Bovenblad tafel frezen

GIFrank

  • #1
Ik zou graag een houten (of waarschijnlijk MDF) tafelblad willen frezen, zodat een glasplaat verzonken in de tafel valt.

Ik wil dit dus niet doen door een raamwerkje OP de tafel om de rand heen te maken, maar dus echt verzonken,

Is met een bovenfrees zo’n heel vlak van ongeveer 2 meter bij 90 cm uit te frezen? of is dit met een standaard frees niet netjes te doen. De glasplaat zou dus netjes gelijk moeten vallen met de rand van de tafel.

Alvast bedankt,
Frank
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Verzonken en het glas gelijk met de rand van de tafel kan m.i. niet, het is het een of het ander.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
Jawel dat kan als je een geleider maakt waar de frees in kan.

maar het op die manier maken is wel erg bewerkelijke

lijm gewoon aan de rand een strook ter dikte van het glas op het blad er op en je hebt exact het zelfde resultaat.

randstrook kan je naadloos zagen uit een hele plaat
 

GIFrank

  • #4
Ik wil geen rand opplakken, vooral omdat de randen van de tafel afgerond zijn. Deze ronding wil ik behouden en dus de glasplaat laten verzinken, ongeveer 2cm van de rand van de tafel.

Het gaat er voornamelijk om of met een bovenfrees zo’n groot oppervlakte netjes kan worden gefreesd. Of wordt het resultaat niet netjes op deze manier? Of is het een klus die niet te doen is?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Nee, dat is een slecht plan. En er is geen reden om dit te doen, omdat een rand opplakken een veel beter resultaat geeft. Dat de rand afgerond wordt maakt natuurlijk niet uit.

Is het een bestaande tafel? Plaats dan eens een foto. Of anders graag een schets van wat de bedoeling is.

Ik vind het trouwens onlogisch een glasplaat in een MDF blad in te frezen.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #6
Als hij perse wil frezen, moet dit kunnen toch, zeker in MDF. je moet alleen zorgen dat je een geleiding hebt waar je je frees langs kan halen. Zeker voor de bochten zul je een malletje moeten maken.

En daarna genoeg geduld hebben om dat hele oppervlak af te gaan.

Of het de makkelijkste manier is is een andere vraag. Daarom zou ik ook even goed nadenken of het bovenstaand genoemde alternatief echt geen optie is ;)
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
Https://www.youtube.com/watch?v=qtkBZHLJyD0&feature=youtu.be

hoe het met de frees zou kunnen
waarbij je dan ook nog een aanslag voor de randen moet voorzien.

schijnbaar gaat het om een bestaande tafel .
 

GIFrank

  • #8


Zie bijgaande afbeelding. Met een opzet-rand zou ik volgens mij nooit een zo mooie ronde rand krijgen. Vandaar mijn idee om de glasplaat er in te leggen.

De tafel wordt nog opgeknapt en geschilderd, maar het gaat even over de ronde rand.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
Het frezen op op zich is met wat hulpmiddelen wel te doen. Nadeel is dat je het nooit zo glad krijgt als aan de buitenkant. Probeer het maar eens op een proefstukje.

Zo'n ronde kant aan het blad frezen is prima te doen en eenvoudiger als een heel blad uitfrezen.
Voordat je er een rand opmaakt moet de huidige ronde rand er wel af.
 

GIFrank

  • #10
Hoe zou ik dat moeten doen, de huidige rand er af? Volgens mij is het een geheel en anders is het allemaal gelijmd of zo.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #11
Tafel iets kleiner maken of de rand die je erop maakt inlaten
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Ik snap het idee niet helemaal. Dit is een oude en lelijke tafel. Is het wel zinvol om daar enorm veel tijd in te steken?

Technisch gezien kan het allemaal. Maar onderschat het niet. Probeer eens een proefstuk, dan zie je vanzelf of het zinvol is zo'n groot oppervlak te gaan frezen. Ik heb het wel eens gedaan (andere houtsoort), dat viel me zwaar tegen.
 

GIFrank

  • #13
Ja, het is zeker de moeite waard, want de tafel is verder prima en het eindresultaat wordt een mooi opgeknapte zwarte tafel met glasplaat van rookglas en daaronder een stuk of 1000RGB leds (op een aantal rijen ledstrips)

Maar ik zal eens bij een bouwmarkt kijken naar opzet-latjes of strips, die ik eventueel opvul, gladschuur en ook zwart schilder. Dat kan inderdaad minder arbeidsintensief zijn dan de hele tafel uitfrezen.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #14
Zonder hulpstuk is het niet te frezen: want het hout waar de frees op staat wil je juist weg frezen. Je frees zal dus snel kantelen, omdat maar de helft van de zool ondersteund wordt.

Je zal minimaal een hulpstuk moeten maken waar de frees in staat en dit complete hulpstuk met frees over de tafel moeten bewegen. Het is te doen mits het hulpstuk en de opstelling goed gemaakt zijn. Laat iemand er een stofzuiger bij houden want het geeft veel rommel.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu