Brom in kamer naast CV en huisventilator

Smali

  • #1
Ik heb een raar probleem in ons nieuwe huis. Ongeveer een half uur nadat de CV aanvraag is gestopt ('s nachts, warm genoeg in huis) ontstaat er een resonerende brom in de kamer naast de CV kast. Deze brom houdt ongeveer een half uur aan om dan te stoppen. Je kan de brom soms beïnvloeden door op de vloer te staan. De brom lijkt onder de vloer te zitten. In het CV hok hoor je de brom een stuk minder. De CV stekker en de ventilator perilex stekker eruit halen, helpt niet. De stroomschakelaar voor die groep eraf halen wel. Deze groep is alleen voor het CV hok en naar mijn weten zit er niet meer op dan deze apparaten. Ventilator is kort geleden vervangen en dat heeft t probleem niet opgelost.

Iemand?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Vloerverwarming? Verdeler met een eigen pomp?
 

Smali

  • #3
Geen vloerverwarming...
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Verwarming met meerdere zones? Kan het een pomp of elektrische afsluitklep ofzo zijn?
 

Smali

  • #5
Ik kreeg bij jouw antwoord een brainwave. Wanneer ik de schakelaar in de stoppenkast omzet, gaat ook de thermostaat uit. Ik ben nog in de testfase want ik moet voor elke verandering naar boven lopen en luisteren. Maar de thermostaat eraf halen resulteerde in het stoppen van de brom. Terugplaatsen gaf geen brom terug. Nu weer wachten tot de brom weer komt en nogmaals testen met thermostaat eraf. Wordt vervolgd.

Volgens manlief klinkt het als een trafo maar verder kwam hij ook niet. Helaas.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Kun je wat meer details geven over de thermostaat? Welk type is dit en hoe is het aangesloten, bijvoorbeeld?

Het merendeel van de thermostaten wordt van voeding voorzien door de CV ketel. Wanneer je de stekker van de ketel eruit trekt, gaat een standaard thermostaat dus ook mee uit.

Het is dan raar dat de stekker van de ketel eruit trekken niet zorgt dat het geluid stopt, maar de thermostaat loshalen wel...

Maar wellicht is het bij jou minder standaard? Wat details kan helpen om in de goede hoek te zoeken.
 

Smali

  • #7
Ja nu je het zegt, dat klopt inderdaad. Stekker van de CV laat thermostaat ook uitgaan. Het is een Nefit Moduline 300. Hoe hij aangesloten is, geen idee. We gebruiken hem handmatig.

Of het daadwerkelijk de thermostaat was, ben ik nog aan het testen. De brom is nu weer even weg en ik zit te wachten totdat hij terug is.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Ik had gehoopt op een thermostaat die (eventueel via een externe module) kleppen kon aansturen ofzo. Of een thermostaat die een aparte voeding nodig had (dan had je man wellicht gelijk dat hij een trafo hoorde).

Maar die thermostaat lijkt niets bijzonders. Dan denk ik dat je conclusie dat het met de thermostaat te maken heeft niet klopt. Dan zou het moeten stoppen als je de stekker van de ketel uitneemt.

Je schrijft dat het klinkt alsof het geluid uit de vloer komt. Wat voor vloer is het? Is het eventueel mogelijk dat hierin actieve componenten zijn verwerkt? (In een gestorte betonnen vloer lijkt me dat bijvoorbeeld uitgesloten)
 

Smali

  • #9
Nee inderdaad, de thermostaat was t niet. Net kunnen testen en dat maakte nu geen verschil.
Ik had de verwarming weer aangezet omdat ik het wilde opgeven. Ongeveer 10 min later verdween de brom, toevallig net gelijk met het demonteren van de thermostaat.

Daarna toch weer verwarming uit, half uur gewacht totdat je brom weer verscheen.

De vloeren zijn van hout en er kan van alles en nog wat in verwerkt zijn, geen idee. Maar om nu zelf het laminaat weg te halen en de vloer open te breken... dat is me nogal niet wat.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu