zo'n 65 graden is en er 5 cm tussen pvc pijp en geïsoleerde cv pijp zit zal dit dus geen probleem vormen.

Ik verwacht voor je elektra ook geen problemen qua warmte ontwikkeling, maar ik zou nog even wachten op een uitspraak van iemand met meer kennis van elektra.
 

Klaas de Wit

  • #3
Dank voor je reactie!

Ik vraag me inderdaad nog af of het voor mij elektra nog uitmaakt als het zo nu en dan rond de 60 graden wordt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Waarom zou je de leidingen niet isoleren?
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #5
Ik heb het niet voor je nagerekend, maar met mijn kennis van stromingsleer zou het mij verbazen als je koof met gebruik van een geisoleerde cv pijp een paar graden opwarmt.

dit omdat:

* De Cv pijp een gering contact oppervlak heeft met de lucht in je koof t.o.v. het contactoppervlak van je wanden van je koof met de lucht in de koof
* de Cv pijp geïsoleerd is en dus weinig warmte afgeeft
* de wanden van je koof niet geïsoleerd zijn en dus veel warmtewisseling met de omgeving heeft

Oftwel, je cv pijp zal de koof enigszins opwarmen, maar ik verwacht dat dat deze zijn warmte weer gemakkelijk afgeeft aan de kamer in je huis. Als je dus je cv pijp isoleert en je pvc pijp geen contact laat maken met de cv pijp zal het prima gaan.

Verder is dit vrij simpel te monitoren, als je koof warm aan gaat voelen als je de verwarming aan zet, heb je wellicht een probleem, anders niet.
 

Klaas de Wit

  • #6
IJkenhout,

Als het niet hoeft, dan scheelt het weer (in werk en kosten).
Maar als het verstandiger is, dan doen we het gewoon.

Job_04,

Dank voor je reactie. Isoleren lijkt dus zeker verstandig, dus zetten we wat isolatiemateriaal op de boodschappenlijst.

Graag weet ik het natuurlijk wel van tevoren... als ik alles netjes gemaakt hebt en het blijkt toch te warm te worden...
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #7
Ik weet niet of buisisolatie bij je bekend is, maar je kunt het bij de bouwmarkt krijgen voor zo'n 40 cent de meter. Ik denk dat het veel is als je 10 seconde per meter bezig bent. Verder verdien je het binnen het jaar terug aan besparing met stookkosten.

Kortom, naast dat het verstandig is in combinatie met elektra, is het ook economisch gezien de beste keuze. En installatie tijd valt ook te verwaarlozen op het totale project.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu