Centraaldoos lamp kroonsteentje

Bembi

  • #1
Dag,

in een toilet laat ik een nieuw plafond plaatsen, het oude is eruit. Er zit een verdeeldoos (of centraaldoos, weet ik niet hoe dat heet) op houten balken bevestigd. Daaruit komt een zwarte schakeldraad en een blauwe draad. De lengte van deze beide draden is te kort om het kroonsteentje onder het te plaatsen plafond te laten uitkomen. Ik zou daartoe een nieuwe, langere zwarte draad moeten trekken, kortom: een klus. Ik koppel alleen een ledlamp aan dit aansluitpunt.

Vraag: mag ik het kroonsteentje boven het gipsplafond plaatsen?

dank, bembi
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Doos moet bereikbaar blijven, en als ik het goed lees is dat niet het geval.
 

Bembi

  • #3
Dag,

klopt dat deze niet bereikbaar zal zijn. Maar dat was de doos al niet bij het oude plafond. Wat is de reden dat de doos bereikbaar moet zijn?

bedankt!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Dat staat in de NEN1010. Komt erop kort op neer dat alle onderdelen met verbindingen toegankelijk moeten zijn voor bediening, inspectie en het opsporen van fouten, beproevingen, reparaties en onderhoud. Dat kan niet als een inbouwdoos achter een plafond is verstopt.
 

Bembi

  • #5
Tjedem... dat betekent dat morgen het plafond er niet in zou kunnen.
plus dat het een behoorlijke omlegging met zich mee gaat nemen.

het zou niet via nen1010 zijn dan, maar het is ook niet meteen gevaarlijk lijkt mij. Ik bedoel: ik sta in mijn huiskamer ook niet permanent paraat om een brandje in mijn centraaldoos te blussen?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Je kan er op wachten als je net klaar bent, je sluiting oid hebt en dan bij die doos moet zijn.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Je hebt zelf ook verantwoordelijkheid: Als er wél brand uitbreekt, en uit onderzoek achteraf blijkt dat je primitieve manier van installeren de oorzaak is zal de verzekeraar een reden hebben om niets uit te keren. En niet uitkeren doen ze graag.

Je kennisniveau is duidelijk niet toereikend als je denkt dat een kroonsteentje voldoende is om een losse verbinding ergens in een loze ruimte te maken. Vraag jezelf af: Hoe zou een vakman het doen? Doe het dan zelf in ieder geval niet slechter.
 

Bembi

  • #8
Goede punten Walker. Ik ga het morgen maar aan de klusjesman voorleggen hoe dit moet worden opgelost, ik geloof dat ik me maar aan die nen-norm houd :) . bedankt
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
Een centraaldoos hoeft niet alleen bedrading te bevatten voor dat ene plafondlichtpunt. Grote kans dat er van daar uit bedrading verder loopt naar andere ruimten (woonkamer, keuken). Er is natuurlijk een kans aanwezig dat je in die installatie ergens een keer een storing krijgt, waarvoor je in die centraaldoos op het toilet wilt zijn. Of als je een stuk installatie renoveert, dat je bedrading wilt vervangen of bijvoorbeeld een groen/gele aardedraad bij wilt trekken.

Doe jezelf dus een lol en zorg meteen dat die doos bereikbaar blijft, nu het plafond toch open ligt. Je zult de eerste niet zijn die de zaag in een strak afgewerkt plafond kan zetten. Nu een kleine moeite, in de toekomst mogelijk een heel groot plezier.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu