Condens in de koelkast

Kobbie

  • #1
Al een tijd heb ik condenswater in de koelkast. Komt dit dat de compressor dit niet kan verdampen of zijn er andere factoren. Er zijn momenten dat er niks van water is? Hoe komt dit en hoe kan je dit voorkomen? Weet hier iemand raad mee?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Bij veel koelkasten is condens op de achterplaat een hele normale zaak, want de koelkast ontdooit de achterplaat eens in de zoveel tijd.

Het dooiwater oogt als condens en loopt naar beneden in een gootje, dat via een gaatje uitmondt in een bakje boven de compressor. Door de warmte van de compressor verdampt dan dat afgevoerde water vanzelf weer. Soms zit dat gaatje verstopt, en moet het even doorgeprikt worden met een (houten) satépen o.i.d.

Indien er overmatig condenswater in de (gehele) koelkast optreedt, dan zou het kunnen zijn, dat de koelkast te veel lucht van buiten af naar binnen krijgt, doordat de koelkast vaak open gedaan wordt, doordat de deur niet goed dicht gedaan wordt, of door een slechte afdichting van de deurrubbers.

Dat is dan bij warm zomerweer extra merkbaar, omdat de lucht dan veel vocht bevat.
 

Kobbie

  • #3
Dan gaan we de af sluiting eens extra checken.
 

Pepjo

  • #4
Ik zou dat gaatje ook maar eens extra checken... :wink:
 

Kobbie

  • #5
Gaatje is proper. Het is aan A koelkast zonder vriezer deze is ingebouwd in de keuken .
Kobbie
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Kobbie schreef:
Het is aan A koelkast zonder vriezer...
Was dat bedoeld als nadere typeaanduiding?

Daar kan echt niemand wat mee, daarvan bestaan honderden, misschien wel duizenden modellen.
"A koelkast" slaat alleen op de energie-efficiëntie.

Indien nadere hulp nodig, dan graag exacte merk en type vermelden, en wat je eventueel nog wilt weten. Typeplaatje zit bij koelkasten vaak naast of achter een van de groentenlades.
 

Kobbie

  • #7
Sorry, ik had in gedachten dat een A klasse misschien gevoeliger was aan condens daarom ook de vermelding. Het type is Bosch KI ER 20 A
dat is al beter héé.
kobbie
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Al beter, maar het complete E-nummer plus het FD-nummer is pas echt bruikbaar.

Met het genoemde nummer doen de meeste witgoedspecialisten nog niet veel als het gaat om bijv. het bestelnummer van het afdichtrubber en om te weten of dat vervangen kan worden.

Alle koelkasten gaan condensvocht vertonen indien ze niet goed afsluiten, A-klasse maakt daarbij niets uit.
 

Kobbie

  • #9
Hier gaan we dan FD 7710 000350072880089350803503 0702204502
Bosch KIR 20E1/03
Het is een inbouw, ik zal eens kijken of ik de koelkast dichter bij de deur kan schuiven het is moeilijk te checken of de deur daadwerkelijk sluit omdat de deur niet rechtstreeks gemonteerd is aan de koelkast.
Kobbie
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Bij inbouwkoelkasten wil het nog wel eens voorkomen, dat de deur niet helemaal goed afgesteld is, waardoor wel de deur van de keuken (het front) sluit, maar niet de deur van de koelkast zelf.

Op deze site kun je handleidingen downloaden. (klik midden op de pagina op downloaden).

Voer als E-nummer alleen de letters KIR in en je krijgt een lijstje met een aantal handleidingen van andere koelkasten, waarvan de nummers redelijk in de buurt komen.

Download de handleiding die aangegeven is als:
KIR17470/01 XX 980 II
II slaat op installatieinstructie, een hele serie tekeningen, die als het goed is aangeeft hoe zo'n koelkast geplaatst moet worden, en ergens staat dan ook hoe de deur af te stellen.

Weliswaar is die handleiding niet exact van jouw koelkast, maar zal vast wel hulp bieden.

Verder vind je op de Quickfinder nog onderdelentekeningen, voer daar het complete E-nummer in zonder spaties: KIR20E1/03

Je koelkast is overigens ca 9,5 jaar oud.
 

Kobbie

  • #11
Thanks .
 

Kobbie

  • #12
Koelkast eventjes een beetje vooruit getrokken. Nu hoor je inderdaad de magneetrubber werken . Een tip doet toch wonderen héé .
Thanks
Kobbie
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu