CV- lagere waterdruk bij hogere watertemperatuur hoe kan dat

Frederik-h

  • #1
Als de temperatuur van m'n CV-water stijgt dan loopt de waterdruk terug. Daalt later de temperatuur dan loopt de druk weer op. Bij 20 graden is de druk 1,8 Bar, bij 28 graden 1,5 bar en bij 33 graden 1,2 bar.

In mijn vorige woning was het net andersom. Moet ik me ergens zorgen over maken?



Ik woon net een jaar in de woning. Het betreft vloerverwarming als hoofdverwarming door het hele huis, 10 groepen, tyleen slang, uit 1978. Verdelers en overige apparatuur is uit 2012-2014. De meter (gekombineerd voor druk en temperatuur) zit op de aanvoer-verdeler. Verder zitten in het circuit een klein rood vat en een enkele kontinu draaiende motor die altijd lauwwarm aanvoelt. De warmte komt vanaf een CV-ketel en gaat via korte metalen leidingen en een platenwisselaar naar het vloerverwarmings-gebeuren.

Bvd,
Freek.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Plaats ook even een paar overzichtsfoto's van o.a. de verdeler.
 

Frederik-h

  • #3
Totaal-overzicht. Rechtsboven vanaf de warmtewisselaar de leidingen van en naar de cv-ketel Atag Q38C. Het rode ding linksboven is voor de zonnepanelen en hoort niet bij de CV.



Bvd,
Freek.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #4
Verschil zal komen door pomp draait en pomp staat stil.

Niet de temperatuur heeft die invloed op de druk maar wel op het starten van de pomp en dan volgt druk verschil.

Vr Gr
 

Frederik-h

  • #5
Als ik het goed begrijp komt het drukverschil dus door het wel of niet (of langzamer) gaan draaien van de pomp. Maar waarom gebeurt dat dan, met welk doel? Of is de pomp misschien defekt? :?:

Hieronder een foto van de pomp, is die zo "slim" dat hij bij warm water langzamer gaat draaien? Ik zie alleen een drie-standen-schakelaar boven op de pomp, die staat op III en heb ik nog nooit verzet.

De net-aansluiting van de pomp gaat via een klein zwart kastje dat op de aanvoer-verdeler is vastgebonden, zie tweede foto hieronder, zou die er voor zorgen dat bij warmer water de pomp langzamer gaat draaien?

Overigens stopt de pomp niet echt met draaien want afgelopen winter werkte de verwarming wel en was de CV-ketel lekker aan het stoken.

Om het plaatje kompleet te maken nog een foto van het expansievat.

 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu