Binnenkant buitenmuur drogen?

Haarlem2011

  • #1
We zijn bezig een oud pand grondig te verbouwen. De buitenmuur (dubbelsteens) is behoorlijk vochtig. De rest van de ruimte/kamer is wel droog en kan binnen nu en twee weken gestuct worden. Hoe kunnen we deze buitenmuur het beste en snelste laten drogen? Heeft het zin om bijvoorbeeld een droger voor de muur te zetten? Wie heeft er een tip?
 

Bernhard

  • #2
De ruimte verwarmen en ventileren. mvgr Bernhard
 

MvanV

  • #3
Let er wel op dat steensmuren eigenlijk niet volledig waterdicht zijn.
Daarom doen ze nu aan spouwmuren.
Het is dus de vraag of het niet later ook vochtig wordt, je hebt kans dat stucwerk gaat vlekken en schimmelen.
Het hangt dan beetje van de situatie af, onder een goede dakoverstek valt het soms wel mee, maar een muur die vol op de regen staat geeft snel last. Je stookgedrag is dan ook van belang, je moet het vocht in de toekomst er dan letterlijk uitstoken, 2 weken vakantie met 15 graden en het weer slaat op de muren.

Het is verstandiger een framewerkje tegen de muur te zetten met stucplaten er op en daar tegen te stucen, zo creeer je een kier die doortrekken van vocht voorkomt.

Als je dat doet is het bovendien zeer aan te raden om daar achter meteen isolatiemateriaal aan te brengen (glaswol, steenwol, schuimplaten) want dan kan je het comfort van de woning en de kans op vochtplekken sterk mee verminderen, en bespaar je bovendien flink.
Het heeft wel als nadeel dat je dan bij kozijnen en verwarmingen moet gaan puzzelen, maar je maakt je huis aanmerkelijk beter.
 

Bernhard

  • #4
Achter de isolatie zal condensatie optreden. De steensmuur wordt veel kouder met isolatie. mvgr Bernhard.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Wat verstaat u onder dubbelsteens ?
Is het een muur met een spouw of een steens muur van 20 cm dik ?
 

MvanV

  • #6
Bernhard schreef:
Achter de isolatie zal condensatie optreden. De steensmuur wordt veel kouder met isolatie. mvgr Bernhard.
Klopt, maar een baksteensmuur kan er doorgaans tegen en het is daar niet hinderlijk voor je stucwerk. Nu is de condensatie in het stucwerk.

Bij een goede opbouw voorkom je de condensatie ook door aan de warme kant dampdichte folie aan te brengen. (of de alukant van de isolatie goed naadloos te vertapen met alutape)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu