Bypass of Driewegklep

BeideHandenLinks

  • #1
Dag mede-klussers,

Na veel gepruts eindelijk mijn vloerverwarming op orde, even alle groepen en aanvoer/retour doorspoelen was de key tot succes. Nu voel ik me mega-klusser.

Meteen doorpakken!

Er zit geen bypass in mijn installatie. De vloerverwarmingverdeler zit helemaal in de kelder en de CV op zolder. Vaak zijn alle radiatoren dicht.

Nu bedacht ik me dat theoretisch het meest ideaal is om de thermostatische 2weg klep (die sluit de toevoer af als de watertemperatuur in de verdeler te hoog wordt) te vervangen door een 3-weg klep. Bij te hoge temperatuur gaat het aanvoerwater dan meteen de retourleiding in. De CV merkt dan dat het temperatuurverschil te klein is en stopt met branden of moduleert lager.

Deze oplossing zie ik echter nergens, hoewel 'kacheltje' het lang geleden wel als optie noemde.

Bijna iedereen gebruikt een bypass die het drukverschil meet. Dat lijkt me minder ideaal.


Heeft iemand hier een mening over?
En wat zou een goede driewegklep zijn?

Het liefst heb ik er een die net als de 2weg klep de rechtdoorgaande stroom heeft als de temperatuur laag is. De thermostaat gaat het pinnetje dan indrukken bij hogere temperatuur en dan zal het water meteen naar de retour gaan stromen via de weg naar beneden.
Zou ik ook een mengkraan (die heet water van links, en koud water van beneden) mengt om rechts gemengd water te laten wegstromen ook andersom kunnen zetten?
Want dan staat bij koude verdeler alleen de rechtdoorgaande weg open, en bij hete verdeler zal juist de stroom naar onder plaatsvinden.


Alle tips worden gewaardeerd!!!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Ik zou een bypass toepassen.
Ik verwacht dat een thermostatische driewegklep te snel warmwater terugvoert naar de ketel waardoor deze te snel terugmoduleerd.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #3
Om de installatie continu te gebruiken is er waterstroming nodig om de ketel heel en in gebruik te houden.

U kan niet met een temperatuur regelaar de waterstroming borgen, vandaar dat er altijd een veerbelasteklep AVDO wordt gebruikt om zeker te zijn van continu stroming.

Op het moment dat de temperatuur de kraan sluit van de verdeler, gaat de waterstroming via de AVDO retour naar de ketel en niet eerder dan dat de ingestelde pompdruk druk wordt overschreden.

Vr Gr
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu