Caviakast maken

Yvette01

  • #1
Dag alemaal,

Ik wil een caviakast maken van +/- 140 of 160 breed en 120 hoog, bestaande uit 3 etages.

Tussen de etages moeten 2 bodemluikjes en 2 trappen komen, zodat de cavia's op en neer kunnen lopen. Daarnaast wil ik aan de voorzijden van de etages doorzichtige plexiglas plaatsen zodat ik het schotje weg kan halen als ik de etages schoon wil maken. Uiteraard wil ik de cavia's ook kunnen zien.

Ik zal graag willen weten wat voor hout hier het meest geschikt voor is. ( Het zuur van de urine van de cavia's vreet aan zo'n kast ). Ik wil alleen zo'n kast lakken als neutrale hout de beste optie is, het meest stabiele. Het liefst gebruik ik uiteraard witte planken ( ligt er aan wat voor soorten wit er zijn ). Ook vind ik het belangrijk dat zo'n kast er professioneel en mooi afgewerkt uitziet, want hij staat in de woonkamer.

Ik heb reeds zijl gekocht, omdat ik de cavia's nu nog op de grond heb lopen. Eventueel zal ik dit in de kast kunnen leggen.

Wat voor hout is het meest geschikt ? Kan ik er makkelijk in boren of versplinterd het hout snel ( zoals ik laatst had met het maken van mdf caviahuisjes ) ? Is het kopen van een kast misschien niet goedkoper en dat ik hem zelf afmaak met multiplex ? Is multiplex op maat te krijgen of te snijden bij een bouwmarkt ? Wat zijn de kosten van zoiets ? Ik heb geen auto dus ik vraag mij eveneens af of ik het via internet kan bestellen.
 

Exiled

  • #2
Er schijnt een betonplexsoort te zijn met een ruw oppervlak tegen het uitglijden van de beesten. Dat spul is onverwoestbaar; ook konijnenhokken worden er van gebouwd.

Dus zoek eens op betonplex. Verder heb je wel het nodige gereedschap zoals zaagjes voor plexi, en boortjes/schroeven/latjes nodig om e.e.a. te maken
 

Yvette01

  • #3
Dag Exiled,

Ik ga gelijk kijken !
Bedankt dat je zo snel hebt gereageerd ! :)
Er is een caviaopvang die zelf ook mooie kasten bouwt. Ze kwamen op een prijs van 350,- voor een kast van 3 etages met 2 trappen, 3 uitneembare tussenschotten, plexiglas aan de voorzijden, wielen en het is inclusief vervoerskosten. ( afmetingen 160, 180 en 200 etc dezelfde prijs ) Zij gebruiken MDF meubelplaat wat ik nog wel af moet lakken. Ik moet zeggen dat het er erg stabiel en stevig uitziet. Als ik de kosten van betonplex zie, dan is zo'n complete kast voor 350,- toch niet zo duur ?
 

Exiled

  • #4
Kippehokken en konijnehokken kosten meestal ook iets van 300 - 500 €. Volgens mij "wat de gek er voor geeft".

Als je het gereedschap hebt en je uren niet rekent, maar wel plezier hebt in klussen, ben je goedkoper met tweede hands betonplex uit. ZIs er niet een niewubouwproject in de buurt? Meestal liggen er dan wel stukken afvalbetonplex in een container
 

Yvette01

  • #5
Hallo Exiled,

Ik zal de komende dagen bij de kluscentra en op internet rond gaan kijken.
Ik ben nu meerdere dingen aan het opknappen. Lammellen opgehangen, caviaspullen gemaakt en ik heb een antiek bureau en een kast gekocht die ik op ga knappen en ga lakken. Ik zou het erbij kunnen doen, mits haalbaar voor iemand die perfectionistisch is en die niet zoveel ervaring heeft in zware klussen, als ik. Ik ben wel heel creatief. Ik denk dat het zeker wel de moeite waar is om eerst rond te gaan kijken voordat ik zoiets aanschaf. Misschien dat ik een kant en klare kast af kan maken, maar ik begin niet aan een Ikea kast ! :)
 

Exiled

  • #6
:?:
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7
Misschien is dit wel wat voor je vond een heel mooie site met veel foto`s om te bouwen en goedkoop materialen
bouw-caviahok (niet meer live)

Succes
 

Yvette01

  • #8
Hallo Henk,

Wat een leuke site zeg ! Ziet er goed uit. Het gaat wel om een binnenhok in mijn geval, maar dat maakt niks uit. Er staan wel leuke dingen tussen en niet alleen voor een kast :)
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #9
Anders ga je in contact met hun en misschien weten zei iets voor je 3 hoog cavia flat

Succes
 

Yvette01

  • #10
Ik heb nog een andere vraag. Ik wil aan de voorzijde kleine plexiglazen schermen hebben die ik omhoog moet kunnen doen als ik de kast schoon wil maken.

Plexiglas blijkt bij nader inzien best wel duur.

Kennen jullie ook plasticsoorten die je hiervoor in de plaats kunt gebruiken ?
 

Tiho

  • #11
Glas niet goed?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu