Bureau indrukslot zit dicht

Wielag

  • #1
Het bureauslot van mijn overleden man zit per ongeluk op slot maar kan niet meer open. Heel beroerd. Het is een 'optimus' slot dat alle laden in een keer afsluit (heet dat een pendelslot?). Geprobeerd bovenblad van bureau te halen, zodat ik bij de lade en het slot kan, maar dat lukt niet. Wie weet dé oplossing? Er zitten voor mij belangrijke dingen in een van de lades die ik er heel graag uithaal. Heel graag hulp dus.


Willemijn
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Dat is een vervelend probleem. Mooi sleuteltje! Eerst maar eens proberen om het zonder geweld open te krijgen.

Heb je een spuitbus WD40 of ander smeermiddel? Dat in het slot spuiten en dan voorzichtig met de sleutel wrikken. Waar gaat het precies mis, kan je de sleutel wel omdraaien?
 

Wielag

  • #3
Ja heb WD40 gebruikt. Het sleuteltje kan iets naar links en ook iets naar rechts en ik hoor wel iets bewegen maar er gebeurt verder niets. Ben een beetje wanhopig omdat mijn paspoort, reserve autiskeutels, reserve mobiel en veel sleutels waarvan ik niet weet waar ze voor zijn, er in liggen. Tja, een te snel probeerseltje dus van me.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Er staat een nummer op het sleuteltje, een slotenmaker kan misschien een nieuwe maken, met wat geluk lukt het dan wel.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #5
Heb je het idee dat het slotmechanisme kapot is, in de zin van er is iets afgebroken of verbogen, of denk je dat er iets klem zit?

op mn werk hadden we ook lade blokjes die met dit zelfde mechanisme werken, daar zat toen wat klem, dat blokje heb ik toen gewoon in zn totaliteit omgekeerd ( met beleid) en toen kon ie weer geopend worden, maar dat hangt natuurlijk wel af van wat er in zit.
 

Wielag

  • #6
Ik zou het niet kunnen zeggen. Het sleuteltje beweegt wel een beetje, de ‘pendel’ ook maar het gaat niet ver genoeg en springt daardoor dus niet open. Ook veel WD40 heeft geen soulaas geboden helaas. Uitboren is wel heel zonde van het mooie bureau...
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Probeer het eens met een lock-picking setje. Of vraag iemand die daar ervaring mee heeft... Enige nadeel is de dubbele baard van het sleuteltje.

Uitboren van de kern van het slot zal als laatste redmiddel de minste schade aan het bureau zelf geven.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Als je erachter kan komen of het aan het slot zelf, of het mechanisme erachter ligt, kan je ook verder komen. Want het mechanisme is misschien via de onder- of achterkant te bereiken.

Een slotenmaker kan het slot waarschijnlijk wel open krijgen zonder schade.
 

Wielag

  • #9
Het is een heel degelijk gemaakt eikenhouten bureau uit de jaren 50. Heel mooi ook. Het ligt niet aan het slot zelf, ook niet aan het sleuteltje (andere kant van het bureau zit een zelfde slot en dat gaat open en dicht met het sleuteltje. Als ik er bij wil, kan dat alleen door een gat te zagen en dan nog alleen om de spullen er uit te halen. Verder kun je nergens bij, alles is namelijk afgedekt. Ook het bovenblad kan er niet af omdat er schroeven inzitten die niet los kunnen. Mocht dat wel lukken dan stuit je weer op een tweede laag hout die er over ligt. Tja degelijk maar nu niet handig dus. De pendel beweegt wel iets maar we kunnen er niet bij om een beetje te helpen. Diverse slotenmakers gebeld maar die hebben geen interesse. Slot uitboren lijkt nu nog de enige oplossing 🥴😢.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Kunt u er via de onderkant ook niet bij?
 

Wielag

  • #11
Dat hb ik nog niet geprobeerd Jan, doe ik zo. Wel naar twee sleutelspecialisten geweest. Kunnen het sleuteltje niet bijmaken. Waren beiden vrij resoluut. Zit niets anders op dan uitboren. Maar ik geef me niet zomaar gewonnen....😏🤣
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
:prima:

Succes.
 

Wielag

  • #13
Nee dat lukt ook niet. De bodem kan er misschien wel uit maar dan kom je nog niet bij de pendel. Onbegonnen werk denk ik inmiddels. Straks komt iemand er naar kijken die bij een hele grote speciaalzaak in sloten werkt. Daar heb ik miijn hoop nu nog even op gevestigd. Het zal echt wel uitboren worden ben ik bang. Nou ja, dan kan ik in ieder geval weer bij de spullen. Ik laat het nog weten en wil iedereen graag bedanken voor het meedenken.

Hartelijke groet, Willemijn
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #14
Vaak helpt het om dit met 2 man/vrouw te gaan doen.
De ene zet wat druk op het sleuteltje de ander schudt het bureau flink door elkaar.
Soms merk je wel dat als je een bepaalde beweging maakt je het sleuteltje weer wat verder om kunt draaien.
Lukt het schudden niet omdat het bureau te zwaar is dan het bureau even op een hondje zetten (plank met zwenkwieltjes er onder)
 

Wielag

  • #15
Dat trekken, duwen, rammelen is allemaal gebeurd, zonder resultaat. Maar nu het goede nieuws. De laden zijn open en de inhoud is beschikbaar. Er is een dun metalen stripje met uitsparingen gebruikt. Die uitsparingen vielen om de nokjes en zo kon de pendel omhoog gedrukt worden. Snappen jullie het nog. Maar daarmee was het slot niet open en konden de laden niet meer teruggeduwd worden. De pendelstrip is uiteindelijk verwijderd en het slot zo gemaakt dat het niet per ongeluk weer dichtgedrukt kan worden door deze of gene. Alles ziet er perfect uit, alleen werkt het slot niet meer. Er zijn ergere dingen...
Bij deze kan ik dit item dus sluiten met nogmaals dank voor het meedenken.
Tot een volgende keer maar weer, ik weet jullie te vinden!

Willemijn
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #16
:prima:
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
2
6

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu