Blad van afkortzaag loskrijgen

ArnoudEhv

  • #1
Ik wil op mijn afkortzaag een nieuw zaagblad plaatsen maar krijg de oude met geen mogelijkheid los. Ik dacht dat het een kwestie was van deze moer losdraaien (tegen de klok in) maar hij beweegt geen millimeter, wat ik ook doe.



Ik kan het zaagblad niet echt vastzetten, dus heb een kleine schroevendraaier door het gaatje (linksboven) in het blad gestoken en dan kan 'ie niet meer draaien.

Er zat geen speciaal sleuteltje bij en het lijkt gewoon een bout te zijn. Ik heb geprobeerd met
een dopsleutel en met een buissleutel. WD-40 er langs proberen te spuiten, half uurtje wachten en nog eens, niets. Ik hang er met mijn volle gewicht aan maar 't ding wijkt geen millimeter.

Iemand een suggestie?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Moer met de klok meedraaien
 

ArnoudEhv

  • #3
Helaas, ook met de klok mee geen millimeter beweging te verkrijgen. Ik ga me dan afvragen of de afkortzaag wel gemáákt is om het blad los te maken. Hij komt van de bouwmarkt, goedkoop ding, maar een nieuw blad erin moet toch wel kunnen?
 

Poster

  • #4
Een passende ringsleutel erop zetten en een flinke tik op het uiteinde geven.(rechtsom of linksom)
Het "schrik effect wil wel eens wonderen doen"
 

ArnoudEhv

  • #5
Bedankt maar wederom helaas pindakaas. De bout begint al wat slijtage te vertonen ook, een paar hoekjes zijn niet helemaal recht meer. Ik begin haast te denken, ik pak een slijptol of zo en sloop 'm eraf. Maar ja...
 

Poster

  • #6
Kijk even in de beschrijving, wat voor draad er op de bout zit, als u eerst de beschermkap verwijderd, kunt u de sleutel er wat beter op zetten, dan kunt u ook de zaag op een blokje hout neerdrukken, en zo blokkeren om wat meer kracht zetten.
Met een paar welgemikte tikken moet het toch lukken.
Misschien op internet een onderdelen lijst opzoeken voor de boutmaat.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Bij een (afkort) zaag kan de bout behoorlijk vast zitten, as blokkeren (past er geen steeksleutel op aan de andere kant van de zaag?), een goed passende sleutel erop, en een tik met een hamer op de sleutel moet voldoende zijn. Boutkop kort warm stoken zou ook nog kunnen, wel uitkijken dat de as niet te warm wordt.

Mbt draairichting: deze is normaal gesproken zo gekozen dat deze nooit los kan lopen, als er een sleutel opzit en de machine loopt aan, dan draait de bout vast
 

Poster

  • #8
Als er geen borging in het blad zit (gat/pen) moet het haast wel linkse draad zijn, dus rechtsom slaan, en een goeie flinke tik kan geen kwaad.
Dus raadpleeg even een beschrijving.(zomogelijk)
 

ArnoudEhv

  • #9
Dank iedereen voor de suggesties. Ik ga eens zien of ik de handleiding nog heb en waag dan morgen nog een poging.
 

Henk E

  • #10
Misschien mosterd na de maaltijd maar gebruik in dit geval altijd een 6 kant sleutel en geen 12
dit voorkomt het beschadigen van de boutkop.
 

Tiho

  • #11
Poster schreef:
Als er geen borging in het blad zit (gat/pen) moet het haast wel linkse draad zijn, dus rechtsom slaan, en een goeie flinke tik kan geen kwaad.
Dus raadpleeg even een beschrijving.(zomogelijk)
Volgens mij heeft de borging in het blad altijd wat speling en is ook niet bedoeld om de bout vast te houden. Draairichting van het blad zegt idd linksom vast en rechtsom los.
 

Poster

  • #12
Dat klopt, een borging is om het blad te borgen, twee gaten in het blad coresponderend op pennen.
 

Ralph

  • #13
Meestal is het de kant wat het blad draait ook de richting voor het losdraaien van de bout. Dus met de pijl op het blad meedraaien in dit geval.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Een "platte" ringsleutel met een kleine hoek gebruiken en niet de "normale" ringsleutels, die schieten van de kop van de moer af, als die flink beschadigd is krijg je moer niet meer los.
Het beste is even naar de garage o.i.d. met de machine en er een slagmoersleutel opzetten, dan is de bout zo los.
 

NilsK

  • #15
Ik had ook dit probleem. Uiteindelijk het zaagtafelblad losgeschroefd, ringsleutel op de moer, zo ver doorgedraaid dat deze op het frame van de machine rustte, en dan met beide handen, gebruikmakend van twee handdoeken voor de grip, het zaagblad vastgpakt en voorzichtig maar met kracht gedraaid. De moer bleek bij deze machine (TopCraft TZB-205/720) overigens linksom los te gaan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu