Boilers combineren

AlexNeerpelt

  • #1
Ben van plan om een elektrische boiler aan te schaffen om de energie van mijn zonnepanelen te gebruiken in plaats van naar de straat te sturen . Kan ik deze in serie of parallel zeten met mijn bestaande boiler op mijn cv ketel ,hoe doe ik dit en welke materialen zou ik nodig hebben . volgens mij als ik parallel werk gaat de ene boiler de andere boiler zijn temperatuur beïnvloeden ,tenzij ik met kranen werk om de beide systemen af te kunnen sluiten in combinatie van een drieweg klep . in serie zou ik de cv boiler kunnen gebruiken om het water voor te verwarmen op bijvoorbeeld 35 graden zodat ik op deze manier minder mazout ga verbruiken en ook minder elektriciteit ,maar wat gaat dan mijn overdruk ventiel van de elektrische boiler doen ?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Gewoon eerst de elektrische boiler, naverwarmen met cv ketel.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #3
Idd je cv ketel als naverwarmer gebruiken. Wel zou ik iedere boiler voorzien van een inlaatcombinatie
Alles in serie plaatsen. Cv als laatste.
 

Bernhard

  • #4

Het is beter de boilers parallel aan te sluiten.
Als de boilers in serie worden geplaatst zal in veel situaties het temperatuurverschil tussen het warmwater en en het opwarmmedium klein zijn.
Mijn voorstel is, zie het schema, een extra elektrisch element te plaatsen in de CV-boiler.
mvgr bernhard.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #5
Gaat zo niet werken, waar krijgt linker boiler voeding van, en waar wordt je water opgewarmd als boilers koud zijn ?
 

Bernhard

  • #6
Ik heb geen koudwaterleidingen getekend uiteraard moeten die ook aangesloten worden.
De elektrische boiler wordt elektrisch opgewarmd en de CV-boiler elektrisch en door de ketel en de bijbehorende regeling. mvgr bernhard
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #7
In dit soort situaties moet je je eerst afvragen hoe groot het stroomoverschot precies is. Vervolgens kun je uitrekenen wat de maximaal te realiseren besparing is.

1000 Kwh komt qua energiehoeveelheid overeen met circa 100 m3 gas. De besparing die je dus kunt bereiken met voorverwarmen is maximaal 100 m3 aardgas per 1000 Kwh stroomoverschot.

In ruil voor deze besparing verlies je de terugleververgoeding voor het elektriciteitsoverschot dat je op deze manier gebruikt. Ook moet je investeren in de boiler en de installatie daarvan.

Voor een economische afweging moet je dus de terugleververgoeding van stel 1000 KwH stroom en de benodigde investering afzetten tegen de besparing die bestaat uit 100m3 gas. (Deze afweging kun je ook met andere getallen maken natuurlijk)

De besparing zal in de regel dus minimaal zijn, zeker als je de investering meeneemt. Voorverwarmen dmv elektra is dus niet de moeite waard om tijd en geld in te steken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu