Centrale afzuiging uitschakelen tijdens gebruik houtkachel

Waarheen61

  • #1
Beste forumleden,

Ik ben op zoek naar een oplossing / mogelijkheid om de centrale afzuiging uit te kunnen zetten tijdens het gebruik van de houtkachel zonder boven op zolder de stekker er uit te hoeven halen.
De reden is dat ik merk dat er een mindere trek in het rookkanaal is door onderdruk in huis. Ik kwam hierover de volgende tekst tegen :
"Een slechte trek kan meerdere oorzaken hebben. Een veel voorkomend probleem is “onderdruk
 

Kluszot

  • #2
Als je een kachel hebt met een open systeem zoals in jou geval moet er altijd voldoende verse zuurstof bij de brandhaard kunnen komen.
Wat je nu hebt, is een zeer gevaarlijke situatie die wel een je leven zou kunnen kosten door koolmonoxide vergiftiging.
Omdat je geen verse lucht binnen krijgt en een afzuigsysteem hebt komt er koolmonoxide in de kamer.

Door dit soort gevallen sterven er in Nederland 10 tallen mensen per jaar.
 

Waarheen61

  • #3
@Kluszot
En dat is nu precies de reden waarom ik de centrale afzuiging uit wil kunnen zetten en ik trouwens ook een koolmonoxide melder heb hangen. Overgens is het niet zo dat de rook in de kamer komt te hangen tijdens het stoken, zo erg is het nu ook weer niet.
 

JeffreyD94

  • #4
Het kan zijn dat het rookgaskanaal nog heel koud is, deze dient eerst goed opgewarmd te worden voordat er voldoende thermische trek wilt ontstaan.

De roosters moet je trouwens altijd open hebben staan!
Volgens mij is het een eis dat het ventilatie systeem niet uitgeschakeld mag worden. (Althans ik adviseer het nooit!)
 

CV__

  • #5
Niet ter zake doende informatie verwijderd - mod

Je hoeft natuurlijk niet naar zolder te lopen om de afzuiging uit te krijgen. Je kunt gewoon in de groepenkast beneden de hoofdschakelaar omhalen. Dat past helemaal bij het houtstooktijdperk.

Ohja; er zijn ook 4-standen schakelaars...
 

Waarheen61

  • #6
@JeffreyD94

(Het kan zijn dat het rookgaskanaal nog heel koud is, deze dient eerst goed opgewarmd te worden voordat er voldoende thermische trek wilt ontstaan)
Dat klopt helemaal

(De roosters moet je trouwens altijd open hebben staan!
Volgens mij is het een eis dat het ventilatie systeem niet uitgeschakeld mag worden)
Ook dat zie ik veel voorbij komen maar lijkt mij dat je toch altijd de mogelijkheid zou moeten hebben om deze uit te kunnen schakelen dan alleen maar door de stekker eruit te halen.
 

Waarheen61

  • #7
@ CV__

Duidelijk geen voorstander van een houtkachel.
Je kent en weet verder helemaal niet de situatie niet hoe dat bij mij het geval is. Ongevallen met CO is triest genoeg maar om dat nu te gaan ventileren over mijn vraag of dat ik een centrale afzuiging uit kan schakelen?
En ik hoef niet in een plaggenhutje, ik heb hier sfeer genoeg.

En dan nog zo'n opmerking dat het uitzetten van de hoofdschakelaar bij het houtstooktijdperk past??
Ga me dan afvragen waarom je überhaupt reageert?
Om een punt te maken over ......?
Denk dat je dan op een verkeerd forum zit.

Ohja; er zijn ook 4-standen schakelaars, dat was de enige goede reactie van jou, thx
 

CV__

  • #8
Niet ter zake doende informatie verwijderd - mod

Dat gezegd hebbende heb ik je alsnog gewoon de oplossing aangedragen... had ik wellicht niet moeten doen. Die 4-standen schakelaar heeft echter meer toepassingen..... En als het luchtalarm gaat worden we geacht "ramen en deuren te sluiten" en ook de ventilatie dus uit te zetten. Maarja, de meeste mensen weten niet hoe dat moet.
Normaliter is er een 3-standen schakelaar gemonteerd zodat mensen hem niet uitzetten, omdat uitzetten anders te vaak gebeurd en leidt tot een ongezond binnenklimaat.
 

Waarheen61

  • #9
Geweldige uiteenzetting hoe jij er over denkt, maar nogmaals dat was mijn vraag niet.
Sterker nog ik kom jou zelfs tegemoet omdat ik juist wel die centrale afzuiging af wil kunnen zetten, ook in het geval van een luchtalarm.
Nogmaals, je kent heel mijn situatie verder niet waar en hoe ik woon, wat ik overigens ook graag zo wil houden gezien al de uiteenzettingen waarin je mij in een bepaalde hoek plaatst waar ik helemaal niet in wil zitten.

Ik stel hier gewoon een vraag en vervolgens wordt ik weggezet als 1 of andere idioot die nergens iets van begrijpt of snapt. Iedereen mag van mijn zijn idealen na streven, helemaal prima. Maar zou ook fijn zijn om andere ook in hun waarde te laten. Dat laatste merk ik nou niet echt. Je noemt het houtstokers maar eigenlijk bedoel je gewoon die klootzakken alleen wil je dat nou net nog niet zeggen.

Je zegt dat je alsnog de oplossing had aangedragen en het wellicht beter niet had kunnen doen. Zal het je nog sterker vertellen, je had beter helemaal niet kunnen reageren.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Als je milieubewustzijn net zo grof is als je teksten zie ik weinig hoop voor de toekomst.
Wil je je beperken tot beantwoorden van de vragen en geen tirades afsteken over zaken waar jij het niet mee eens bent?
 

CV__

  • #11
Ik ben het enorm eens met de uitbreidende rookverboden. De vraag heb ik ook netjes beantwoord :D

Nog even over die 4-standen schakelaar; met een extra schakelaar de permanente fase van de afzuigbox onderbreken kan ook, maar raad ik af. Want als je die schakelaar omhaalt en hij stond op stand 2 dan blijft 'ie grommen maar draait 'ie niet meer, wat veelal niet bevordelijk is voor de levensduur, en het energieverbruik.
 

Waarheen61

  • #12
CV__ schreef:
Ik ben het enorm eens met de uitbreidende rookverboden. De vraag heb ik ook netjes beantwoord :D

Je kan nu bijdehand gaan lopen doen maar dat was mijn vraag helemaal niet. Wat mijn vraag wel was ga ik niet nog eens herhalen. Enige wat ik er nog over wil zeggen is hetvolgende. Ik wilde een vraag stellen met daarbij zoveel mogelijk info en het waarom. Ik had ook kunnen vragen hoe zet ik de installatie uit en punt. Dat er dan vervolgens een heel betoog komt TEGEN houtstokers en weet ik het wat heeft niks met mijn vraag van doen. Ik wil je dan bij deze ook hartelijk bedanken voor het om zeep helpen van mijn vraag. Ieder ander forumlid die dit leest zal hier geen zin meer hebben om op te antwoorden en ik geef ze geen ongelijk.
Als laatste je hebt het over je nageslacht. Ik hoop voor ons dat dat er niet teveel zijn want als je die al jou moraalridder ideeen hebt doorgegeven dan kunnen we onze lol nog op.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #13
Om even antwoord op de vraag te geven, de rest van de discussie hou ik me even buiten.

Je hebt voor een tientje tegenwoordig, van verschillende merken een unit die je tussen stekker en stopcontact kan plaatsen, en die met een afstandsbediening aan/uit geschakeld kan worden.

Met een beetje geluk is de variant die met 433mhz werkt, afdoende en kun je vanuit je woonkamer de unit in het stopcontact bereiken, anders kun je naar varianten kijken die met wifi werken.

Nadeel is wel dat je geen feedback krijgt of het succesvol was, en dat je ook niet moet vergeten hem weer aan te zetten na het stoken.

Een chiquere oplossing, maar waar wel electronica kennis voor vereist is, is om een automatische regeling te maken. In china heb je voor een paar euro een standaard chip, met temperatuursensor, waarop je een trigger temperatuur kan opgeven. Boven deze waarde schakelt deze chip een 12v relais. Als je met deze relais weer een 230v relais schakelt, kan je geautomatiseerd de ventilatie uitschakelen. Moet er wel een kabel van beneden naar boven.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #14
@CV__ ik stel voor dat we hier geen meningen over wel of niet houtstoken gaan verwarren met het geven van technische adviezen. Beschouw dit maar als een officiele waarschuwing.

Terug naar de vraag van het topic.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #15
Waarheen61 schreef:
Verder zat ik ook te denken aan een controle lampje die brand bij een uitgeschakelde afzuiging, zodat het eerder opvalt mocht ik onverhoopt vergeten om de afzuiging weer bij te nemen.
Ik ben normaal geen fan van het uitzetten van de ventilatie, maar in dit geval kan het wel eens beter zijn voor je gezondheid. Hou wel in de gaten dat de luchtkwaliteit voldoende blijft. Overweeg een co2-meter (dat geeft een aardige indicatie voor de gezondheid van de binnenlucht).

Dat controlelampje is een goed idee. Zo te lezen neem je het wel serieus :prima:
 

CV__

  • #16
Je kunt het uitschakelen ook achter een timer hangen die automatisch weer inschakelt.

En dan meteen het [...] stoken altijd beperken tot dat tijdslot. Ook fijn voor de buren. Misschien kun je dan dat systeem nog wel met ze doorkoppelen; dat daar ook de afzuiging uitgaat zodat zij niet jouw rook naar binnen zuigen.
 

Waarheen61

  • #17
Co2 meter gaat er ook zeker bij komen ja. Ik begon de vraag hier te stellen om dat ik het idd serieus neem en ik zeker geen problemen wil hebben of krijgen doordat er een slechte verbranding in de houtkachel zal zijn. Ben dus op zoek naar een goede manier dit te bewerkstelligen. Gezien de reacties ontkom ik er denk ik niet aan om er een draad bij te trekken zodat ik beneden de mogelijkheid creëer die afzuiging uit en weer aan te zetten. Zal eens kijken of dat dit ook praktisch te doen is.

Een timer erop zal niet gaan werken daar ik max 2 a 3 x in de week de kachel stook en dan ook nog maar een paar uurtjes. En dan ook nog niet eens op standaard altijd dezelfde tijden.
Als laatste, een kabel doortrekken naar de buren gaat ook zeker niet gebeuren. Ze zien me aankomen en zullen het nut er ook niet van inzien daar het eerstvolgende huis op 150m afstand staat. Ze weten niet eens wanneer ik wel of niet stook omdat het voor hun totaal geen overlast is. Wij hebben het dus gewoon super met de buren en wel 24/7 dus die kabel zal er niet komen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #18
Draadloze actor met een relais dan kan je draadloos sturen.
 

JeffreyD94

  • #19
De meeste huishoudens welke een 3 standen schakelaar hebben zetten hem allemaal op stand 1, terwijl alle luchthoeveelheden worden ingesteld bij stand 2. Dus per definitie hebben de meeste huishoudens al een ongezond binnenklimaat :P
 

CV__

  • #20
Komt natuurlijk ook omdat die bouwers altijd te dunne buizen gebruiken en te veel flexbuis waardoor het ding te veel herrie maakt.

Maar heel veel huishoudens hebben inderdaad een ongezond binnenklimaat.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu